Asociatia Secular-Umanista acuza: Sistemul scolar, vector al indoctrinarii religioase. In Romania sunt 4.700 de scoli generale si 18.300 de biserici

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2011, 12:03 Actualitate | Esenţial


 documente
(12 Sep 2011) DOC, 500KB
Asociatia Secular-Umanista din Romania critica modul in care este predata religia in scolile din tara noastra: "Luni, 12 septembrie, începe un nou an școlar. Circa 160.000 de copii vor lua contact pentru prima oară cu școala și, totodată, cu îndoctrinarea religioasă practicată cu acordul tacit al autorităților statului. Este remarcabilă reacția societății față de această problemă. Cu cât oamenii devin mai informați în ceea ce privește situația reală din școli, cu atât opoziția față de predarea religiei devine mai puternică. Conform cercetărilor Fundației Soros, în doar câțiva ani ponderea celor care se opun obligativității studierii religiei s-a dublat, fiind de 40% in prezent", se arata intr-un comunicat al ASUR, remis HotNews.ro.

"Pe de altă parte, discutând despre predarea Religiei cu mulți părinți cu copii de vârstă pre-școlară, am constatat că, în general, aceștia nu cunosc toate opțiunile legale de care dispun. De asemeni, părinților nu le este foarte clar statutul Religiei în școli, de exemplu sunt surprinși când află că aceasta se predă începând chiar cu clasa I sau că nu este vorba de Istoria Religiilor”, declara Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.

Reprezentantii ASUR critica faptul ca in scoli nu este studiata Istoria Religiilor, iar "predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR. (...) Timp de 12 ani, copiii sunt obligaţi, de facto, să participe la cel puțin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepția Limbii Române / materne și a Matematicii, care se studiază în absolut toți anii de învățămînt preuniversitar."

Ei mai arata ca "Salarizarea profesorilor de religie, mulți dintre ei preoți, nu este asigurată de către culte ci grevează bugetul Ministerului Educației. În sistem există cca. 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceștia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro. Deși sunt plătiți de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonați ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controlează atât programa de învățământ cât și conținutul manualelor de religie. În multe școli se practică spovedaniile și împărtășaniile de grup; elevii fiind duși cu clasa la biserică și obligați să participe la aceste ritualuri. Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre <păcat>, <iad> și <diavoli>, inducându-li-se ideea că nerespectarea cu strictețe a <poruncilor> îi condamnă la <osânda veșnică>."

ASUR cere ca " în unitățile de învățământ de stat sa fie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor și nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela" si atrage atentia ca "Elevii din învățământul românesc se confruntă cu o sistematică îndoctrinare religioasă, sistemul educațional fiind deturnat în beneficiul propriu de către cultele religioase, în special de către BOR. Acestea desfășoară un efort constant de a-și extinde influența în societate, țintind mai ales segmentele cele mai vulnerabile - copiii."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2705 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  Cred ca (Luni, 12 septembrie 2011, 12:30)

  Abi [anonim]

  Profesorii de religie au o pregatire preponderent mediocra. Multi dintre ei n-au facut meseria asta din vocatie, doar ca n-au reusit in alta parte. Unii au un complex (de inferioritate/superioritate) ca nu sunt bagati in seama si atunci se razbuna (sunt duri). Poti scadea media unui elev foarte bun la celelalte materii pentru ca n-a stiut la un moment dat, sa spunem, ce este pronaosul.
  As putea sa dau exemple destule. Materia ar trebui sa fie facultativa si fara note. Cu siguranta nu s-ar feri nimeni de religie.
 • +2 (10 voturi)    
  sunt de acord (Luni, 12 septembrie 2011, 12:46)

  Ghita [anonim]

  ca sunt multe biserici, ca biserica (indiferent ca e ortodoxa, catolica, protestanta) a fost in ultimii 20 de ani din diferite motive un beneficiar net de fonduri, si ca nu se justifica nici catedrala (financiar, moral) mai ales in vremurile astea dar totusi comparatiile si argumentele ar trebui sa fie corecte, incepand de la flacaul ce se viseaza presedinte ce spune ca biserica e neutra dar uita sa spuna ca poate sprijini religiile prin fonduri si terminand cu un argument la titlu (nici nu ma mai obosesc sa citesc articolul): scoli sunt doar pentru copii, bisericile sunt pentru orice varsta, o scoala are mai multe clase, o biserica are doar una deci nr. mai mare se justifica totusi.

  un pic offtopic: mi se pare incredibil sa ceri catedrala argumentand ca biserica nu si-a primit proprietatile din anii 1800... la fel de incredibil cum nu am vazut popa in puscarie pentru acte de vindere la securitate a mii de oameni. de la voiculescu nu ceri multe sti ca e o lepra, dar si popii sa te vanda sau sa ii vezi preacurvind ... ar trebui ca statul sa sprijine anumite culte si in functie de un etalon moral, nu poti pompa bani in al doilea focar de coruptie si evaziune dupa medicina.
 • -9 (17 voturi)    
  ! (Luni, 12 septembrie 2011, 12:48)

  SS [anonim]

  Mi se pare logic ca numarul bisericilor sa fie mai mare decat al scolilor deoarece la biserica merge toata lumea si cei mici si cei mari;uneori bisericile sunt neincapatoare. Am auzit la radio ca sunt scoli care se inchid din lipsa de elevi. Cand lumea nu va mai merge la biserica,probabil,se va intampla ca in occident,unde lumea nu mai merge sa se roage si atunci bisericile sunt inchiriate pt diferite manifestari culturale.
  • +3 (11 voturi)    
   Daca merg atatia la biserici... (Luni, 12 septembrie 2011, 13:09)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui SS

   De ce mai e nevoie de bani de la stat?
   Si faptul ca s-au inchis spitale nu te deranjeaza? Oare nu mai sunt bolnavi?
   • +1 (9 voturi)    
    Avem nevoie de multe (Luni, 12 septembrie 2011, 14:34)

    stefan cel mic [anonim] i-a raspuns lui Alui

    Avem nevoie si de spitale, si de scoli, si de biserici. Toate sunt importante.
    • 0 (8 voturi)    
     Dar biserici avem... (Luni, 12 septembrie 2011, 14:41)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui stefan cel mic

     Si oricum scolile, spitalele si bisericile ar fi mai bine sa fie separate unele de altele, in orice stat civilizat. Daca se baga religia peste scoli, suntem la nivelul Iranului si Arabiei Saudite.
     Scoala ar trebui sa fie folosita exclusiv pentru educatia pe baze stiintifice sau arta, iar religia nu e nici stiinta nici arta. Nu exista nici o motivatie sa avem religie in scoli, avem bisericile pentru asta.
     • +1 (7 voturi)    
      Faci confuzie (Luni, 12 septembrie 2011, 15:11)

      eugen [anonim] i-a raspuns lui Alui

      Nu religia se baga, ci unii clerici. E o diferenta mare.
      In alta ordine de idei, nu cred ca religia te invata lucruri imorale si inumane. Daca te invata lucruri bune inseamna ca face educatie si trebuie studiata in scoli.
      • +4 (10 voturi)    
       "religia" = Ortodoxie (Luni, 12 septembrie 2011, 15:25)

