VIDEO Ce masuri a pregatit Ministerul Educatiei pentru noul an scolar: Evaluare intiala dupa primele doua saptamani, sistem de monitorizare a absentei la profesori si elevi si dictarea chiar si la clasele de liceu

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 11 septembrie 2011, 18:31 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: Hotnews
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a prezentat intr-o conferinta de presa "fotografia organizarii startului anului scolar 2011-2012" si un set de noi masuri pentru anul scolar ce sta sa inceapa. Printre noile masuri: evaluare initiala la nivel de tara dupa primele doua saptamani, ore de lectura pentru clasele primare, sisteme de pontaj in scoli pentru a urmari absenteismul elevilor si al profesorilor si "momentul ortografic", adica dictarea ce va fi data chiar si la clasele de liceu.

Funeriu a precizat ca 92 % dintre copiii Romaniei vor invata in scoli autorizate din punct de vedere sanitar, sau care sunt pe ultima suta de metri in obtinerea autorizatiei sanitare. 

"Putem spune ca avem 100% din posturi acoperite. La ora actuala, mai sunt 22 de posturi din aproximativ 300.000 care la aceasta ora nu au ocupanti din motive obiective, dar situatia celor 22 de posturi va fi rezolvata pana marti dimineata. Vreau sa subliniez ca acest procent este cu atat mai imbucurator cu cat am avut in acest an o exigenta sporita in ceea ce priveste selectarea cadrelor didactice care intra in sistem. Estimez ca in lipsa unor astfel de masuri de exigenta am fi avut cateva zeci de mii de cadre didactice sub standardele de pregatire necesare", a precizat Funeriu.

Funeriu: "80% dintre cadrele didactice sunt titulare"

Ministrul a mai subliniat ca la nivelul sistemului, "avem la ora actuala, 80% cadre didactice titulare. Avem suplinitori 18,72%, dar si acesti suplinitori sunt cadre didactice care au luat note convenabile la diferitele teste care au avut loc in acest an. Avem un procentaj de 1,21% pensionari, si aici, pastrarea pensionarilor s-a facut cu respectarea criteriilor de calitate".In ceea ce priveste situatia manualelor scolare, potrivit lui Daniel Funeriu, "99% dintre copii vor avea in prima zi de scoala manualele pe banci. In acest an am rezolvat sau suntem pe cale sa rezolvam si problemele legate de manualele pentru minoritati putin numeroase. Vreau sa subliniez ca 100% dintre copiii de clasa I au manuale noi si, in acest context, pot sa spun ca rata de retiparire a manualelor este de 20-25%".

De asemenea, potrivit ministrului, a fost centralizata si situatia rechizitelor pentru copii. Astfel, ministerul ofera rechizite gratuite unui numar de 650.000-700.000 de copii, iar majoritatea judetelor vor finaliza distribuirea rechizitelor pana la termenul legal, 1 octombrie. Potrivit ministrului, in unele judete aceste rechizite sunt deja pe bancile copiilor, sunt situatii speciale in Botosani si Valcea, unde procedurile legale de achizitie dureaza, dar si acolo rechizitele vor fi distribuite in timp util.

Daniel Funeriu: Vom masura absenteismul elevilor, dar si al profesorilor / Din 2011-2012 se monteaza sisteme de pontaj la intrarea si iesirea din scoli

Ministrul Daniel Funeriu a prezentat si un set de masuri specifice pentru anul scolar 2011-2012.

"Toate masurile pe care le voi prezenta sintetic astazi, au fost cuprinse intr-o foaie de parcurs, un document in premiera. Aceasta foaie de parcurs a fost distribuit tuturor cadrelor didactice din tara si prelucrat la nivelul inspectoratelor scolare. Aceasta foaie de parcurs cuprinde masuri cu aplicabilitate imediata si de natura sa aduca rezultate concrete pe termen scurt, mediu si lung, pe trei axe: I) reducerea absenteismului scolar, atat al elevilor cat si al cadrelor didactice, II) imbunatatirea competentelor de lectura, III) primii pasi inspre transformarea evaluarii intr-un instrument standardizat cu scopul de orientare si optimizare a invatarii".Astfel, in ceea ce priveste prima axa, absenteismul elevilor si cadrelor didactice, potrivit ministrului "obiectivul principal este prevenirea, monitorizarea si reducerea absenteismului. Foaia de parcurs prevede masuri concrete care sa fie aplicate in cadrul fiecarei scoli, cu accent pe invatamantul liceal si profesional acolo unde exista cele mai mari probleme legate de absenteism. Vreau sa subliniez ca in acest domeniu masurile concrete vor fi adaptate la nivelul fiecarei scoli. Directorii de scoli sunt primii responsabili de, asa cum spuneam, prevenirea, monitorizarea si reducerea absenteismului".

"Trebuie sa ne distantam de imaginea directorului-jupan cu spate politic, si impreuna sa impunem imaginea directorilor apropiati de elevi si parinti, apropiati de nevoile comunitatii care isi inteleg responsabilitatile uriase de pe umerii lor", a mai precizat Funeriu.

Oana Badea
Foto: Hotnews
In ceea ce priveste sistemul pe care unitatile scolare il vor folosi pentru a monitoriza absenteismul profesorilor si elevilor, secretarul de stat in Minisiterul Educatiei, Oana Badea, a preciza ca acesta va fi un sistem de pontaj pe baza de legitimatii.

"Foaia de parcurs da un termen, semestrul I al anului scolar 2011-2012, pentru instituirea unui sistem de pontaj la intrarea si iesirea in scoala. Sistemul va fi aplicat la fel la elevi si la profesori. Foaia de parcurs prevede data de 5 a fiecarei luni ca data de transmitere a numarului de absente la inspectoratele scolare.

Sistemul nu e pe baza de cartela, ci pe baza unei legitimatii. Nu insemana neaparat turnicheti sau sisteme scumpe. E foarte ieftin cu legitimatie si sistem de pontaj. Nu vom organiza o licitatie la nivelul Ministerului, e vorba de aplicare locala. Noi am pus la dispozitia inspectoratele modelul de la Miercurea Ciuc. Acolo era o legitimatie cu un cod de bare", a precizat secretaruld e stat Oana Badea.

Funeriu: Pentru clasele I-IV se introduce o ora de lectura distincta

Cea de-a doua axa prezentata de catre Minsitrul Funeriu se refera la imbunatatirea competentelor de lectura.

