Romania are 99% sanse sa adere in 2011 la spatiul Schengen, a apreciat marti, la Alba Iulia, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas. "Indeplinim toate conditiile. Spun 99%, pentru ca in viata e bine de fiecare data sa lasi si un loc in care sa te poti retrage la un moment dat. Doar pe vremea raposatului aveam procente de 100%", a declarat ministrul Traian Igas, citat de Agerpres.

Acesta a aratat ca, in 21- 22 septembrie, reprezentantii Romaniei vor fi prezenti la Bruxelles pentru a sustine cauza Romaniei de aderare la spatiul Schengen.

"Noi trebuie sa strangem randurile, pentru ca, in 21-22 septembrie, vom fi prezenti ca reprezentanti ai Romaniei la Bruxelles pentru a sustine cauza Romaniei de aderare la spatiul Schengen, cauza pe care sper sa o solutionam asa cum ne dorim cu totii si anume aderarea Romaniei la spatiul Schengen in anul 2011", a spus ministrul Administratiei si Internelor.

Intrebat ce sanse are Romania in acest sens, Traian Igas a raspuns ca 99%, subliniind ca "indeplinim toate conditiile".

Ministrul a mai spus ca spera ca in perioada 21- 22 septembrie sa poata discuta personal cu ministrul de interne francez si cu ceilalti ministri, "tocmai pentru a clarifica anumite aspecte, aspecte pe care noi, de altfel, le-am mai discutat si cu alte ocazii".

"Daca ati putut constata, Romania si-a indeplinit toate obligatiile in relatia cu celelalte state si anume a trimis de fiecare data, atunci cand au fost solicitari, angajati MAI care sa preia o parte din problemele pe care le au in relatia cu cetatenii romani care, temporar, locuiesc in acele tari", le-a spus jurnalistilor Traian Igas.

Ministrul sustine ca adevaratele probleme in tarile europene nu sunt create de cetatenii romani.

"Sigur, ne fac si ei un deserviciu, si anume ca stau de regula in intersectii, cersesc, sunt mult mai vizibili decat altii din alte tari, alti infractori, alte persoane care aduc deservicii in tarile europene, dar nu noi suntem cei care cream problemele majore in Uniunea Europeana", a mai spus Igas.

Ministrul Administratiei si Internelor a fost prezent marti, de Ziua Pompierilor din Romania, la manifestarile organizate cu acest prilej la Alba Iulia.

Traian Igas a spus ca pe parcursul anului vor fi achizitionate si alte autospeciale pentru dotarea inspectoratelor pentru situatii de urgenta. "Suntem preocupati de o dotare superioara si depunem tot efortul in acest sens", a declarat demnitarul.

"Sigur ca traversam o perioada de criza in care nu ne permitem sa facem investitii asa cum ne-am dori, dar, din putinul pe care-l avem, incercam sa-l gestionam asa cum trebuie, iar ceea ce vrem sa directionam si spre ISU va fi, cred, suficient pentru acest moment sa putem sa le cream o baza mai buna decat o au in momentul de fata", a conchis ministrul Administratiei si Internelor.