       Alui [anonim] i-a raspuns lui eugen

       In scolile romanesti, nu "religia" e obligatorie, ci religia ortodoxa.
       Nu crezi ca religia te invata lucruri imorale si inumane? BOR a avut sclavi de care a tinut cu dintii pana in secolul 19(vezi comentariul meu de mai jos). Atacul impotriva celor de alta "religie"("sectari", catolici) nu ti se pare imoral?
       Si ce lucruri "bune" te invata religia ortodoxa? Sa-i bagi bani in buzunar la popa pentru orice?
      • +2 (6 voturi)    
       Bizar argument! (Luni, 12 septembrie 2011, 15:43)

       scepticul [anonim] i-a raspuns lui eugen

       Cica nu religia se baga ci unii clerici. Normal ca prin clerici se impune. Ea, ca institutie nu se poate baga singura. E ca si cum ai spune ca nu comunismul a nenorocit o lume ci conducatorii si activistii de partid au impus comunismul. O institutie, o religie, etc, nu poate exista fara membrii, activistii, conducatorii, simpatizantii si chiar fanaticii ei.
       Dacă n-ar exista clericii, credinciosii si/sau fanaticii ultraortodoxi ar mai exista religia?
     • +2 (2 voturi)    
      Nu te juca cu cuvintele (Luni, 12 septembrie 2011, 21:06)

      nicu [anonim] i-a raspuns lui Alui

      daca nu stii despre ce vorbesti. Daca ai sti cata arta si creatie artistica a condensat religia n-ai mai deschide gura. Ti se taie respiratia in fata perfectiunii artistice izvorate din creatiile cu caracter religios - biserici, tablouri, icoane, constructii arhitectonice, monumente. Biserica catolica mai ales prin ordinul iezuit a dat lumii mari astronomi, geografi, biologi, medici, antropologi, exploratori. Si acum sunt corpuri ceresti, forme de relief de pe Luna care le poarta numele. Cele mai mari cinci fluvii ale lumii au fost cartografiate prima data de iezuiti. Faptul ca profesorii de religie sunt slab pregatiti nu inseamna ca trebuie renuntat la religia predata in scoala. Istoria artei si civilizatiei umane se impleteste cu religia inseparabil cel putin pana in sec.XX. Nu aruncati copilul din copaie o data cu zoaiele. Lasati-l pe Cernea in doaga lui, vrea si el un os in Parlament.
      • 0 (2 voturi)    
       Renasterea nu a aparut datorita religiei (Luni, 12 septembrie 2011, 23:09)

       Alui [anonim] i-a raspuns lui nicu

       Si a avut la baza arta antica greca si romana. Dar de frica inchizitiei au pictat si biserici.
      • 0 (2 voturi)    
       Bruno si Galilei (Luni, 12 septembrie 2011, 23:45)

       Alui [anonim] i-a raspuns lui nicu

       Uitai de ei. Au fost si ei incurajati de biserica, nu?:)
       • 0 (0 voturi)    
        e pur si muove:) (Marţi, 13 septembrie 2011, 10:23)

        umoristu [anonim] i-a raspuns lui Alui

        Mai ales Giordano Bruno, era sa fie incurajat de biserica prin ardere pe rug daca nu retracteaza .........
        Bine ca si azi bisericile ne incurajeaza cu salarii de la buget pt popime, fonduri publice pt catedralea, spalare de creiere de copii.......
  • +3 (7 voturi)    
   logica de popa (Luni, 12 septembrie 2011, 18:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui SS

   scolile si spitalele se inchid din lipsa de profesori si medici, nu din lipsa de elevi si/sau bolnavi.

   bisericile apar peste tot pentru ca avem o gramada de ipocriti in sutana care cer fraierilor numiti 'credinciosi' o gramada de bani si le promit in schimb tot felul de abureli cu 'raiul' si 'iadul'.
 • +9 (15 voturi)    
  Asa este! (Luni, 12 septembrie 2011, 12:49)

  dude [anonim]

  Dupa revolutie s-a inlocuit socialismul stiintific cu Religia.
  Pentru mine credinta este ceva ce tine de intimitatea individului si ca atare nu trebuie expusa.
  Pentru parinti - exista in Legea Educatiei prevederea ca parintii sau tutorii legali au posibilitatea de a solicita neparticiparea la religie a copiilor.
 • -4 (14 voturi)    
  ... (Luni, 12 septembrie 2011, 12:55)

  aaaa [anonim]

  Asta pt ca teoretic sunt aproximativ 22 milioane pt cele 18300 mii de biserici, cand pt cele 4700 mii de scoli 5+ milioane de copii.

  daca la 22 mil vin 18300 de biserici pt 5mil de copii cate scoli ar trebui sa fie?

  Aproximativ 4160 de scoli.

  daca la 5 mil de copii sunt 4700 de scoli la 22 mil cate biserici ar trebuie sa fie.

  Aproximativ 20100.

  Concluzia: ori sunt prea multe scoli ori sunt prea putine biserici.

  (considerati-o ca o gluma sau cum vreti voi)
  • -4 (10 voturi)    
   Mhm (Luni, 12 septembrie 2011, 13:09)

   liviuta [anonim] i-a raspuns lui aaaa

   La cat de pline sunt duminica, cred ca sunt prea putine biserici.
   • -2 (10 voturi)    
    sau probabil ca sunt .. (Luni, 12 septembrie 2011, 14:00)

    hash [anonim] i-a raspuns lui liviuta

    prea multi naivi inculti.
    • +3 (7 voturi)    
     Ateismul nu trebuie sa fie agresiv (Luni, 12 septembrie 2011, 14:43)

     acropolis [anonim] i-a raspuns lui hash

     Nu trebuie sa judeci pe altii daca au alte pareri si alte preferinte.
     Ateismul sau satanismul nu trebuie sa fie agresiv, dar asa este, ar trebui sa lase libertate fiecarui individ sa decide singur.
     Sunt si oameni culti care merg la biserica - profesori, medici, avocati(nu cred ca sunt toti naivi), dar sunt si oameni inculti care nu merg la biserica.
    • +4 (6 voturi)    
     E intr-adevar ciudat (Luni, 12 septembrie 2011, 14:44)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui hash

     cum de-s atat de multi credinciosi in biserica si asa de putini pe strada...

     Il desfid pe oricare sustinator inflacarat al BOR sa incerce doctrina "celuialt obraz" oriunde in Romania!
    • +2 (4 voturi)    
     .. (Luni, 12 septembrie 2011, 15:07)

     aaaa [anonim] i-a raspuns lui hash

     Like you ... care nu poate sa accepte ca altii au si alte 'hobby-uri' fata de altii.
  • +3 (9 voturi)    
   scoala ≠ biserica (Luni, 12 septembrie 2011, 13:13)

   Armind [utilizator] i-a raspuns lui aaaa

   Vad ca tu pui scoala si biserica pe picior de egalitate in comentariul tau, adica ti se pare normal ca pentru 5 mil copii sa fie un nr. de scoli proportional cu numarul de biserici pentru adulti+copii. Ai venit cumva din evul mediu? BTW, daca ai pus deja 000 dupa 18 nu mai trebuie sa scrii "mii", probabil ai facut mate la biserica, (O sa te consideram o gluma sau cum vrei tu).
   • +4 (4 voturi)    
    asta e ... (Luni, 12 septembrie 2011, 15:14)

    aaaa [anonim] i-a raspuns lui Armind

    cand nu pot sa gandesti tu ... poate am scris intai 18 mii si dupa 18000 si din graba am uitat sa mai sterg mii...da' na asta e cu astia multi si destepti.
 • +7 (15 voturi)    
  religia!!?? (Luni, 12 septembrie 2011, 13:01)

  ateu [anonim]

  Cu o mica exceptie din antichitate cand religia (si aici ma refer la cea crestina) a fost un factor de progres, religia nu a a fost altceva decat o frana in calea cunoasterii/dezvoltarii societatii umane.
  Umanitatea a pierdut in evul mediu cateva secole bune de progres in care a fost tinuta in intuneric (nu degeaba anglo-saxonii au denumit evul mediu "dark ages").
  Sunt multe exemple de reprimare sangeroasa a tot ce era progresist, in numele suprematiei religiei-inchizitia fiind cea mai cunoscuta.
  Azi in secolul XXI, biserica in loc sa se ocupe de ceea ce apanajul ei - case de copii orfani, camine de batrini, ajutorarea saracilor- se ocupa de acaparare de bunuri, de imbuibare, de activitati comerciale pe care nu plateste impozit si TVA (vezi site-ul ANAF).
  Si precum citim si in articolul de fata, tot nu le ajunge, vor si mai mult, iar pentru asta este necesara indoctrinarea (ce bine le era in evul mediu!)
  • +4 (6 voturi)    
   A nu se confunda religia cu capii bisericii. (Luni, 12 septembrie 2011, 14:52)

   ion [anonim] i-a raspuns lui ateu

   A nu se confunda religia cu capii bisericii.
   Nu religia e proasta daca unii dintre clerici sunt lacomi si nesatui.
   Desi nu toti clericii sunt lacomi.
   Sunt de acord ca au fost comise crime in numele religiei, dar religia e condusa de oameni, oamenii au diferite interese etc si intram in cerc vicios.
   La fel si cu o masina, nu putem sa zicem ca e buna sun proasta daca soferul nu stie sa conduca.
   • 0 (2 voturi)    
    Vrei nu vrei asta e (Luni, 12 septembrie 2011, 19:40)