"Stiti bine, la testele validate international, avem date care nu sunt foarte bune in ceea ce priveste competentele de lectura si analfabetismul funtional, reprezentat de copii care stiu sa citeasca, dar au dificultati in reproducerea a ceea ce citesc.

Prin aceste masuri impunem o interventie imediata si unitara la nivelul intregului sistem si avand beneficiari toti elevii din clasele I-VIII. Concret, la clasele I-IV se introduce ora de lectura distincta in orar, cu activitati specifice elevilor de clasa I si a II-a.

Pentru clasele V-VIII in cadrul orelor de limba romana sunt alocate minim doua secvente in structura lectiei pentru alfabetizare in intelegerea textului.

De asemenea, un lucru nou si foarte important, in cadrul tuturor ariilor curriculare se vor introduce din acest an secvente care vor duce la alfabetizare in intelegerea textului specific ariei curriculare respective. Ce inseamna acest lucru: in cadrul orelor de matematica, fizica, stiinte naturale, istorie, geografie, se vor introduce secvente care le vor permite elevilor sa-si insuseasca vocabularul si modelitatile de exprimare specifice respectivelor arii curiculare", a precizat Daniel Funeriu.

Potrivit explicatiilor date mai apoi de secretarul de stat Oana Badea, "aceste secvente reprezinta momente dintr-o lectie... Din punct de vedere al succesiunii momentelor dintr-o lectie, asa cum avem momentul organizatoric, anuntarea temei noi s.a.m.d, un moment pedagogic va fi pregatit de cadrul didactic si se va referi la aceasta alfabetizare in intelegerea textului".

Din 2011-2012 se va face dictare chiar si la clasele de liceu

Ministrul Funeriu a mai anuntat si introducerea obligativitatii unui "moment ortografic, inclusiv la clasele de liceu".

"Momentul ortografic presupune exersarea scrierii ortografice. Si inclusiv dictarea. Dictarea este procedura prin care se consolideaza scrierea ortografica, inclusiv la clase de elevi. Veti vedea dictari in caietele de liceu", a explicat secretarul de stat, Oana Badea.

Cea de-a treia axa din pachetul de masuri pentru nou an scolar anuntat de Minister "este legata de un lucru care isi va arata efectele in acest an, dar cu o bataie mai lunga in timp. Este vorba de transformarea evaluarii intr-un instrument standardizat cu scopul de orientare si optimizare a invatarii".

"Pornim de la doua premise. Prima este aceea ca nota 8 sau 9 nu reprezinta acelasi lucru intr-o scoaladin mediul urban si alta din mediul rural. Al doilea lucru este ca nota reprezinta, astazi, o sentinta si reprezinta prea putin un instument pentru orientarea si optimizarea invatarii", a precizat Funeriu.

Funeriu: La inceput de an, dupa doua saptamani de recapitulare, se face o evaluare initiala. Rezultatele nu vor fi publice

Astfel, potrivit anutului dat de minsitrur, la inceput de an scolar, dupa doua saptamani de recapitulare, la disciplinele indicate in foaia de parcurs, elevii vor sustine o evaluare initiala. Structura unitara va fi asigurata de Centrul National de Evaluare si Examinare. Obiectivele acestei evaluari sunt optimizarea predarii si invatarii in functie de nivelul constatat si reprezinta de asemenea, un prim pas inspre personalizarea invatarii.

"Rezultatele acestor evaluari nu sunt publice, si nu duc, asa cum a fost sugerat in presa, la ierarhizarea elevilor sau a claselor. Accentuez aici importanta acestor evaluari in ceea ce-i priveste pe elevii de clasa a XI-a si a XII-a, in vederea examenului national de bacalaureat. Pentru acesti elevi, rezultatele evaluarii se vor regasi in fise standardizate ale elevului, semnate de profesori, diriginte si director si luate la cunostinta de parinti sau de tutori

In aceasta fisa se vor regasi rezultatele si eventualele elemente de risc in vederea bacalaureatului si mijloacele de adaptare a programului de invatare pentru cresterea sanselor la bacalaureat. Astfel dimensionam corect relatia parinte-elev-profesor, plasand inca de la inceput de an scolar coordonatelor a ceea ce este de facut in continuare pentru a otpimiza timpul care le mai raman elevilor de clasa a XI si a XII. De asemenea astfel ne propunem sa eliminam iluzia ca bacalaureatul poate fi luat de oricine, oricum", a declarat Minsitrul Funeriu.

Potrivit secretarului de stat, Oana Badea, "aceste evaluari nu pot conduce la selectarea copiilor pentru reasezarea in clase. Este interzisa trecerea copiilor dintr-o clasa in alta sau ierarhizarea lor. Oricum vor rezulta niste clase cu anumite niveluri. Clasele de liceu sunt realizate in baza evaluarii nationale, adica o repartizare computerizata in baza mediilor.

Profesorii vor corecta lucrarile. Nu putem sterge cu buretele, resursa umana este cea pe care o avem. Un singur lucru s-a intamplat bine in acest an scolar. Profesorii au pactizat cu ideea unui examen curat. Nu am fi putut face nimic fara ajutorul profesorilor. Avem incredere in ei ca vor face ceea ce e de facut pentru elevii lor. Rezultatele acestor evaluari nu se trec in catalog".

In ceea ce priveste organizarea evaluarii nationale si a BAC-ului in noul an scolar, Ministrul Funeriu a subliniat ca "atat evaluarile nationale, cat si examenul de bacalaureat din anul scolar 2011-2012 se vor desfasura in acelasi mod, in acelasi cadru legal ca si in acest an scolar. Nivelul de exigenta va ramane acelasi".

Funeriu
cere sa se evite situatiile de impunere de manuale sau culegeri auxiliare. "Scoala nu este un targ"


Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat ca a cerut, duminica, intr-o teleconferinta, inspectorilor scolari generali sa interzica orice tentativa de politizare a inceputului de an scolar si a solicitat ca Imnul de Stat sa fie intonat in debutul festivitatilor.

