Ministrul Catalin Predoiu afirma ca in Franta aspectul cheie al problemei este eficienta aplicarii legii, iar o solutie fata de invalidarea acordului de repatriere a minorilor neinsotiti de catre Consiliul Constitutional Francez ar fi adoptarea unei directive sau regulament european in domeniu, potrivit Mediafax.

"Aspectul cheie al problemei este eficienta aplicarii legii in Franta. Politistii romani sunt gata sa continue sprijinul colegilor francezi in acest scop. Iar decizia de interdictie a cersetoriei este binevenita", a declarat, marti, Predoiu.

Fata de invalidarea acordului de repatriere a minorilor neinsotiti de catre Consiliul Constitutional Francez, o solutie ar putea fi adoptarea unei directive sau regulament in domeniul repatrierii minorilor neinsotiti, subliniaza ministrul Predoiu.

"In plan operativ, s-ar impune mai multe actiuni comune ale politistilor din cele doua tari pentru demantelarea cercurilor infractionale operationale in Paris", arata demnitarul.

Potrivit acestuia, autoritatile romane fac la randul lor eforturi pentru combaterea infractionalitatii in general, cu rezultate deosebite in combaterea crimei organizate si a coruptiei, iar Programul Stockholm pentru un spatiu european comun de libertate, securitate si justitie reprezinta o prioritate.

"Sper ca aceasta abordare tehnica, mai putin emotionala, sa contribuie la cooperarea noastra. Avem o istorie care s-a impletit uneori, relatia cu Franta este veche, axata pe valori comune, cu valente culturale si economice si ne-o dorim continuata", adauga Predoiu.

Ministrul de Interne francez, Claude Gueant, a declarat intr-un interviu pentru Le Parisien ca numarul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% in ultima perioada.

Potrivit ministrului, "in primele sapte luni ale anului 2011, existau 4.800 de romani retinuti de politie la Paris fata de 2.500 pentru aceeasi perioada in 2010." "Aceasta inseamna o crestere de peste 90%", a adaugat el.

Printre masurile avute in vedere, Claude Gueant vorbeste de aducerea "unui magistrat de legatura roman la Paris pentru cateva saptamani care sa oraganizeze repatrierea copiilor delincventi in tara lor."

"Daca copiii au parinti prezenti in Franta, atunci vor fi predati acestora inainte de repatriere... In cazul in care nu exista informatii despre prezenta parintilor pe teritoriul nostru, acesti minori vor fi incredintati serviciului de ajutor pentru copii din Romania", a subliniat el.

In plus, ministrul de Interne a anuntat ca prefectul de politie al Parisului, Michel Gaudin, va emite un ordin prin care "se va interzice cersetoria" pe Champs-Elysee.