    a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui ion

    Religia este omeneasca. Biblia e scrisa de oameni, la fel si noul testament.
    Singurele manifestari divine sunt:
    - un om care vrea sa-si omoare copilul, se trezeste cu un miel si 10 porunci
    - distrugerea sodomei si gomorei, dupa care mai tarziu propavaduieste iertarea pacatelor. intre timp singurul supravietuitor face un act de incest cu ficele lui si da nastere la 3 popoare
    - hraneste sute de oameni cu peste si paini
    - vindeca un orb (in America asta s-a intamplat de mai multe ori).
    Scuze dar pana cand Dumnezeu nu se deranjeaza sa faca o aparitie live, oamenii se vor bate intre ei care are dreptate, iar religia va fi condusa de oameni de la inceput pana la sfarsit.
  • +1 (1 vot)    
   mai nea, (Luni, 12 septembrie 2011, 20:59)

   releu [utilizator] i-a raspuns lui ateu

   Cand vorbesti de evul mediu si ce s-a pierdut, te anunt ca ai fost dus in eroare prun faptul ca ti s-a prezentat doar evul mediu din occident.
   dar evul mediu s-a desfasurat si (mai ales) in rasarit ,in imperiul bizantin si nacolo s-au pus bazele a ceca ce inseamna universitate, spitale, adiministratie de stat etc.
   pareta asta a fost ocultata, pune mana si mai citeste...
   uita cau sa vezi ce inseamna Pandidaktirion...
   Doar un mic citat dintr-o prezentare a acestei primei universitati europene, infiintata la 425:

   The university maintained an active philosophical tradition of Platonism and Aristotelianism, with the former being the longest unbroken Platonic school, running for close to two millennia until the 15th century..

   Aici au invatat si multi patriarhi si inalti clerici ai Bisericii Constantinopolelui... si aici s-au format si invatati occidentali, care in sec 13 reusesc sa infiinteze la Bologna prima universitate din vest (nu inseamna deloc in ceea ce spun vreo concurenta excludanata est-vest, e vorba de lumea naostra europeana de cultura greco-romana-crestina) samd.

   Chestia cu biserica care chipurile in evul mediu face si drege, sunt povesti comuniste axate pe actiuni doar ale bisericii catolice in evul mediu tarziu, in zona ei de jurisdictie.

   Lasati basmele astea, fiti baieti seriosi.
   Nimeni nu impune nimanui sa mearga la biserica.
   religia face parte din mostenirea culturala europeana, si matematica faci fiindca asa scrie la programa, dar apoi te faci medic...

   Bisericile s-au facut pt asa au vrut oamenii. Veniti voi acum, o mana de "alesi si iluminati" sa le spuneti ca sunt toti prosti?
   • 0 (0 voturi)    
    pai sa isi faca in continuare biserici (Marţi, 13 septembrie 2011, 9:31)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui releu

    dar exclusiv pe banii lor , nu pe fonduri de la bugetul public!
 • -3 (9 voturi)    
  Ei, as! (Luni, 12 septembrie 2011, 13:04)

  liviuta [anonim]

  E firesc sa fie mai putine scoli generale decat biserici, pentru ca scolile se adreseaza doar copiilor intre 6 si 14 ani iar bisericile se adreseaza tuturor oamenilor, indiferent de varsta, de la o luna la 100 de ani.
  Apoi, procentul celor care se opun studierii religiei, desi relevant in chestiune,nu trebuie sa fie si decisiv.
  La urma urmei, tot 40% sunt si fumatori care se opun interdictiei de a se fuma in spatii publice inchise si cu toate acestea nu este criticat prea mult statul cand ia masuri antifumat din motive de sanatate publica.
  Tot astfel, studiul religiei are o serioasa utilitate publica si morala, ce justifica politica statului in domeniul educatiei religioase.
 • +1 (7 voturi)    
  etica si religia (Luni, 12 septembrie 2011, 13:06)

  marice [anonim]

  ar trebui sa se predea materia numita ''etica si religia'' prin care sa se afirme principiile etice valabole in toate religiile .
  • 0 (2 voturi)    
   poate ar trebui (Luni, 12 septembrie 2011, 16:21)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui marice

   sa se predea materia etica, religia, civismul si civilizatia ... pentru ca daca incepe unul sa cante ca imamul chiar nu ma deranjeaza, dar daca un roman neaosh pute a transpiratie ma cam doare nasul si subit ma gandesc la sarbatorile pascale ale mamei lui ...
 • 0 (8 voturi)    
  Ca la noi la nimenea (Luni, 12 septembrie 2011, 13:16)

  Alui [anonim]

  CONSTITUTIA zice ca statul roman e stat laic.
  Dar avem legi care cica, atentie, sustin in EGALA MASURA cultele, IN FUNCTIE DE numarul de aderenti.
  Pai cum esti laic, cand bagi bani in biserici?
  Si cum imparti o placinta, "in egala masura", "in functie de marimea mancatorilor"?

  Vis-avis de catedrala: Ati vazut clipul cu cocalarul care etaleaza 30.000 de Euro, bani pentru care unii "munceste" 15 ani?
  BOR face acelasi lucru, cu catedrala.
  • -2 (4 voturi)    
   da (Luni, 12 septembrie 2011, 20:00)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui Alui

   da si sunt sigur ca toti ateii si cei care va pronuntati impotriva lui Dumnezeu cand o sa va casatoriti o sa treceti doar pe la starea civila.

   Si nu o sa spuneti ca mergeti la biserica cea mai frumoasa, cu preotul cel graieste cel mai frumos, etc.
   • 0 (2 voturi)    
    Eu nu sunt ateu. Sunt un crestin corect. (Luni, 12 septembrie 2011, 23:12)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui aaaa

    Si apar adevarul.
   • 0 (0 voturi)    
    si care e pb? (Marţi, 13 septembrie 2011, 10:19)

    umoristul [anonim] i-a raspuns lui aaaa

    casatoria religioasa e un ritual pentru care nu exista nici o obligativitate legala sau civila.
    Legala devine casatoria la starea civila, nu in biserica.
    Pot chema daca vreau la nunta mea si un preot voo-doo , sau pot executa "dansul ploii". Din pdv legal asupra valabilitatii casatoriei efectul e acelasi.
    Asa ca,daca aleg sa zicem ritualul ortodox pt nunta mea, mai corect ar fi sa achit un tarif si sa ma casatoresc religios ortodox. Nu sa existe un popa cu salar de la buget si sa mai ia si de la mie "taxa de insuratoare".......
    Sau...sau.
    • 0 (0 voturi)    
     niciuna (Marţi, 13 septembrie 2011, 20:09)

     aaaa [anonim] i-a raspuns lui umoristul

     legala sau nu ...

     Chestia e ca huliti biserica, dar totusi nu puteti sa concepeti o nunta fara biserica.
     • 0 (0 voturi)    
      la pariu ca pot? (Miercuri, 14 septembrie 2011, 10:39)

      umoristu [anonim] i-a raspuns lui aaaa

      si mai pot si sta in concubinaj o viata intreaga, fara ca un popa sau un primar sau oricine altcineva sa isi dea cu parerea asupra persoanei mele, asupra vietii mele si asupra celei ce o aleg sa traiasca impreuna cu mine. E o kestie privata si personala.
      Din pdv legal nu sufera nimeni nici o repercursiune, nici macar copii minori nu sunt dezavantajati in fata legii daca provin dintr-o relatie neoficializata.
      Asa ca....pls ....
 • -1 (9 voturi)    
  propaganda inseamna si ceva minciunica (Luni, 12 septembrie 2011, 13:23)

  nae [anonim]

  evident ca titlul articolului, care citeaza o campanie a asociatiei umaniste, contine o manipulare demontata de antepostatorii mei.
  era normal ca numarul bisericilor sa fie mai mare, si, in plus, se vorbeste doar de scoli GENERALE.
  ce se vrea? sa se induca ideea ca bietii copii, sute de mii, n-au unde sa invete, pentru ca sunt putine scoli, fata de atat de multe biserici?!
  asta da masura onestitatii initiatorilor campaniei si arata tipul de argument schiop si manipulator la care se preteaza propaganda de orice fel.