"Am cerut si organizarea in prima saptamana de scoala a unor exercitii de evacuare a scolilor in caz de incendiu sau cutremur.  Am mai dat sarcina sa se organizeze la nivelul fiecarei clase o sedinta cu parintii in prima saptamana de scoala. Am un mesaj pentru parintii din Romania. Am solicitat foarte apasat sa se evite situatiile de impunere de auxiliare, caiete de exercitii, culegeri si alte elemente neobligatorii. Am solicitat sa se evite astfel de lucruri pentru ca scoala nu este un targ. Le-am transmis inspectorilor ca voi monitoriza personal acest lucru", a mai spus Funeriu."Asa cum stim, in saptamana 2-6 aprilie am introdus in calendarul scolar saptamana "Scoala altfel". In aceasta saptamana vor avea loc o serie de activitati extrascolare. Aceste activitati vor fi definite impreuna cu parintii, cu elevii, cu cadrele didactice. Am solicitat inspectorilor scolari generali ca incepand cu a treia saptamana a lunii sepetembrtie sa se ocupe de organizarea acestei saptamani "Scoala altfel" prin organizarea a cel putin trei intalniri cu toti parintii din scoala. Este un prim pas pentru implicarea activa a parintilor in scoala", a precizat ministrul Educatiei.

Funeriu: Am cerut inspectorilor scolari generali intonarea imnului si a celor 4 strofe obligatorii la inceputul de an scolar

"Nu in ultimul rand, am cerut inspectorilor ca in fiecare scoala sa fie intonat imnul national la inceputul festivitatilor de deschidere a anului scolar, atat in ceea ce priveste melodia imnului, cat si in ceea ce priveste cele 4 strofe obligatorii. In ceea ce priveste posibilitatea de care am discutat, de intonare a Imnului National o data pe saptamana sau in conditii care vor fi stabilite ulterior, vom lua o decizie in urma analizei oportunitatii acestui lucru, pe care il vom face impreuna cu Institutul pentru Stiintele Educatiei. Eu, personal, ma declar adeptul unei astfel de initiativa, pentru ca sunt convins ca este important sa respectam solemnitatea si simbolurile nationale, dar trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri - asa cum a fost cazul in trecut', a explicat Daniel Funeriu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13673 vizualizari

 • -33 (59 voturi)    
  transparenta, frate! (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:02)

  Mazeta [utilizator]

  De acord, dar sa se monteze camere de luat vederi si sisteme de pontaj si la ministere, presedintie, parlament, guvern. Vreau sa vad in orice moment ce face dl Funeriu cu miss Badea sau Basescu cu Udrea. Adica elevii sunt mai fraieri sau ce?
  • +21 (31 voturi)    
   Aha! (Duminică, 11 septembrie 2011, 20:38)

   A9 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dar, la ce coafor, merge Crin sa-si faca freza, nu te intereseaza? Sau pe unde se mai da cu masinutele, Ponta, nu te intereseaza?

   A, astia doi, nu au lipici la femei.. :))) si n-ai ce sa vezi....neinteresant. Vrei s-o vezi pe Udrea!!!
   E, vezi ca are blog si are si poze pe-acolo ;)
  • +11 (25 voturi)    
   Dragule, nu elevii sunt (Luni, 12 septembrie 2011, 7:42)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   fraieri cum spui tu ci profesorii sunt jigodii, iti spun eu.
   Incepand cu clasa a V-a, copilul meu a constatat si mi-a adus ca argument al lipsei lui de la scoala faptul ca: "dar profesorii de ce nu vin?". Si asa era. Undeva in clasa a VIII-a chiar m-am dus la scoala cu "fluturasul" de salariu rugand-o pe diriginta sa imi arate condica de prezenta a profesorilor din ziua respectiva. Stiam de 2 profesori ca nu fusesera si am constatat ca aveau semnata condica fiind, teoretic, prezenti. Am spus si am cerut imperios ca pentru cei 11mil lei (nu erau RON) care eu ii platesc lunar pentru invatamant, sanatate, etc., imi doresc macar prezenta profesorului la catetedra! Campioana la chiul imi amintesca ca era o profesoara Diceanu.
   Ceea ce a construit o invatatoare de exceptie au distrus niste profesori jalnici care nu stiu decat sa faci pregatire cu ei.
   Au distrus generatii stand mai mult in strada la mitinguri decat in clase.
   Mai precizez ca traseul de elev al copilului meu a fost numai la un colegiu de renume national.
   • +6 (20 voturi)    
    Tocmai ce ai stricat copilul (Luni, 12 septembrie 2011, 9:37)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Audit

    Si cand va fi mare crezi tu ca patronul ii va trece cu vederea lipsa de la program sau incompetenta pe motiv ca profesorul nu a venit la scoala?

    Crezi ca copilul tau invata pentru profesori? Mai bune te ocupai tu sa suplinesti, pe cat poti, lipsa profesorului.

    Copilul este al tau si nu o invatatoare de exceptie trebuia sa-i faca educatie si nici un profesor de rahat sa i-o strice. TU esti cel responsabil de educatia lui, TU trebuie sa discuti permanent cu el si sa-i asiguri un nivel de intelegere a realitatii care sa ii permita sa sa invete fara a acumula diverse frustrari din cauza sistemului de invatamant sau a colegilor cu aifone, daca nu o fi chiar el unul dintre acei elevi ai caror parinti rezolva simplu problemele cu educatia copiilor lor cumparandu-le tot felul de gadgeturi electronice si dandu-le bani cu mult peste nevoile lor reale.

    Parerea mea este ca parintii sunt mult mai vinovati de dezastrul din invatamant decat profesorii.
    • +2 (12 voturi)    
     si profesorii pentru ce ii platim? (Luni, 12 septembrie 2011, 11:33)

     mim [anonim] i-a raspuns lui CezarN

     sa facem noi lectiile cu copii nostri? sau mai bine sa platim meditatii la profesorii care la scoala vin sa se odihneasca?
     imi pare rau ca nu s-a introdus inca principiul finantarea urmeaza elevul. asa o sa platesc taxe mai mici pentru copilul meu la o scoala particulara.
     • +1 (7 voturi)    
      Iti explic (Luni, 12 septembrie 2011, 12:16)

      CezarN [utilizator] i-a raspuns lui mim

      Pe profesori ii platim sa ne invete copiii matematica, fizica, informatica, muzica, etc.

      EDUCATIA este ceea ce va determina mai tarziu MODUL in care copii nostri vor folosi aceste stiinte. Lectiile sunt cel mai usor de facut. La limita, pentru nota 5 sau 6, nici nu ai nevoie de profesor, doar de manuale si bunavointa.

