- Textul consacra garantii ample de securitate pentru Romania, in contextul oferit de NATO si Tratatul sau fondator din 1949, respectiv in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresa a angajamentului ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei, prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv.
- Textul confirma angajamentul celor doua parti de a participa la sistemul de aparare antiracheta dezvoltat in cadrul NATO. Sunt mentionate principiile pe care le-a promovat constant Romania in cadrul NATO in relatie cu apararea antiracheta: solidaritatea, principiul indivizibilitatii securitatii, precum si faptul ca sistemul NATO antiracheta acopera intregul teritoriu al Aliantei (spre deosebire de proiectul antiracheta anterior), precum si populatiile si fortele europene ale NATO.
- Se prevede expres ca Romania va continua sa exercite toate atributele suveranitatii asupra Bazei, care este si ramane o Baza romaneasca (Acordul necreand o baza americana in Romania). De altfel, Baza este sub comanda romaneasca, exercitata de un Comandant roman.
- Textul include confirmarea expresa a faptului ca in Baza nu vor fi intreprinse actiuni care ar incalca suveranitatea sau legile statului roman si ca toate operatiunile intreprinse vor respecta cerintele de protectie a sanatatii si sigurantei publice. De asemenea, este prevazut ca toate cladirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei.
- Textul exclude complet raspunderea Romaniei pentru prejudiciile cauzate in afara teritoriului Romaniei prin operarea sistemului, aceasta raspundere revenind in consecinta SUA (in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei -o exceptie care decurge din normele aplicabile si din principiile generale de drept, SUA neputand raspunde pentru actiuni sau inactiuni ale Romaniei).
- Se prevede prevede ca, in timp ce Statele Unite vor avea in mod exclusiv comanda si controlul Sistemului (asa cum este prevazut si in Acordurile in domeniu incheiate anterior de SUA cu Polonia si Cehia), Romania are jurisdictia suverana asupra Bazei.
- Sunt reconfirmate natura exclusiv defensiva a sistemului Statelor Unite si conformitatea utilizarii sale cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite.
Alte dispozitii
- Dispozitiile cuprind un angajament clar si expres al partilor de a asigura protectia mediului natural si a sanatatii umane. Acest text ofera garantiile necesare ca activitatea desfasurata in Baza nu pune in pericol sanatatea persoanelor si mediul inconjurator.
- Este asigurat un plafon al fortelor SUA (500, atat pentru membrii fortei SUA, cat si pentru componenta civila), astfel incat personalul sa nu depaseasca numarul necesar pentru operarea sistemului
- Se indica, in mod expres, ca ambele tari deruleaza o cooperare in domeniul securitatii care nu se reduce la proiectul antiracheta.
- Partea americana va suporta integral toate cheltuielile pentru transportul, constructia, intretinerea si operarea elementelor sistemului de aparare antiracheta, precum si pentru servicii solicitate de partea americana, cum ar fi utilitatile sau telecomunicatiile.
- De asemenea, se prevede ca partea romana va suporta doar cheltuielile pentru facilitatile aflate sub comanda romaneasca sau folosite in mod exclusiv sau principal de autoritatile romane, precum si taxele locale in legatura cu Baza (in mod firesc, tinand cont ca dreptul de proprietate asupra imobilelor revine partii romane).
- Acordul va fi incheiat pe perioada nedeterminata si va intra in vigoare la data ultimei notificari privind indeplinirea, de catre fiecare parte, a procedurilor interne necesare pentru intrarea in vigoare a Acordului.
Practic, USA au introdus Romania in propriul sistem de aparare ca element fundamental al scutului anti-racheta.
Teritoriul Romaniei, stabilitatea ei politica, reusita economica, au acum o protectie americana, mesajul catre vecinii nostri fiind clar: 'cine se atinge de Romania se atinge de USA si primeste un raspuns pe masura'.
Sunt convins ca acest acord privilegiat cu USA a starnit multe isterii si furii neputincioase la Moscova, Budapesta, Kiev sau Belgrad, capitale ale unor tari dusmanoase si agresive cu Romania si minoritatile romanofone.
Prabusirea Greciei transforma Romania in cel mai mare si mai important stat din Balcani si cel mai apropiat aliat strategic al USA in tot sud-estul Europei, la M.Neagra (relatiile cu Turcia par sa fie imprevizibile si sunt deja puternic afectate de relatiile proaste cu Israel, evreii americani, extrem de influenti in Congresul american vor actiona contra Turciei..).
Basescu a reusit sa aduca Romaniei cea mai puternica protectie militara si diplomatica pe care o putea spera in acest moment al Istoriei.