  pe de alta parte, cei de la ASUR au dreptate cand vorbesc de stilul total nepotrivit in care unii preoti-pedagogi ii traumatizeaza pe copii cu povesti prea dure pentru varsta lor.
  copiii pot intelege binomul rasplata/pedeapsa din lectiile de religie si fara sa fie amenintati cu chinuri si alte imagini horror.
  aici biserica isi da singura cu stangu-n dreptu'.

  pe de alta parte, pe ansamblu, nu pot sa nu fac o comparatie intre societatea epurata de religie (cea comunista si post-comunista, contemporana) si societatea in care copiii invatau despre religie si isi insuseau, prin acest vector suplimentar si foarte eficient, valorile fundamentale ale umanitatii.
  parca mai performanta, mai sanatoasa, mai onesta, mai harnica si mai cu placere evocata este societatea romaneasca antebelica, de exemplu, cea "tarata si indoctrinata" religios, decat societatea blagoslovita de triumful ratiunii socialist-comuniste.

  si, a propos, eforturile astea anti-religioase, sunt tot o expresie a doctrinelor socialiste, comuniste, de stanga.
  • +1 (3 voturi)    
   Normal ca numarul bisericilor sa fie mai mare?!?! (Luni, 12 septembrie 2011, 15:12)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui nae

   Eu stau in Belgia intr-un orasel/comuna de 17.000 locuitori.
   Sunt 2 biserici si 4 scoli. Mai poti pune si o moschee la socoteala. Nu cred sa existe satuc care sa nu aiba o scoala, cel putin primara.
   Cel mult poti spune ca sunt la paritate numarul de biserici si scoli, dar cel mai probabil sunt mai multe scoli. Aici ma refer doar la cele primare si secundare.

   "societatea in care copiii invatau despre religie si isi insuseau, prin acest vector suplimentar si foarte eficient, valorile fundamentale ale umanitatii"
   Aici da-mi voie sa te contrazic. Valorile fundamentale, probabil te referi la morala, au aparut dinaintea religiei. Iar faptul ca morala este legata de religie e prost din doua motive:

   - Nu este adevarat. Daca ar fi asa ar trebuie sa existe o legatura intre procentajul de credinciosi dintr-o tara si moralitatea cetatenilor. In tarile mai dezvoltate numarul credinciosilor e cu mult mai mic si in scadere, dar moral Romania, Polonia, Italia, Turcia (dupa numarul de credinciosi) sau Romania, Bulgaria, Rusia, Grecia, Serbia (dupa religia ortodoxa) ar trebuie sa fie deasupra lor.

   - sa nu furi din cauza ca cineva te pedepseste sau ca asa scrie in una din porunci e mai putin puternic decat sa nu o faci din proprie convingere, pentru ca nu poti sustine o societate in care toti fura.

   "si, a propos, eforturile astea anti-religioase, sunt tot o expresie a doctrinelor socialiste, comuniste, de stanga"
   Na ca ai spus-o. Sa fii ateu e comunist. Da e asa sa asculti Beethoven sau Wagner, sa stii ca esti hilterist. Ca de, ei erau era pe lista de compozitori aprobati de Hitler.
   • +2 (4 voturi)    
    da, e firesc, hai sa o luam babeste (Luni, 12 septembrie 2011, 16:13)

    nae [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

    1. desi ti-a fost explicat mai sus de ce este firesc ca numarul bisericilor sa fie mai mare decat numarul SCOLILOR GENERALE.
    ATENTIE!
    aici este esenta manipularii - se vorbeste doar de scoli generale, adica de niste institutii care se adreseaza populatiei cu varsta 06-14 ani, adica doar unei fractiuni a populatiei.
    pe cand bisericile se adreseaza cui este interesat, indiferent de varsta, adica, teoretic, intregii populatii a romaniei.
    acuma ti-a mai trecut stupefactia?

    2. valorile fundamentale sunt foarte eficient sustinute de religie; sunt convins ca fara un cadru cristalizat, coerent, chiar coercitiv, la nevoie, valorile astea s-ar fi dus dracului mai demult; daca privim global, o sa vedem ca marea majoritate a populatiei de pe glob este incadrabila intr-un tipar social, educational etc care are nevoie de acest vector de morala.

    3. in legatura cu morala si fostele tari comuniste, BINGO!
    astea sunt tari unde vectorul religios a fost eliminat jumatate de secol din societate, cu urmarile binecunoscute PESTE TOT: o pervertire a valorilor, o cadere in marasm social si moral.

    recrudescenta religioasa in tarile astea este, deocamdata, la stadiul de forma fara fond, de ritual fara esenta, aplicate unei populatii marcate 50-70 de ani de alt tip de educatie.
    preotimea este, si ea, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, o trompeta necredibila.
    toate societatile de succes au fost construite de societati profund religioase, incepand de la protestantii din USA, pana la cine doresti tu, inclusiv tarile nordice in cauza.
    fluctuatia, chiar regresul populatiei religioase in unele tari nu inseamna, in acelasi timp, un castig in morala si principii.
    ba, chiar inclin sa cred ca unele modele de "progres si dezinhibare " sociala din unele state de felul asta nu sunt chiar dezirabile.

    pe cand modelul de esec rasunator este reprezentat de societatea epurata de religios, de Dumnezeu, incepand de la URSS, Korea de Nord, Cuba etc.
    • +1 (3 voturi)    
     Tot nu am inteles raspunsul (Luni, 12 septembrie 2011, 17:12)

     a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui nae

     1. Ti-am vorbit tot de scoli generale. Ca bisericile se adreseaza tuturor varstelor nu are legatura cu numarul bisericilor. Numarul de participanti conteaza mai tare. Sa inteleg ca bisericile sunt pline ochi acum iar prezenta optionala duminica la biserica se compara cu prezenta obligatorie zi de zi la scoala.

     2. Vorbe. Demonstreaza. Eu ti-am adus un contrargument. Daca religia ar fi factorul majoritar in formarea valorilor umane atunci ar insemna ca ar trebui sa existe o corelatie intre statele cu mai multe persoane religiose si moralitatea locuitorilor.

     3. As debate subiectul. In fostele state comuniste mai mult influenta a avut coruptia, si suprimarea individualismului. Si aici as putea da doua exemple extreme, Cehia si Polonia, prima majoritar ateista si inainte si in timpul si dupa comunism. Polonia predominant religioasa si inainte si dupa si in timpul comunismului. E vreo diferenta semnificativa? In plus la statele prea aproape de Rusia vodca a avut o influenta semnificativa.

     Nu am nimic cu oamenii care sunt religiosi dar as dori sa fie respectati si cei care nu sunt. In plus nu vreau sa fiu indirect numit comunist, imoral daca nu sunt o persoana religioasa.
     • +1 (3 voturi)    
      poftim (Luni, 12 septembrie 2011, 19:50)

      nae [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

      1. pai, numarul de participanti este direct proportional cu dimensiunea bazinului din care provon cei interesati, este o relatie direct proportionala; ai auzit tu de biserici parasite, asa cum am auzit de scoli de la sate cu 8-9 elevi?
      hai, titlul contine o manipulare, induce ideea falsa ca in romania sunt in mod nejustificat mai multe biserici, decat sunt scoli generale; data fiind situatia demografica actuala si date fiind si argumentele de mai sus, este perfect normal; iar educatia copiilor nu sufera de pe urma raportului numar biserici/numar scoli - alta minciuna sugerata de titlu;

      2. nu pricep ce vrei sa iti demonstrez si ce nu ai inteles.
      tocmai la contraargumentul tau ti-am raspuns: statele de care vorbesti tu (si doar cateva din nordul europei) au ajuns in stadiul actual de civilizare dupa secole de rigoare civica, de etica impecabila a muncii, toate sprijinite pe un fundament religios.
      de exemplu, Olanda, cu populatie majoritar protestanta: vezi pe wikipedia, sau unde doresti, "Protestant work ethic."

      despre corelatia dintre morala, etica unei natiuni si religie nu poti sa tragi o concluzie onesta alegand doar cateva exemple-exceptiii, si alea incomplet prezentate, dupa cum am sustinut in paragraful anterior.

      sunt de acord ca pot exista indivizi, comunitati non-religioase cu o etica ok, in anumite conditii speciale.
      dar nu cred ca exemplul se poate extinde la scara nationala, planetara, pentru ca eu despre asta vorbesc.