      Crezi tu ca Nastase sau Beceanu nu sunt doxa de carte? Te asigur sa sunt. Insa LIPSA DE EDUCATIE este cea care i-a facut hoti sau spagari, ceea ce i-a determinat sa-si foloseasca stiinta si calitatile intr-un mod, sa-i spunem, malefic.

      Dupa cum se observa, EDUCATIA este greu de facut, nu se poate cumpara oricate taxe ai plati si nu se poate face la norma sau la program. Educatie implica o relatie speciala dintre educator si copil, relatie care, de regula, se regaseste intre copil si parinte, intre copil si modelul, mentorul sau. Dealtfel, un parinte ar trebui sa "pandeasca" acele momente in care copilul sau este receptiv la educatie, in care este dispus sa se distanteze de preocuparile zilnice specifice varstei copilariei si, preferabil tot ca pe un joc, sa-si educe odrasla, sa-l faca sa inteleaga lumea in care traieste, cu calitatile dar mai ales cu defectele ei, sa-i explice legatura intre ceea ce face el (copilul) acuma si ceea ce va fi sau face peste 20 sau 30 de ani, etc, etc, etc ... scopul final fiind cunosterea de sine si autoeducatia.

      Ca tot suntem pe un forum de politica, imi permit o paralela: stiinta si cunostintele acumulate in scoala sunt executivul, iar educatia este sau ar trebui sa fie Parlamentul, generatorul de reguli ale unei vieti frumoase si bine conduse.

      Sa va educati bine! :)
      • -2 (8 voturi)    
       De la mine (Luni, 12 septembrie 2011, 12:45)

       Pro Corectitudine [anonim] i-a raspuns lui CezarN

       Ai un mare minus deoarece l-ai bagat pe Berceanu pe acea lista abjecta.

       Singurii oameni cinstiti din tara asta se afla in PDL. Cu cat veti intelege mai repede chestia asta cu atat ne va fi mai bine tuturor.
       • -1 (5 voturi)    
        WOW (Luni, 12 septembrie 2011, 14:03)

        Angel [anonim] i-a raspuns lui Pro Corectitudine

        Singurii oameni cinstiti.
        Frate unde ai fost in ultimii ani????
        monica ritzi iti spune ceva?
        videanu frate cu bordurile?
        basescu prieten cu luxten salariu 8000 euro pe 4 ore.
        mama mia ce job naspa ai sa scrii la bloage.
        Angel
       • +2 (4 voturi)    
        :)) (Luni, 12 septembrie 2011, 15:10)

        CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Pro Corectitudine

        Ai un plus de la mine! :))
       • -2 (2 voturi)    
        st (Luni, 12 septembrie 2011, 16:04)

        Adrian [anonim] i-a raspuns lui Pro Corectitudine

        lipseste dupa primul cuvant din numele tau .
      • +2 (2 voturi)    
       sa iti dau un exemplu (Luni, 12 septembrie 2011, 15:32)

       mim [anonim] i-a raspuns lui CezarN

       un exemplu care imi place si il folosesc mereu ca sa arat unde se face diferenta intre noi si lumea civilizata.
       am un var care a plecat in canada (+nevasta si un copil de 4 ani). la mai putin de un an de zile de la plecare, a vrut sa treaca strada impreuna cu copilul. acesta nu a vrut pentru ca nu era trecere de pietoni. vezi diferenta?
       daca vrei sa educi copii sa se comporte civilizat, te ocupi de ei in gradinita/scoala si ii inveti conduitele morale care doresti sa fie caracteristice pentru societatea in care traiesti. altfel se vor ocupa (sau nu) parintii... si peste 20 ani o sa te minunezi ce dezastru este cu noua generatie.
      • +1 (3 voturi)    
       foarte corect ! (Luni, 12 septembrie 2011, 16:02)

       adrian [anonim] i-a raspuns lui CezarN

       .
     • +1 (1 vot)    
      pentru ca ai votat bine ! (Luni, 12 septembrie 2011, 16:03)

      adrian [anonim] i-a raspuns lui mim

      de 20 de ani tot o faci la fel .
      • 0 (0 voturi)    
       nu votez de 20 de ani (Luni, 12 septembrie 2011, 22:28)

       mim [anonim] i-a raspuns lui adrian

       dar am votat de fiecare data, si nu cu cine crezi tu. dar asta nu este relevant. adevarul va doare si doriti ca reforma sa porneasca intordeauna de la altii.
    • -1 (9 voturi)    
     parinti vs profesori (Luni, 12 septembrie 2011, 12:18)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     daca profesorii si-ar face treaba asa cum trebuie, am avea un invatamant de calitate, indiferent de ce fac parintii. adevarata problema este ca profesorii sunt niste ipocriti si dau note de trecere la toti analfabetii ca e mai simplu asa decat sa fie vizitati de inspectori sau sa se trezeasca anul urmator ca au mai putine clase.

     ar trebui intorudse evaluari aleatorii independente ale elevilor. cand e diferenta e mai mare 2 puncte, profesorul ala trebuie sa zboare. in plus, daca vreti performanta intr-un singur an, e suficient sa se introduca niste controale de prezenta si sa se dea amenzi atat la profesori cat si la parintii elevilor care chiulesc. daca parintii mai primesc si ajutoare sociale, dar copilul nu vine la scoala, sa li se taie ajutoarele.
     • 0 (2 voturi)    
      Nu e chiar asa (Luni, 12 septembrie 2011, 18:22)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Cei sapte ani de acasa conteaza foarte mult, intre 0-7 ani copilul este ca un burete care absoarbe.
      Este o diferenta semnificativa intre un copil cu care s-au ocupat parintii si un copil care a crescut ca o buruiana.
      Ma bucur ca ministrul doreste sa implice mai mult parintii. Profesorii nu pot fi si pedagogi si parinti si consilieri si politisti ...
    • +2 (2 voturi)    
     Nu. Cred ca profesorul TREBUIE (Luni, 12 septembrie 2011, 15:30)