Cat despre seriozitatea americanilor, cateva cuvinte cheie: Pearl Harbour, Lusitania, WTC, ... Cand cauza cere, cativa cetateni mai putin nu sunt o problema.
fost inclusa si romania (ca tot sunt o gramada de fanatici republicani pe forumuri)
Cind te bagi sub umbrela ,te astepti sa ploua ..chestia asta e cu dus si intors, e posibil sa ne aduca mai multe dezavantaje decit avantaje, intr-un context in care estul se intareste, isi arata coltii , iar SUA nu mai e ce-a fost ,e gata sa-si muste coada ca sa sara la bataie (9/11), ca altfel nu poate , decit "provocata".Cunoastem ...dar ce ne-am zis :"sintem mici si prosti ,trebuie sa ne ia cineva sub aripa"-mentalitati de lacheu , s-a dus vremea cind un Titulescu demonstra cum o tara de rascruce poate sa-si traga spuza pe turta ei printr-o diplomatie sclipitoare .
1 - avand asa ceva o sa fim tinta "inamicilor americii"
2 - americanii ne au la mana si ne spioneaza la greu... si chiar semi-oficial...
evident punctul 2 se intampla oricum... dar punctul 1 e posibil sa fie o mare problema si sa devenim tinta atacurilor teroriste...
Impotriva unui atac terestru nu folosesti rachete antiaeriene, dar a se vedea faimosul punct 5 al tratatului NATO.
de fapt o sa vedeti cum or sa-si mai deschida americanii baze la jaristea, panciu, niculitel, husi, recas.. si pe masura ce prind gustul din ce in ce mai multe..
Te pomenesti ca vrei acum si baze militare cu tancuri si infanterie in Romania ?
Dar ce vrei frate ? Sa externalizam Ministerul Apararii ?
Mare-i gradina !
OK, e bun sistemul, macar psihologic, dar sa nu avem impresia ca ne poate ajuta cu adevarat daca va fi cu adevarat nevoie. Iar teoretic nu va fi nevoie, fiindca Romania a avut si are in continuare relatii bune cu statele ostile SUA: Coreea de Nord si Iran.
Toata lumea se pricepe la politica, sport, agricultura...
oameni buni, dati-va cu parerea DOAR daca aveti cunostinte solide in domeniu, altfel, mai bine scutiti lumea de comentariile voastre.
Altele?
- angajamentul FERM al S.U.A. de a apara Romania si
- asigurarea apararii Romaniei in cazul unui atac efectiv (sa nu uitam ce s-a intamplat in Georgia!), intrucat tara noastra nu poate face fata mult timp unui atac direct venit din est.
Cu alte cuvinte, este o mare realizare din punct de vedere al securitatii si sigurantei noastre nationale, indiferent ce ar spune unii sau altii.
Ca le place unora sa recunoasca sau nu, amplasarea elementelor antiracheta in Romania, e o mare realizare.
Imi aduc aminte de bunicii mei, care au stat si au asteptat sa vina americanii, si au ramas cu asteptatul.
Acum, chiar avem niste garantii de securitate. Romania, o sa poata atrage si unele interese economice.
Felicitari artizanilor acestui acord! Parerea mea e ca au viziune!
Cei ce zic ca presedintele a fost primit prin usa din dos, destinata servitorilor, nu au pic de minte. Tot ei din cate imi aduc spuneau de curand ca suntem izolati, ca nu sta nimeni de vorba cu noi. No comment!
Partea proasta: s-ar putea sa trecem pe lista tintelor unor fundamentalisti islamici, iar in caz de nasoleala (razboi in care sunt implicate mari puteri) devenim tinta prioritara (rusii deja probabil recalculeaza traiectoria unui numar de rachete cu focoase atomice cu dedicatie speciala pentru Romania)
Asta e adevarul...
Chiar daca toti "analistii" spun ca USA or sa ne lase la lupi in caz de atac, nu e adevarat. USA in momentul de fata supravietuieste ca putere mondiala in special pe baza armatei. Daca si-ar incalca un tratat de genul asta ar fii un dezastru pentru ei. Si da in momentul de fata USA au capabilitatea de a tine fata rusilor asa ca dormi linistit esti mai in siguranta cu americanii decat cu rusii.
Oricum e unul din putinele domenii in care excelam!
Acum altfel se poate discuta cu Budapesta, si cu Victor Orban si cu toti nationalistii de acolo. Plus ca sunt garantate granitele, iar sansele ca ungurii din Harghita si Covansa sunt tot mai mici.