      3. si coruptia si schilodirea normelor sociale au fost tot rezultatul tavalugului (comunist) anti-religios; cand furau de la CAP furau de pe pamantul lor; si nu cred ca cehia era atee inainte de comunisti;

      4. intr-un comentariu de mai jos spuneam ca in categoria oponentilor religiei intra si ateii de buna credinta, fara vreo agenda anume; dar spunea ca mai exista si propaganda mincinoasa a stangii socialist comunistoide, sau a altor secte biologice ;

      in romania am vazut direct cum arata o societate epurata de religie
  • 0 (4 voturi)    
   Propaganda si indoctrinarea atee... (Luni, 12 septembrie 2011, 15:20)

   alex [anonim] i-a raspuns lui nae

   ...nu face decat sa aminteasca de perioada comunista si de agitatorii de partid asociati.

   Mai oameni buni nu se poate compara numarul de biserici cu numarul de scoli din multiple motive, in primul rand numarul de locuri dintr-o scoala este cu mult mai mare decat cel dintr-o biserica. Apoi hai sa fim seriosi, copii nosti mai degraba sunt agresati de mass-media decat de profii de religie. Chiar ar trebui facut un sondaj pe tema asta dar nu de fundatia lui Soros.
   • 0 (0 voturi)    
    agresati nu (Marţi, 13 septembrie 2011, 10:07)

    umoristu [anonim] i-a raspuns lui alex

    dar furati prin intermediul statului de catre culte suntem toti cei ce platim TVA, impozite, taxe si restul de biruri in tara asta.
    bisericile sa invete sa se autofinanteze, sa se auto-gospodareasca exclusiv din fondurile proprii. sa plateasca taxe si impozite ca noi toti persoane fizice sau juridice...
    Pb cu educatia religioasa in scoli e ca prin indoctrinarea de mici a viitorilor cetateni se asigura si pt urmatorii 50 de ani "turma" de oi spalate pe creier si platitoare care sa imbuibe in continuare popimea. Iar partidele vor avea in continuare pirghii de influentarea electorala de la amvon a populatiei...
    mecanismul e stupid de simplu, dar principiile dupa care functioneaza nu sunt de natura de a asigura o rominie civilizata, laica, moderna si progresista.
  • +1 (1 vot)    
   societatea romineasca antebelica (Marţi, 13 septembrie 2011, 9:29)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui nae

   a creat pe baze ideologice ortodoxe si national-socialiste o miscarea legionara, un "pui" politic al nazismului.
   In perioada de fata, national-socialismul scoate din nou capul (vezi noua dreapta, rominismul xenofob si agresiv etc)
   Iar paralela "ateu, anti-religios" = socialist, comunist, de stinga...e total eronata, militez de ex pt o aplicare fff "de dreapta" a principiului autofinantarii cultelor si punerea lor pe o pozitie 100% neutra fata de stat (mai ales fata de bugetul public) , fapt ce ar duce la situatia ca fiecare cult sa supravietuiasca din surse proprii / donatii benevole ale enoriasilor, in conditii de transparenta si evident, platind taxe si impozite si respectind legea ca orice ONG sau alta forma de asociere prevazuta de lege.
   Nu are nimeni nimic cu religia in sine, decit poate la nivel de dezbatere filosofica sau academica, dar cu religia finantata din fondurile publice...orice cetatean contribuabil rational are ceva impotriva.
 • -1 (7 voturi)    
  Sa stim (Luni, 12 septembrie 2011, 13:27)

  xolv [utilizator]

  Daca religia nu mai e izvor de morala, cine mai e ? Realitatea, A3, Cancan, Showbiz, gentile Louie Vuitton ???? Agenda globalista se pare ca are o reala problema cu gradul de penetrare al religiei in Romania. Si lucrurile nu se vor opri aici.

  As vrea sa stiu unde era Asociatia Secular Umanista cand turcii ne calcau in picioare ? Ce ne-a facut atunci sa continuam sa supravietuim ?? Oare nu si religia ??
  • -3 (7 voturi)    
   Religia izvor de moralitate? (Luni, 12 septembrie 2011, 13:46)

   Seb [anonim] i-a raspuns lui xolv

   Ti se pare ca moralitatea societatii occidentale are vreo legatura cu cea a bibliei crestine? Tratarea femeilor ca membrii cu drepturi depline ai societatii, eliminarea sclavagismului sunt cuceriri ale secularismului.
   Moralitatea unei societati trebuie construita prin dialog, studiu si continua preocupare pentru binele membrilor.
   • 0 (2 voturi)    
    Morala ? (Luni, 12 septembrie 2011, 14:21)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Seb

    Poate barbarism . Perspectiva unei eternitati petrecute in chinuri groaznice de catre un singur om fara posibilitatea de a fi iertat depaseste in barbarie toate crimele insumate facute de cei mai groaznici oameni de pe pamant de-a lungul intregii istorii umane . Ca sa nu mai zic de crimele mostenite aka "pacat originar" , o alta capodopera de "moralitate" defecta pe care nu indraznim sa o aplicam noi "salbaticii" de oameni ,dar merge uns la fiinte "superioare"
    • 0 (4 voturi)    
     morala, ca si educatia, se fac si cu biciul (Luni, 12 septembrie 2011, 14:58)

     nae [anonim] i-a raspuns lui gamma

     iar asta este un principiu aplicat in legislatia laica.
     si managementul resurselor umane, si stiinta psihologiei recunosc principiul acesta fara de care nu se poate: conditionarea pozitiva si cea negativa.
     respecti o lege, esti recompensat.
     nu respecti o lege, esti sanctionat.
     ba chiar esti si omorat, in tari presupus democratice si atasate valorilor umane, precum USA.
     asta mi se pare o pedeapsa destul de "permanenta" pentru cineva insurubat ferm in universul valorilor seculare, oricat s-ar cai condamnatul.
     iar religia tocmai asta ofera in plus: speranta iertarii pacatelor, dincolo de ce decide orice instanta umana.

     iar "pacatul originar" din religie are un corespondent perfect in sociologie, in antropologie, in fisolofie.
     omul este si inger si demon.
     "homo homini lupus est" este o vorba aparuta cu cateva sute de ani inainte de crestinism si atesta aceeasi conditie umana, aceeasi "setare default".

     asadar, voi, fiintele superioare, mai invatati.
     • 0 (2 voturi)    
      Biciul n-are ce cauta intr-o scoala (Luni, 12 septembrie 2011, 15:27)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui nae

      si daca faci educatia cu biciul, creezi posibili criminali(vezi "educatia" arabilor).
     • 0 (2 voturi)    
      Logic (Luni, 12 septembrie 2011, 17:04)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui nae

      un numar finit de pacate indiferent cat de mari nu poate fi contrabalansat de o infinitate de chinuri indiferent cat de groaznice , este infinit disproportionat . Capisci ?

      "asadar, voi, fiintele superioare, mai invatati."

      ....cum sa omoram toti fii criminalilor condamnati , familii intregi la inchisoare ... conform principiului enuntat de tine mai sus . Nu , multumesc pastrati grozaviile astea pentru voi si copiii vostri , nu pentru al meu .
      • 0 (2 voturi)    
       nu e nici logic, nici just (Luni, 12 septembrie 2011, 20:07)

       nae [anonim] i-a raspuns lui gamma

       era un fel de aforism, odata: minciuna este simpla, gogonata si statistica.
       din infinituri si algebre de felul asta cu care oprezi tu nu obtinem nimic concludent.

       iata, insa, ce inteleg eu, care este perceptia publica, cu rol educativ pentru mase: ca morala crestina il condamna categoric pe criminalul fara remuscari la cea mai grea pedeapsa, in timp ce pacatosul care se caieste sincer are sanse izbavirii, cu conditia sa nu repete pacatul.
       pana la urma, asta se chinuie si societatea laica sa faca, sa reeduce, mai curand decat sa pedepseasca fara a recupera individul pentru societate.

       si iata ce mai inteleg din perspectiva unor mase lipsite de constiinta unei instante de neeludat: cu toata educatia, infractiunea este mai probabila, daca lipseste instanta de neeludat.
       mai clar: daca nu ma vede nimeni, politist, procuror, martor, sunt mai predispus riscului de a fura, deoarece grijile mele se opresc aici.
       • +1 (1 vot)    
        Care criminal ? (Marţi, 13 septembrie 2011, 20:23)

        gamma [utilizator] i-a raspuns lui nae

        Ala care a "irosit samanta" ?
        O eternitate in Iad ?