     Audit [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     sa fie un exemplu asa cum i-a fost invatatoarea. Intre timp, ca au 3 ani de la terminarea liceului, copilul a ajuns student in Bucuresti, nu cred ca l-am stricat cum spui tu. Eu am cerut rigoare si profesionalism din partea profesorilor.
   • +3 (5 voturi)    
    de acord (Luni, 12 septembrie 2011, 12:33)

    parker [anonim] i-a raspuns lui Audit

    Sunt profesor si sunt de acord cu tine. Ceea ce trebuie sa stie toti parintii este puterea pe care o au in luarea deciziei in scoli. Deocamdata au un singur reprezentant in Consiliul de administratie al scolii. De ce nu i-ai spus acestuia nemultumirile tale si sa ceri remedierea situatiei? Daca directorul nu a luat masuri cu profesorii chiulangii, trebuia sa sesizezi Inspectoratul scolar iar daca aceste masuri se rasfrangeau asupra copilului, cereai transferul la alta scoala. Salut initiativa ministrului de a introduce cartele de pontaj la profesori. Nu exista scoala fara profesori chiulangii.
    • 0 (0 voturi)    
     despre profesorii chiulangii (Miercuri, 14 septembrie 2011, 7:32)

     ana [anonim] i-a raspuns lui parker

     De acord cu opinia d-lui. de mai sus ,,anonim, care spune ca este profesor.
     Cum sa nu chiuleasca elevii daca profesorii nu vin la ore si nici macar nu anunta?Este adevarat ca educatia se face si acasa , dar cele 6 ore pe care elevul le petrece la scoala ,consider ca e in raspunderea scolii...dar de unde sa stii ,daca pleci dimineata la serviciu si copilul pleaca la scoala, consideri ca se afla la scoala,nu?Nici macar nu esti anuntat ca el a stat in ziua respectiva 1,2 ore.De unde sa stii cu adevarat unde si cu cine se duce?Din aceasta cauza au avut loc atatea drame, cand unii elevi au plecat de la ore si apoi s-a aflat ca s-au sinucis sau mai stiu eu ce altceva...Parintii stiu ca se afla la scoala,nu?In astfel de cazuri dirigintii se scuza in fel si chip si dau vina pe familie, in conditiile in care ei nu se implica in nici un fel,desi copilul pleaca de la ore fara sa fie anuntata familia in prealabil.E ca si cum te-ai duce la pranz sa-ti iei copilul de la gradinita si nu-l mai gasesti acolo,nu?Deci responsabilitatile sunt impartite, ca de aceea exista si scoala.Altfel i-am tine acasa, le-am cumpara manuale,le-am instala internet si...Consider ca e un pas bun introducerea acestor cartele.In strainatate se practica astfel de lucruri,iar elevii care sunt gasiti pe strazi in timpul orelor de curs sunt legitimati, este anuntata scoala, familia...Trbuie sa luam de la altii metodele bune, eficiente care au dat rezultate, nu sa ,,importam,,doar depravarea si raul care stapaneste acum la noi.
  • +10 (12 voturi)    
   'sau' (Luni, 12 septembrie 2011, 8:47)

   immm [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   'sau ce ?' sau cum sa moara capra vecinului, sau cum perele sunt la fel cu merele, sau mai bine lasa-ne !

   replici celebre care ne-au ajutat sa 'evoluam':
   eu sunt mai fraier:
   sa stau la stop?
   sa nu copiez?
   sa nu fur?
   sa platesc taxe?
   .......
   orice poti justifica astfel!
  • +1 (3 voturi)    
   Potriveala (Luni, 12 septembrie 2011, 12:57)

   SS [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu-ti puteai gasi un nume mai potrivit: MAZETA spune totul.
 • +20 (38 voturi)    
  Bravo! (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:15)

  Silviu [anonim]

  Bravo!
 • -22 (44 voturi)    
  saltati nivelul de trai si vor canta romanii Imnul (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:38)

  costica [anonim]

  SINGURI, fara indicatii de la Presedinte sau Ministru sau Prim Ministru....

  "Funeriu: Am cerut inspectorilor scolari generali intonarea imnului si a celor 4 strofe obligatorii la inceputul de an scolar."
  Tricolorul arborat in sala de clasa nu va insemna NIMIC cat timp acasa elevii ii aud pe parintii lor cum ii injura pe guvernanti, cand elevii vad cu ochii lor realitatea romaneasca, vad atatea lucruri la televizor care nu se potrivesc deloc cu imnul si cu cei care ne conduc si care cred ca tricolorul ar putea face minuni!!!
  Mai repede minuni ar face o guvernare competenta care ar aduce o imbunatatire a vietii oamenilor!!
  Cat timp jumate din populatia Romaniei traieste in saracie, cu salarii mizerabile, nici un tricolor nu va reusi sa-i convinga pe elevi de altceva decat ceea ce vad cu ochii lor....L-as pune pe Traian Basescu sa traiasca cu un salariu de 1500 Roni/luna(cum traiesc muuuulte familii de romani) cu familia lui si pe urma sa cante TRICOLORUL !!!!
  Elevii vad in schimb saracie, minciuna, populism, coruptie, guvernanti incompetenti care NU sunt in stare sa conduca Romania asa incat romanilor sa le fie BINE!!!
  Asa cum Dl Traian Basescu le-a promis in 2009 cand crezandu-l l-au si votata!!!
  Degeaba, minciuna prezidentiala nu se deosebeste de minciuna ordinara !!!!
  • +22 (32 voturi)    
   ? (Duminică, 11 septembrie 2011, 21:32)

   1cetatean [anonim] i-a raspuns lui costica

   Mai costica esti asistat social? Statul face ce face pentru tine - simtim cu totii. Dar tu ce faci pentru stat? Vanezi stiri ca sa fi in primii comentatori?

   DEVOTAMENT este probabil numele uneia dintre valorile ce ar trebui sa-i caracterizeze pe romani. In rice echipa, chiar si in familie daca nu-ti place de sotie nu esti obligat sa-i fii devotat, insa o lasi si te duci la alta sotie nu amanta.
   Tu ca persoana in acest stat daca nu poti fi devotat conducerii du-te in altul. Faptul ca l-au omorat pe Ceausescu le da acum dreptul multora sa injure presedintele si sa-l considere vinovat de nivelul de trai, asta e singura mare lectie invatata din revolutie. Ce crezi mai costica, ca ar fi facut mai bine alt presedinte sau alt guvern?

   Pe noi ca romani nu ne uneste nimic pentru ca nu avem valori. Rezultatele reformei din invatamant unii dintre noi poate nici n-o sa le apuce. Ceea ce face baiatul asta acum, care are in spate un laborator de specialisti se vor vedea peste vreo 12 ani daca nu vor interveni schimbari.

