Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a spus, joi, presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, ca Ulpia Traiana Sarmizegetusa ar putea fi inclusa in circuitele turistice italiene despre Imperiul Roman, transmite Mediafax.

Sarmizegetusa RegiaFoto: Agerpres

Geoana a spus ca vestigiile romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa ar trebui incluse in circuitele turistice italiene care promoveaza istoria Imperiului Roman.

Presedintele Senatului a argumentat ca atat Regatul Daciei, cat si Imperiul Roman ajunsesera in apogeul dezvoltarii la momentul cuceririi romane.

In prezent exista mai multe programe ale statului italian prin care cetati fondate in timpul Imperiului Roman din diverse tari europene sunt restaurate si incluse in circuite turistice.

Presedintele Senatului i-a mai spus lui Napolitano ca guvernele de la Bucuresti si de la Roma ar trebui sa colaboreze pentru a asigura copiilor romanilor din Italia continuitatea invatarii limbii romane in cadru institutionalizat.

Presedintele Italiei a raspuns ca acest lucru "nu este atat de dificil".

Cei doi oficiali au vorbit despre perioada complicata traversata de economiile Uniunii Europene, Geoana subliniind ca Romania ar putea fi o oportunitate pentru investitii ale firmelor din Italia si pentru ca este o poarta de deschidere catre piete din Orient.

Geoana si Napolitano au abordat si problema minoritatii romanesti din Italia, presedintele italian afirmand ca cei mai multi romani din peninsula sunt onesti si muncitori.

El a subliniat ca statul italian nu face distinctie intre romani sau alti straini si italieni atunci cand legea este incalcata.

Pe de alta parte, Napolitano a apreciat ca, dupa cum s-a intamplat comunitatii de albanezi, comunitatea romanilor din Italia poate fi "tinta facila" a populismelor si acceselor xenofobe.