        Mai baieti .......
  • -1 (3 voturi)    
   Etica secolului 18 (Luni, 12 septembrie 2011, 14:02)

   Vlad083 [anonim] i-a raspuns lui xolv

   Orice persoana cu o minte libera va vedea discrepanta dintre invatatura crestina si standardele morale ale societatii secolului 21. Dupa parerea mea religia este in astazi in cele mai multe cazuri factor de destabilizare si instigare la ura pe diverse planuri.

   De asemenea, protejarea unor evazionisti fiscali (vezi B.O.R.), mafioti (vezi G. Becali ) si a multor abuzatori de copii (vezi scandalurile recente de la Vatican) in opinia mea ar trebui sa puna la indoiala capacitatea Bisericii de a fi un actor pozitiv in consolidarea constiintei societatii contemporane.

   Sustin cu tarie dreptul oricui de a-si manifesta credinta dar ma opun vehement acordarii vreunui rol special Bisericii in stat.Credinta este o optiune personala si intima nu un status quo aplicat fortat si a priori intregii societati.
  • -1 (1 vot)    
   Izvorul moralei e educatia. (Luni, 12 septembrie 2011, 14:47)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui xolv

   Nu religia(BOR a avut sclavi pana in secolul 19, foarte moral, ce sa zic!).
   http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania

   Si bineinteles BOR ne-a salvat singura de turci:))).
 • 0 (4 voturi)    
  Prezenta obligatorie? (Luni, 12 septembrie 2011, 13:33)

  Ion [anonim]

  Nu am nici o cunostinta care sa se duca regulat la biserica. Daca s-ar face o prezenta, fac pariu ca mai mult de 20% din romani nu se duc la biserica, in mare parte pt ca nu au de ce, Acest procent ar varia de la oras la oras, sau la sat.

  Oricum pentru cateva milioane de romani sunt 18500 de biserici.
 • -2 (6 voturi)    
  oportunistii (Luni, 12 septembrie 2011, 13:47)

  sorina [anonim]

  ASUR, asociatie obscura propune studierea Istoriei Religiilor in locul religiei practicate de poporul roman de 2.000 de ani . Altfel spus propune scoatrea religiei din scoli in numele cunoasterii tuturor celorlalte religii. Informarea insa poate sa-ti dea satisfactii dar nu este Mantiutoare. Cultura fara Dumnezeu nu-i este de niciun folos omului. Poate aceasta asociatie are nevoie sa existe pentru a oferii un statut privilegiat Presedintelui, Vicepresdintilor si altor persoane din conducerea ei. Poporul roman si-a pastrrat bruma de demnitate si nadejde de-a lungul istoriei datorita CREDINTEI IN DUMNEZEU. Marii nostrii eroi martiri din inchisori au aflat ajutor prin Dumnezeu, nu prin Istoria Religiilor...
  • -1 (3 voturi)    
   incultii (Luni, 12 septembrie 2011, 14:02)

   apolo [anonim] i-a raspuns lui sorina

   mare e gradina zeului vostru (plina de egocentrism ideologic si prostie).
   daca gasiti greseala in fraza asta va dedic 3 matanii: "in locul religiei practicate de poporul roman de 2.000 de ani "
   • +1 (1 vot)    
    anonimului cult (Luni, 12 septembrie 2011, 14:47)

    sorina [anonim] i-a raspuns lui apolo

    Cult fiind si avand doar o mica "scapare" iti spun ca nu se zice "matanii" ci metanii...
  • 0 (4 voturi)    
   spui.. (Luni, 12 septembrie 2011, 14:03)

   hash [anonim] i-a raspuns lui sorina

   numai minciuni. du-te si indoctrineaza in alta parte.

   religia este un refugiu al mintii, este un semn de slabiciune.

   mai citeste.
  • 0 (4 voturi)    
   Locul religiei e in biserici, si sunt destule (Luni, 12 septembrie 2011, 14:06)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui sorina

   ASUR nu interzice nimanui sa mearga la biserica. Dar daca religia e "obligatorie" in scoli, mi se pare o incalcare a rolurilor institutiilor societatii, su un abuz(impunerea a ceva necerut). La biserica nu se face matematica sau biologie, asa ca la scoala n-ar trebui sa se faca religie. Nevoile de religie a cetateanului sunt acoperite pe deplin de biserica. E ca si cum la meciurile de fotbal ar fi obligatoriu sa se spuna o rugaciune sau sa se tina slujba inainte de meci. Daca nu vezi o problema in asta, nu esti tocmai normala.
   • +1 (3 voturi)    
    Messi isi face cruce dupa fiecare gol marcat (Luni, 12 septembrie 2011, 15:06)

    Radoi [anonim] i-a raspuns lui Alui

    Messi isi face semnul crucii dupa fiecare gol marcat, adevarat, in stil catolic, dar isi face.
    Ii multumeste lui Dumnezeu pt darul (talentul) primit. Este cel mai bun jucator al planetei.
    Exemplele pot continua.
    • +1 (1 vot)    
     Si? (Luni, 12 septembrie 2011, 17:05)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui Radoi

     Altii se dau peste cap. Ce-ar fi daca toti ar fi OBLIGATI sa se dea tumba-tulumba cand dau un gol? Religia in scoli e OBLIGATORIE, Mesi are LIBERTATEA sa isi faca cruce.
    • +1 (1 vot)    
     ce tare... (Luni, 12 septembrie 2011, 17:21)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui Radoi

     Creatorul universului, a spatiului si timpului, si-a rupt din magnifica opera o milimicrosecunda ca sa-l creeze pe Messi si talentul lui la fotbal...are sens:)
     Messi e numai o maimutza dresata ce stie fugi dupa o minge si sa dea gol cu ea. De cind au ajuns fotbalistii si repere morale/etice/civilizationale? Sau...Messi nu poseda nici atita glagorie sa faca legatura intre abilitati naturale+ conditie fizica+antrenament asiduu+ stil de viata sportiv.sanatos = fotbalist de exceptie? Si ca sa nu oboseasca gindind...pune talentul pe seama lui mnezoo din ceruri...
     oare ce isi spune un copil tetraplegic cind "multmeste" lui dumneze pt....?????
    • 0 (0 voturi)    
     Un taximetrist (Luni, 12 septembrie 2011, 19:54)

     a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui Radoi

     Si un taximetrist care i se indoaie parbrizul de icoane, cruci si matanii agatate isi face cruce la fiecare biserica pe langa care trece si ii multumeste lui Dumnezeu pentru darul injuraturilor si condusului agresiv in trafic.
   • +1 (1 vot)    
    Alui (Luni, 12 septembrie 2011, 15:07)

    sorina [anonim] i-a raspuns lui Alui

    Poate ai dreptate..".Nevoile de religie a cetateanului sunt acoperite pe deplin de biserica."
    Poate nu ai...
    Credinta vine, in primul rand din "auzire".
    Biserica este o a doua treapta pe care o parcurgi dupa ce te familiarizezi putin cu dogmele. Altfel tot ce se intampla acolo este plictisitor si de neinteles. Interesul trebuie sa ti-l trezeasca cineva: bunicii, mama, scoala... Psihologii vorbesc de o rata surprinzator de mare a sinuciderilor in cazul ateilor comparativ cu persoanele credincioase. Omul fara un reper suprem este mult mai nefericit si cade strivit de bagajul de cunostinte adunat .
    • 0 (2 voturi)    
     Gresesti (Luni, 12 septembrie 2011, 15:17)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui sorina

     "Interesul trebuie sa ti-l trezeasca cineva: bunicii, mama, scoala... "

     Daca religia bunicilor sau a mamei nu e ortodoxa?
     Religia n-are ce cauta in scoala. Punct.
    • 0 (0 voturi)    
     Despre sinucideri (Luni, 12 septembrie 2011, 15:18)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui sorina