   Asa ca, esti asistat social? Tu ce faci pentru stat?
   • +12 (20 voturi)    
    hahahahaha (Duminică, 11 septembrie 2011, 23:47)

    tirtau [utilizator] i-a raspuns lui 1cetatean

    absolut de acord ....dar oare are rost ??? Costica STIE SI EL CEVA /...............ca acea jumatate din Romanie ,aia cu saracia,are sa faca aceleasi greseli ........sa asculte promisiunile electorale....... inca nu am emigrat si nici nu am de gand ,dar nu am sa mai suport inca 20 de ani de PONTISM,dupa 20 de ILIESCIANISM...........
    • -6 (10 voturi)    
     bun... (Luni, 12 septembrie 2011, 10:27)

     dan [anonim] i-a raspuns lui tirtau

     Dar esti gata sa-l suporti pe Base 20 de ani... Unii chiar aveti impresia ca un politician sau altul e mai bun, dar cand ajung unde vor, sunt toti la fel.
  • +9 (9 voturi)    
   Desteapta-te romane ! (Luni, 12 septembrie 2011, 9:59)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Adica: "Nu te mai lasa prostit de televiziuni, pune mana si citeste, invata, devino mai DESTEPT decat ceilalti si vei trai mai bine."

   In plus vei afla ca Imnul National nu mai este TRICOLORUL de vreo 21 de ani...
   • +2 (4 voturi)    
    Haha (Luni, 12 septembrie 2011, 11:51)

    Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Si-a cam luato Marcel Pavel cu miscarea de pe "gazon" :))

    P.S.: Si bine ca a patito! Traian cel demult nu are nici o legatura cu Traian actualul
  • +4 (6 voturi)    
   nu-i mai plange (Luni, 12 septembrie 2011, 13:25)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui costica

   Ia nu-i mai plange pe romani! Ti se pare tie ca traiesc prost! Ia mergi prin magazine sa vezi ce cozi sunt! La mare la Mamaia trebuia sa te duci la ora 5 pe plaja pt un metru patrat de nisip! Statiunile de la munte erau pline ochi! Si casele mai rasarite ale taranilor ( am umblat o zi intreaga si juma' de tara sa gasesc o camera la munte in week-endul de Sf . Maria, si abia am pus capul pe o perna la pretul de 100euro/noapte - greseala mea ca nu mi-am cautat din timp, dar gandeam ca tine: lumea-i prea saraca si flamanda) Si uite ca nu-i asa! Mi-am luat o jumatate de zi libera de la serviciu, ceea ce nu s-a mai intamplat de mult. Nu mai stiam cum e martea la ora 13 in oras. Si, cum sa fie? Plin de oameni! Se pare ca numai eu muncesc, de nu stiu cum este soarele pe cer martea... Si nu erau nici prost imbr5acati si nici flamanzi nu pareau...
   Nu ma mai duce te rog in eroare: Romania in care traim nu-i asa saraca, saraca sunt eu! Si m-am vazut si mai saraca cand am inceput sa-i plang pe altii..care culmea - is mai avuti ca mine! Cred ca de la Realitatea mi se trage...De cand am inchis postul, chiar nu-i mai "vad" pe saracii inchipuiti, caci erau numai in mintea mea...
   • 0 (0 voturi)    
    clar .. de la TV ti se trage ... (Luni, 12 septembrie 2011, 16:06)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Ana

    deaia esti saraca ... nu ?
 • +28 (42 voturi)    
  Gata cu agramaţii (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:41)

  un român [anonim]

  în sfârşit se va termina cu pseudointelectualii, cu bloggerii, comentatorii care scriu cu greşeli ortografice sau gramaticale!
  Bravo!
  • -11 (19 voturi)    
   mai greu (Duminică, 11 septembrie 2011, 20:28)

   Dies-irae [utilizator] i-a raspuns lui un român

   Draga Romane,
   Imi pare rau ca trebuie sa-ti stric ziua, dar ca sa termini cu pseudointelectualii s.a.m.d. e nevoie de mai mult. Cu minutul de dictare rezolvi cate ceva, nu zic nu. Dar ca sa te formezi trbuie mai intai sa traiesti intr-o tara care apreciaza rigoarea intelectuala. si asta incepand de la presedinte! Si la noi nu e cazul. Asa ca acest BRAVO! pastreaza-l pentru altadata.
   • +4 (8 voturi)    
    :D (Luni, 12 septembrie 2011, 10:09)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Dies-irae

    Ca sa apreciezi rigoarea intelectuala trebuie prima data sa ai intelectuali. Si acei intelectuali sa dovedeasca ca sunt intelectuali (chiar daca este un concept abstract) si nu s-au autointitulat asa luand tot felul de diplome. Romania nu prea mai are intelectuali adevarati, populatia nu are nevoie de asa ceva. Din punctul asta de vedere, eu ii dau dreptate lui Basescu. Nu poti aprecia ceea ce nu ai, apreciezi ceea ce ai.
  • -1 (9 voturi)    
   Limba romana e mult mai avansata (Luni, 12 septembrie 2011, 8:15)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui un român

   decat mintea romanului. Cum crezi ca se poate surmonta acest handicap?
  • -5 (5 voturi)    
   nu se poate (Luni, 12 septembrie 2011, 11:09)

   din contră [anonim] i-a raspuns lui un român

   Ai vrea tu să se termine cu greşelile de ortografie , însă , cu acestea , din păcate , NU SE VA TERMINA NICIODATĂĂĂĂĂĂĂ !!!!!!!!

