Vicepresedintele Senatului, conservatorul Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare deschisa catre Consiliul Audiovizualului din Franta, in care catalogheaza "incredibil si incalificabil" prezenta la televiziunea franceza a unor "jigniri desprinse parca din repertoriul miscarii naziste la adresa unui popor european". Voiculescu s-a referit la o emisiune recenta a programului de satira "Les Guignols de l'Info", unde cele doua marionete "invitate" in platou pentru a discuta meciul de fotbal Romania - Franta care urma sa aiba loc in acea zi la Bucuresti (6 septembrie), s-au intrecut in glume umilitoare pe seama romanilor: "Nu sunt sigur ca meciul va incepe pentru ca atunci cand arbitrul va arunca moneda in aer nu e sigur ca o sa cada inapoi pe pamant, cu totii romanii aia acolo ... Tactic, trebuie evitat contactul direct cu romanii, pentru ca au paduchi".

Iata cateva pasaje din scrisoarea deschisa trimisa de Dan Voiculescu:

  • Va scriu in calitate de european responsabil, care cunoaste istoria incarcata si sensibila a acestui continent in materie de rasism, xenofobie sau agresivitate inter-etnica.
  • Faptul ca in Franta zilelor noastre - Franta, o tara care a infruntat direct agresiunea hitlerista! - sunt posibile, in cadrul unor emisiuni de larga audienta, jigniri desprinse parca din repertoriul miscarii naziste la adresa unui popor european mi se pare incredibil si incalificabil.
  • "Glumele" si ofensele gazduite de emisiunea "Les Guignols de l'Info", din data de 6.09.2011, reproduc cu fidelitate cliseele proferate in anii 30-40 de miscarile anti-semite la adresa evreilor: "hoti", "paduchiosi", "nespalati", care traiau in "ghetto-uri mizerabile". Incadrarea unor astfel de ofense in cadrul "satirei" justifica si legitimeaza - pastrand logica scuzei invocate - fecunda activitate "satirica" a unui personaj precum Joseph Goebbels.
  • Marea problema ridicata de ofensele proferate in cadrul emisiunii "Les Guignols de l'Info" nu consta in jignirea sensibilitatii unui popor european, ci in posibilitatea reactivarii - in inima Europei civilizate - a unui discurs de o agresivitate simbolica care frizeaza nazismul. 
  • Va adresez solicitarea de a analiza oportunitatea sanctionarii emisiunii "Les Guignols de l'Info", mergandu-se pana la suspendarea acesteia pana la stabilirea unui cod deontologic aflat in concordanta cu valorile elementare ale Uniunii Europene - valori pe care realizatorii emisiunii le sfideaza in mod asumat.