     Sa vad studiul ala. Da linkul.
     • 0 (0 voturi)    
      Hehe (Luni, 12 septembrie 2011, 17:59)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui Alui

      Eu stiu altul , ca ateii sunt ajung rar in inchisori , chiar luand in calcul nr lor declarat extrem de redus prezenta in inchisori e masiv disproportionata .
      Se pare ca aceste statistici nu mai sunt pe placul BOR (si in general a capilor bisericesti ) .
      Viata spirituala e ok , hai sa fie ok si niste ore de religie in scoala , dar nu in toti anii si care sa nu contravina cu programa scolara normala . Nu vreau sa vad ca dupa orele de geologie si biologie vine cineva si povesteste cum a plouat prin ferestrele raiului 40 de zile si au urcat apele pana au depasit Everest-ul care era mai mic decat Ararat acum cateva mii de ani , iar cosangvinizarea nu reprezinta o problema .
    • 0 (2 voturi)    
     Ce-ar fi (Luni, 12 septembrie 2011, 15:56)

     Astor [utilizator] i-a raspuns lui sorina

     Ce-ar fi daca nu ar trezi nimeni interesul? Si ar disparea odata toata prostia asta cu religia? Nici nu-mi pot inchipui cat de repede ar evolua lumea fara credinta in diferiti prieteni (sau dusmani) imaginari.
    • 0 (0 voturi)    
     ar fi de studiat> (Luni, 12 septembrie 2011, 18:21)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui sorina

     Cite babe se tirasca in 4 labe la moaste si praznice? Citi babe si mosi se imbulzesc ca animalele la icoane facatoare de minuni?
     Da citi atei ai vazut in genunchi in fata unui manual de geologie sau a unui atlas zoologic?
     Oare citi credinciosi intra in segmentul de public devorator de OTV si telenovele? Si citi atei ati vazut tinind "postul de dupa darwin"?.
     Ce procent de analfabeti functionali e format din credinciosi? dar din atei?
     "omul fara reper suprem" ..imi sun mai mult ca fiind "omul fara prieten imaginar si omul fara sentimente de vina ca actioneaza liber si auto-determinat".....ratiunea si mai ales folosirea ei este un reper suprem...
     Nu poti discuta rational cu persoane religioase, daca ar fi capabile de ratiomanente corecte nu ar fi relgioase.
  • 0 (0 voturi)    
   sorry sorina (Luni, 12 septembrie 2011, 15:47)

   bugsy [anonim] i-a raspuns lui sorina

   Sf Andrei a fost trimis sa raspandeasca noua invatatura (Crestinismul) in Scythia Minor (Dobrogea), o provincie de la Pont Euxin

   A murit ca martir in anul 60.

   De unde scoti tu ca tu de 2.000 de ani poporul roman "practica" crestinismul?
 • +1 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 12 septembrie 2011, 14:45)

  polonyca [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Donati cei 2% din impozit la ASUR (Luni, 12 septembrie 2011, 15:06)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   Sau faceti donatii direct.
 • +2 (4 voturi)    
  Religion is like... (Luni, 12 septembrie 2011, 15:00)

  gege [anonim]

  Religion is like a pe nis:
  It's fine to have one.
  It's fine to be proud of it.
  But please don't whip it out in public and start waving it around,
  And PLEASE don't try to shove it down my children's throats.
 • +1 (3 voturi)    
  lupta pierduta din start (Luni, 12 septembrie 2011, 15:31)

  Margicu [anonim]

  E ca si cum ai milita pentru laicitatea statului in Maroc. Exista culturi peste care secolul luminilor a trecut si altele pe care le-a ocolit. Ce nu pricep este ce cauta acestea din urma in Europa.
 • 0 (2 voturi)    
  Din ce bani cui se contruieste de fapt catedrala: (Luni, 12 septembrie 2011, 15:36)

  Alui [anonim]

  http://www.sos-satelecopiilor.ro/newsletter/septembrie2011/

  Statul da 200.000.000 de euro anual BOR, dar lasa 40.000 de copii pe drumuri.
  • +1 (1 vot)    
   80.000 de bipene (Luni, 12 septembrie 2011, 16:03)

   sorina [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Cei 40. 000 de copii lasati pe drumuri i-a conceput STATUL ? Sunt 80.000 de "PARINTI" fara Dumnezeu care i-au conceput si parasit fara mustrari de constiinta. Asta este rodul unei societati care incurajeaza liberinajul, nu accepta notiunea de pacat si se inchina unor nevoi artificial create.
   credinta in Dumnezeu este ultima reduta a moralitatii. Crime, sinucideri, homosexualitate, droguri...totul poate fi justificat intr-o lume a carei scari de valori este data de oameni.Punct.
   • 0 (2 voturi)    
    M-am cutremurat (Luni, 12 septembrie 2011, 16:28)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui sorina

    Tu zici ca esti crestina? Adica a cui e vina? A parintilor care nu pot sa-i creasca(si nu sunt 80000 de parinti, daca citeai linkul vedeai ca sunt mai multi frati din aceasi familie), si carora nu lei se permite (de catre "religie" folosirea mijloacelor contraceptive)?
    Cum crezi ca poti creste 7 copii chiar din salarii normale in Romania.
    Oare nu se putea evita asta, daca statul oferea gratuit mijloace contraceptive familiilor sarace cu mai multi copii?

    "i-a conceput STATUL?" Mai sa fie, adica statul n-are nici o obligatie fata de copiii abandonati, dar are fata de porcii de popi umflati?
 • 0 (2 voturi)    
  Cata ura impotriva religiei (Luni, 12 septembrie 2011, 15:57)

  je [anonim]

  Nu am sa inteleg niciodata de unde atata inversunare impotriva religiei!

  Forma in care este predata ca si continut educational, moralitatea unora dintre reprezentantii acesteia, afacerile dubioase in care acestia sunt implicati, sunt de criticat, dar nu religia/credinta/biserica in sine..

  Este credinta unui popor, care a fost din totdeauna un liant pentru acesta, mai ales in momentele grele ale istoriei, si care i-a conferit o identitate. Si de care are nevoie in continuare (macar din punct de vedere cultural si al identitatii nationale, daca nu ca reper moral-spiritual).
  • 0 (2 voturi)    
   de unde ura? (Luni, 12 septembrie 2011, 16:19)

   nae [anonim] i-a raspuns lui je

   sunt anumite grupuri politice, sociale, biologice, care sunt incomodate de religie.
   stanga socialista, comunista, gruparile de homosexuali militanti etc, de exemplu.

   evident, exista si oamenii onesti, fara legatura cu cei de mai sus, care ajung la concluzia asta, ca e mai bine fara religie.
   eu nu cred asta.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta ziceau si popii catolici (Luni, 12 septembrie 2011, 16:40)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui je

   la revolutia Franceza, inainte sa cada ghilotina.

   "Ura" asta e neprovocata de abuzurile BOR. Daca BOR n-ar intra cu bocancii in societatea romaneasca, ar fi totul OK.

   In Transilvatia majoritari pana dupa 1945 au fost (greco-)catolicii, si nu si-a pierdut nimeni identitatea romaneasca din cauza asta, dimpotriva, desi conditiile erau mai grele decat in Moldova si Muntenia.
   Poporul roman e alcatuit din toti cetatenii lui, si nu toti cetatenii sunt ortodoxi. Daca statul discrimineaza pe principii religioase, impunand o religie, impotriva libertatii de gandire, pierdem toti.
 • +2 (4 voturi)    
  Efectele sunt inverse (Luni, 12 septembrie 2011, 16:11)

  BEDE [anonim]

  Cu indoctrinarea facuta de BOR, efectele vor fi inverse, asa cum si indoctrinarea facuta inainte vreme de comunisti ii facea pe elevi mai curand sa deteste comunismul.
  Si, cum religia predata in scoala e ceva mai ales cu o logica tare subreda si care pune accent pe ritualuri, cu atat mai mult va face ca elevilor sa le fie scarba.
 • 0 (2 voturi)    
  Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti (Luni, 12 septembrie 2011, 16:19)

  James Bond [utilizator]

  Materia ar trebui sa se numeasca "Religia ortodoxa"...
  Sunt crestin ortodox, dar consider ca este anormal sa impui o religie tuturor copiilor!
  Religia promovata de personalitatile bisericesti seamana cu o dragoste cu de-a sila... Religia, asa cum o promoveaza (aceste fete luminate) este o religie punitiva, a fricii... "Daca faci nu-stiu-ce, o asa ajungi in iad", sau "George s-a urcat pe scara sa strice cuibul de randunele, iar Dumnezeu i-a miscat scara, Geroge a cazut si si-a rupt piciorul"...
  Si exemplele pot continua pana la nesfarsit...