   Niciunul nu ştim să scriem foarte bine sau perfect !
  • 0 (2 voturi)    
   Sa zicem.... (Luni, 12 septembrie 2011, 11:48)

   Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui un român

   Iti dau +1 ca am inteles ce ai vrea sa zici

   Insa ai sunat urat zicand "cu bloggerii" ... aceia sunt deja iesiti din sistemul educational si incearca marea cu sarea, poate fi pana la urma o campanie de marketing in care lumea sa se ofenseze de greseli atat de mult, incat sa vrea sa citeasca mai mult "de la prost"

   Dar am inteles ce ai vrut sa zici!
 • +1 (21 voturi)    
  Stigmatizare deliberata (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:47)

  Justin Puscasu [anonim]

  Cititi aici:
  http://www.contributors.ro/administratie/educatie/%E2%80%9Csistemul-de-educatie-a-ajuns-catastrofal-de-slab%E2%80%9D/
  In rezumat, a zis Seful ca educatia e la baie si sar repede lacheii sa argumenteze ca "da dom'le, asa e! profesorii si biciclistii sunt cauza tuturor relelor din Romania".
  De ce biciclistii?
 • +3 (19 voturi)    
  cat o fi adevar? (Duminică, 11 septembrie 2011, 19:56)

  ? [anonim]

  "acesti suplinitori sunt cadre didactice care au luat note convenabile la diferitele teste care au avut loc in acest an" - d-l Funeriu pare sa nu stie ca o nota la examenul de titularizare este valabila 3 ani, pentru ca amarasteanul de suplinitor sa nu fie tarat la examene an de an. drept pentru care NU toti suplinitorii au fost evaluati anul acesta, asadar nu au luat note.

  ca sa nu mai vorbim de faptul ca d-l Funeriu face o distinctie valorica intre "titulari" si "suplinitori", or nu e cazul. exista o groaza de posturi care nu pot fi titularizabile, iar apoi majoritatea profesorilor titular fac parte din generatii mai vechi, si majoritatea suplinitorilor sunt tineri. atata timp cat nu apar posturi de titulari, nici o nota de 10 la examen nu-ti ofera un post de titular.

  "99% dintre copii vor avea in prima zi de scoala manualele pe banci" - iarasi imposibil, deoarece elevii din clasele a XI-a si a XII-a nu primesc manuale de la scoala, ci trebuie sa si le cumpere, iar succesul acestei operatiuni depinde de forta de persuasiune a profesorilor si de fondurile elevilor.

  sper ca sunt doar scapari ale d-lui Funeriu si ca declaratia sa nu face parte din lunga serie de enunturi pompoase folosite pentru mascarea unei situatii penibile.
  pentru ca invatamantul romanesc are nevoie de o reforma reala si urgenta.
  • -3 (9 voturi)    
   Timp pierdut (Duminică, 11 septembrie 2011, 21:58)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui ?

   cu postarea ta: Funeriu se referea la copiii de clasa intaia cand vorbea despre manuale noi GRATUITE! Da' ce sa iti cer. Ca Antonescu (si Aura Vasile)
  • +10 (12 voturi)    
   cartile se cumpara (Luni, 12 septembrie 2011, 0:22)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui ?

   Si in Germania se cumpara cartile! Cum, noi nu avem bani? Dar pentru telefoane mobile - si inca ce telefoane! - are fiecare parinte bani! Ti se pare corect? Ce rol are telefonul mobil in formarea elevului? Ii rapeste timpul de invatat, ii distrage atentia la ore si-l face sa scrie cu greseli, din cauza vitezei de redactare a SMS-ului. Si toata viata nu-si mai indreapta aceste greseli, ele devin automatisme - vezi forumurile, mass-media si mai ales textul-TV. Mobilele ar trebui interzise la orele de curs, fara comentarii.
   • +1 (9 voturi)    
    da, mobilele ar trebui interzise la curs (Luni, 12 septembrie 2011, 8:30)

    ? [anonim] i-a raspuns lui roman diaspora

    sunt scoli care fac asta
    am avut, din pacate, elevi cu mobile de ultima ora, insa care nu pareau cine stie ce hraniti. snobismul romanesc ii face pe multi sa-si rupa de la gura (si de la gura copiilor) ca sa arate ce grozavi sunt ei.
    dar nu asta-i regula generala.

    in rest, va iert pentru ca sunteti din diaspora.
    mentionez mai intai ca manualele oferite cu atata generozitate de d-l ministru sunt cel mai adesea manualele multor generatii anterioare, administrate de biblioteca scolii. atata timp cat sunt in stare buna si ne-expirate dpdv al continutului, acesta nu-i un lucru rau.

    "Cum, noi nu avem bani" intrebati... - NU, nu avem. un manual e, in medie, 20 lei. un elev are nevoie de vreo 10 manuale. asta inseamna 200 de lei. probabil costul caietelor si al altor rechizite depaseste 100 de lei. deja 300 de lei / copil. intr-o familie cu 2 parinti, 2 copii, deja costul inceputului anului scolar e de 600 de lei, la un salariu ce pentru majoritatea romanilor nu depaseste 700 de lei. asta ar insemna ca din 1400 lei, unei gospodarii i-ar ramane 800. nu cred ca are rost sa detaliez celelalte cheltuieli...

    si in nici un caz nu are rost sa luam ca punct de referinta Germania. poate in visele noastre...
    • 0 (0 voturi)    
     pai tot de educatie tine ... (Luni, 12 septembrie 2011, 16:10)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui ?

     mai fa media la manuale o data ... ca sigur o sa iti dea alta valoare .
   • 0 (0 voturi)    
    la noi sunt mai scumpe . (Luni, 12 septembrie 2011, 16:09)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui roman diaspora

    dar in acelasi timp si salariile sunt mai mari ... sau nu ?
  • +5 (5 voturi)    
   Au si luat 10 (Luni, 12 septembrie 2011, 10:04)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui ?

   la examene suplinitorii ca sa se ajunga in situazia de a nu fi locuri pentru ei!!!!
 • +14 (18 voturi)    
  Nu exista manuale de gimnaziu pt programa actuala! (Duminică, 11 septembrie 2011, 20:03)

  Marcelina Popa [anonim]

  Manualele gratuite de gimnaziu, care se tot retiparesc si se pun pe bancile elevilor in prima zi de scoala, sunt elaborate conform programei scolare din 1999. Intre timp, programele s-au schimbat de cateva ori, dar manualele au ramas aceleasi! De cate ori am ridicat problema asta, mi s-a raspuns ca profesorul nu e obligat sa predea conform manualului, ci conform programei. Atunci, insa, de ce se investesc atatia bani in retiparirea acestor manuale? De ce continuam sa pretindem ca oferim elevilor manuale gratuite, fara a preciza de fiecare data ca e vorba de niste manuale depasite si inutile?

  O alta problema: copiii care intra anul acesta in clasa a V-a sunt primii care vor face 5 ani de gimnaziu si vor da testul de evaluare nationala dupa noua lege a educatiei. De ce nu s-au schimbat programele scolare macar pentru ei? Nu exista niciun motiv serios pentru o noua amanare a reformei curriculare. Impresia mea este ca de-abia acum incepe cineva sa se gandeasca la lucrul asta Citeam undeva ca se asteapta propuneri din partea profesorilor. Asta in conditiile in care exista un Consiliu National al Curriculumului, cu specialisti pregatiti si platiti ca sa se ocupe exact cu asa ceva, multi dintre ei cu specializari facute in afara.

