Scenariul intalnirii Basescu - Obama, tinuta secreta pana in ultimul moment de Administratia Prezidentiala, a fost "devoalat" intr-un comunicat al Casei Albe, care puncteaza si subiectele discutate de cei doi sefi de stat. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a alaturat intalnirii aflate in programul oficial dintre Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joe Biden. Intalnirea Basescu - Biden avea loc in Sala Roosevelt din Casa Alba, iar presedintele Obama i-a invitat pe cei doi in Biroul Oval, acolo unde au si discutat timp de aproximativ 25 de minute.

Traian Basescu si Barack Obama (3)Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Obama i-a multumit omologului sau roman pentru "parteneriatul ferm" - noteaza comunicatul Casei Albe - si l-a felicitat pentru tratatul privind amplasarea scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, Obama l-a felicitat pe Basescu in legatura cu Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI - un document ce consfinteste in premiera acest nivel al relatiilor bilaterale.

Obama i-a multumit lui Basescu pentru actiunea Romaniei in NATO si si-a exprimat "aprecierea" pentru sacrificiul soldatilor romani in Afganistan.

Cei doi presedinti au discutat despre "rolul important" pe care Romania il poate juca in sprijinirea democratizarii in Europa si Orientul Mijlociu, in contextul Primaverii Arabe, se mai arata in comunicatul de presa al Casei Albe.

Reamintim ca intalnirea nu era prevazuta in programul vizitei lui Traian Basescu la Washington si nu a aparut nici pe programul oficial al presedintelui Barack Obama.

Basescu s-a intalnit tot marti cu vicepresedintele SUA, Joe Biden, si a mai avut in program intrevederi cu seful CIA, David Petraeus, si secretarul Apararii, Leon Panetta.

Tot marti, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, au semnat acordul privind gazduirea pe teritoriul Romaniei a componentelor terestre ale scutului american antiracheta.