  Preotii ordodocsi condamna fervent pe oamenii de alte religii, si nu stiu de ce... In acest fel, ei ignora porunca "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti" (Leviticul 19:18), care ar trebui sa fie cheia de bolta a religieiilor crestine...
 • +1 (3 voturi)    
  Romania = "Ferma animalelor" (Luni, 12 septembrie 2011, 16:56)

  Alui [anonim]

  Porcii si cainii=popii si politicienii.
  Restul animalelor=noi.
  Moara = "catedrala mantuirii neamului"
 • +1 (1 vot)    
  Religia e pe moarte in Europa (Luni, 12 septembrie 2011, 17:06)

  Bastos [anonim]

  Desi pare greu de crezut in tarile nordice 75% din populatie a devenit atee. In Cehia procentul creste si e undeva peste 50% si exemplele pot continua.
  In Romania, premierul Boc, intrebat fiind de ce a dat o suma colosala pentru constructia catedralei neamului, a raspuns : "fara Dumnezeu nimica nu se face". Atunci am inteles ca baiatul asta nu a depasit stadiul de mers la coasa si dus animalele in staul.
  restul e tacere.
 • -2 (2 voturi)    
  Ca nr., scolile nu se pot compara cu bisericile (Luni, 12 septembrie 2011, 17:07)

  Aleluia [anonim]

  Bai, comunisti nenorociti, va pare rau dupa ateism?! Pai scolile sunt doar pentru un segment foarte redus de populatie (copii de varsta scolara), pe cand bisericile se adreseaza majoritatii covarsitoare (daca nu chiar intregii populatii, pentru ca n-am auzit de niciun asa-zis ateist pe care familiile sa nu-l ingroape dupa ritualul religios). Nemaivorbind ca biserica presteaza un serviciu social si pentru alte evenimente (botezuri, nunti etc.), dar su educatie morala (dupa cele zece porunci).
  • +1 (1 vot)    
   Ne pare rau dupa libertate (Luni, 12 septembrie 2011, 17:48)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Aleluia

   Bai "norocitule", scoli or fi, dar se crapa de frig iarna in ele, si profesorii nu-si dau interesul daca sunt platiti in batjocura(vezi rezultatele la BAC)
   Ba, pe tine nici nu te-ingroapa popa, daca ai tai nu platesc. Ajungi la facultatea de medicina(unde te fac bucati studentii), sau esti cremat. Si fac ceva pe "serviciul social" al bisericii. Eu oricum nu-mi botez copiii, iar la nunta n-am invitat nici un popa hapsan. Si mai lasa-ma cu "educatia morala", aia cu "daca distrugi un cuib de pasarele iti misca Dumnezeu scara si iti rupi piciorul". Eu n-am de gand sa cresc copii fricosi si prosti.
 • +3 (3 voturi)    
  Religia nu are ce cauta in scoala (Luni, 12 septembrie 2011, 17:11)

  umoristu [anonim]

  si in nici un caz in scoli publice, finantate de la bugetul public.
  Popii nu au de ce sa fie salarizati de catre stat
  Catedralele nu au de ce sa fie ridicate cu bani publici
  Profii-popi nu au de ce sa fie platiti de catre MECTS.
  Cultele sa se AUTOFINATEZE 100%.
  Studiul religiei ar trebui sa fie in cel mai bun caz decizia parintilor, sa plateasca din buzunaru lor cursuri la biserica in timpul liber al copilului (dupa-masa, simbata, duminica). Spatiul scolilor din sistemul de invatamint de stat NU are de ce gazdui activitati religioase.
  Platim ca societate un pret prea mare, pe 2 paliere. Unul economic imediat - finantam din fonduri publice (aka banii fiecaruia dintre noi) cultele religioase (de la salarii la constructii, profesori de religie si etc)..
  Unul cultural - istoric...dind ocazia sa fie indoctrinati de mici zeci de mii de viitori cetateni - cream premizele nu numai sa nu iesim niciodata din marasmul si inapoierea in care suferim cu totii, ci sa ne si adincim tot mai mult in bezna habotniciei, lipsei de orizont, acumulind de la an la an un tot mai pronuntat retard civilizational fata de restul lumii.
  Iar pe linga popime si biserici (mai ales BOR) urmatorii beneficiari pe lista sunt politicienii si partidele, comod aranjate sa stapineasca si peste 10, 20 sau 30 de ani peste o populatie inapoiata, saraca, bolnava fizic si psihic, indobitocita supusa si manipulabila.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu inteleg (Luni, 12 septembrie 2011, 17:47)

  Chianti [anonim]

  De ce este nevoie de 12 ani de studiu a religiei. E cumva matematica?? In mod normal, un an pe ciclu gimnazial/liceal e suficient pentru a cunoaste ce este religia, cine sunt marii apostoli si ce mama naibii se mai preda in chestia asta.

  Dc insa avem nevoie de 12 ani de zile sa facem matanii (stimata sorina, nu ma intereseaza cum se scrie corect, e un obicei prostesc si atat, nici n-ar trebui sa aiba nume) si sa borborosim cuvintele dictate de un flacau care e popa 4 ore si 20 si le petrece pe la cele 3 amante si birt, atunci aceasta nu are ce cauta in scoli. Rolul scolii e de a destupa mintea oamenilor si asta se face prin transfer de cunoastere STIINTIFICA si de ARTISTICA. Nu sa facem din copii de 10 ani mici ayatolahi ortodocsi pe principiul ca le transmitem moralitate. Moralitatea BOR este indoielnica si nu as vrea sa fie transmisa copilului meu in nici un caz. Moralitatea i-o transmit eu acasa, scoala trebuie sa-i destupe mintea pentru viata (evident cu implicarea mea, a familiei lui). N-am nimic impotriva sa-i spuna cineva cine a fost Zeus, Artemis, legendele Olimpului, vechiul si noul testament, buddha etc. Dar sa vina un papitoi in sutana sa faca matanii in scoala cu copilul meu, pe banii mei, asta in ruptul capului nu. Daca vor asa ceva, sa organizeze cursuri de prozelitism (era sa zic proxenetism) religios extrascolar. Au atatea biserici, dc nu fac acolo cite cursuri de religie orodoxa vor??
  • +1 (1 vot)    
   pai e fff simplu de ce... (Luni, 12 septembrie 2011, 18:29)

   umoristu [anonim] i-a raspuns lui Chianti

   Tre asigurata baza finantarii cultelor (mai ales BOR) pt urmatoarea juma de secol...astia ce intra azi in cls 1 .....vor deveni votanti peste 13-14 ani...iar productivi si buni de muls peste inca 3-5 ani...deci cind generatia actuala de batrini va fi deja 100% disparuta...iar cei ce au acum 30-35 -40 de ani vor avea in jur de 55-60....pustii de acum vor avea 20-23 de ani...numai buni de impozitat din primul lor job...si buni de muls inca 30-40 de ani de viata activa:)
   De aia tre 12 ani de indoctrinare...ca peste 15-20 de ani sa avem o generatie de spalati pe creier , buni de muls...si usor de facut sa voteze ce si pe cine trebuie:)
   e simplu...bisericile "lucreaza" la mecanismul asta de 2000 de ani...sau chiar 4000 cu voia d-voastra:)
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare pentru ortodocsi (Luni, 12 septembrie 2011, 19:06)

  Alui [anonim]

  Ce a predicat popa ieri? 90% dintre vajnicii aparatori ai BOR de aici, fie n-au fost la biserica, fie n-au fost atenti.:). Daca v-apuca remuscarile, ia cititi din Luca de pe la capitolul 10, versetul 25 incolo, si vedeti daca nu cumva istoria se repeta.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by