Criminalitatea nu poate fi niciodata oprita prin inchiderea frontierelor, iar intr-o Europa unita trebuie sa intarim cooperarea intre politie si justitie, a declarat pentru Agerpres eurodeputata germana Birgit Sippel (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor - S&D), ca raspuns la o intrebare privind reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din aceasta luna, in cadrul careia urmeaza sa se discute despre aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Potrivit majoritatii europarlamentarilor, Romania a indeplinit criteriile tehnice si juridice pentru aderarea la spatiul Schengen si ar trebui sa fie primita fara intarziere. Intr-un mesaj clar catre Consiliu, ei (n.r. - europarlamentarii) au spus ca trebuie evitate standardele duble. Nu exista niciun motiv pentru care cetatenilor romani nu ar trebui sa li se permita sa calatoreasca liber in zona fara controale la frontiera", a declarat eurodeputata germana, membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European.

Birgit Sippel a reamintit ca, totusi, aderarea Romaniei la spatiul Schengen intampina obstacole din partea Frantei, Germaniei si Olandei, "care mentioneaza esecul Romaniei si Bulgariei in implementarea reformelor judiciare cerute prin Mecanismul de Cooperare si Verificare": "Crima organizata, traficul cu fiinte umane si coruptia au fost chestiuni ridicate de unii europarlamentari, insa majoritatea au insistat ca acestea nu sunt criterii Schengen, spunand ca au incredere in aderarea acestor tari la zona fara controale la frontiera. Un lucru este clar: criminalitatea nu poate fi niciodata oprita prin inchiderea frontierelor. Intr-o Europa unita trebuie sa intarim cooperarea intre politie si justitie si sa cream standarde comune. Acest lucru este mai important decat sa ridicam din nou granite populiste interne in Europa".

"Urmatoarea data posibila pentru aderare este septembrie, insa ambasadorul Frantei la Bucuresti a indicat ca sfarsitul lui 2012 este cea mai rapida data posibila pentru aderare. La 23 septembrie 2011, ministrii de interne vor lua pozitie in legatura cu ceea ce se va intampla cu aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen. O aderare in doua etape depinde de diversele evolutii din aceste tari", mai spune eurodeputatul german.

Reuniunea Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene va avea loc in perioada 22 - 23 septembrie la Bruxelles, unde se asteapta sa se ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.