  Ce orizont, ce viziune, ce termeni de comparatie au majoritatea dascalilor romani? Eu nu zic sa nu tinem cont de opiniile lor (unul dintre ei sunt chiar eu), dar firesc ar fi fost sa fie cooptati in niste colective de elita, nu indemnati sa scrie, printre seturi de lucrari si borcane de muraturi, zeci de pagini inutile, pe care nimeni nu le va citi cu atentie.
  • -6 (12 voturi)    
   Pentru ca (Duminică, 11 septembrie 2011, 22:25)

   victordragos [utilizator] i-a raspuns lui Marcelina Popa

   ...de fapt,in invatamantul romanesc nu s-a facut o schimbare de fond,ca nici in celelalte domenii de interes national...S-au facut zugraveli de fatada gen cantam imnul, dar nu avem manuale.Masurile astea amintesc de situatia actuala a majoritatii romanilor in contradictie cu rasul tamp si continuu al unuia care a zis ca nu avem nevoie de oameni educati...
  • 0 (2 voturi)    
   hai cu insulta! (Luni, 12 septembrie 2011, 7:09)

   curios [anonim] i-a raspuns lui Marcelina Popa

   cei ce incep azi cl.V au nevoie de manualele de cl.IX??? sau cl.V nu mai este ca cea de anul trecut?
   • +1 (1 vot)    
    pai nu (Luni, 12 septembrie 2011, 7:31)

    elizzza [utilizator] i-a raspuns lui curios

    din moment ce se schimba durata gimnaziului normal ar fi sa se revizuiasca si continutul, da.. sau de fapt clasele V->IX raman oricum exact cum erau?? si atunci de ce schimbarea de forma?
    • +5 (7 voturi)    
     schimbarea de forma - ca sa scape de liceu (Luni, 12 septembrie 2011, 9:49)

     ? [anonim] i-a raspuns lui elizzza

     ca sa impace si capra si varza - 10 ani de invatamant obligatoriu si cresterea calitatii invatamantului.

     or, atata timp cat admiterea la licee e doar o formalitate, liceele fiind obligate sa primeasca si elevi cu nota 2 la capacitate, a vorbi de standarde de calitate in invatamantul liceal reprezinta o contradictie in termeni.

     personal, cred ca liceul functioneaza foarte bine pe sistemul 4 ani, in plus in clasa a 10-a elevii sunt la o varsta dificila, si ar fi fost mai bine sa ramana o clasa intermediara, iar nu una de inceput al unei noi etape.
     dar, atata timp cat se mentine cerinta cu 10 ani invatamant obligatoriu, nu vad alta solutie.

     pe de alta parte, daca da Domnul si liceelor nu li se mai impune de catre minister, inspectorate etc. un numar fix (si imens) de elevi, probabil inspectoratul vrea sa atenueze socul micsorarii numarului de profesori prin crearea de mai multe posturi la nivelul scolilor generale (pt clasa a IX-a).

     cat despre programe, nu ma pricep, dar un lucru absurd si oribil pe care l-am observat e ca elevii fac istoria Romaniei in clasele terminale - VIII si XII, ceea ce inseamna ca atentia lor acordata acestui subiect este serios diminuata de cea acordata pregatirii pt examene.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai prins ideea ! (Luni, 12 septembrie 2011, 16:18)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui curios

    Asa ar trebui, ca programa pentru a V-a, pentru cei ce fac V-IX la gimnaziu sa nu fie acceasi cu programa celor ce fac V-VIII la gimnaziu...
    Ca altfel se cheama doar ca a fost mutata clasa IX-a la gimnaziu, nu este nici o reforma....
 • -4 (4 voturi)    
  ok (Duminică, 11 septembrie 2011, 20:34)

  danut lupascu [utilizator]

  dar elevii !!! elevii cand vor conta ?
  • +8 (8 voturi)    
   Foarte bine le face! (Luni, 12 septembrie 2011, 9:27)

   Dulcineea [utilizator] i-a raspuns lui danut lupascu

   Elevii sa puna mana sa invete. Scoala e gratuita. Nu vii la ora stai tataie acasa la prasit.
 • -8 (12 voturi)    
  scoala cu de-a sila? (Duminică, 11 septembrie 2011, 21:17)

  Dan [anonim]

  si dragoste de tara cu de-a sila? ce urmeaza? diete cu de-a sila si sanatate cu de-a sila? asta e guvernare de ocupatie? sa stim si noi...

  apropo, fiica domnului ministru a venit sa studieze in tara sau numai pe copiii nostri se fac astfel de experimente orwelliene?
  • +6 (8 voturi)    
   orwelliene? (Duminică, 11 septembrie 2011, 23:52)

   ? [anonim] i-a raspuns lui Dan

   stimate domn, halul fara de hal in care este invatamantul in prezent dateaza de ani buni, dinaintea ministrului Funeriu (a carui eficienta, de altfel, inca nu am observat-o). buda in care se afla invatamantul romanesc (cuvantul nu-i prea dur, nici pe departe) nu se datoreaza actualului ministru. la ea au contribuit si d-l Marga, si d-na Andronescu si cine mai stie cati altii.

   "masurile" adoptate pana acum de d-l Funeriu au fost, din pacate, mai mult de fatada, iar la discursuri se poate lua la intrecere cu un demagog al epocii de aur. dar este complet nevinovat pentru distrugerea invatamantului romanesc. si nu cred ca are cum sa-l aduca intr-o stare mai proasta decat cea actuala, pentru ca asa ceva nu poate exista.

   eu sper sa se puna in sfarsit pe treaba si sa ia masurile necesare (de pilda incetarea admiterii la liceu pe baza "capacitatii" cu nota 2; eliminarea admiterilor pe dosare la facultate; autonomia liceelor).
   deocamdata, salut impartirea rationala a anului scolar (anii trecuti luna ianuarie era un timp mort) si intentia de a controla absenteismul (as vrea inclusiv sa incep sa vad copii romi / tigani in scoli). sa vedem ce-o iesi.
  • -7 (9 voturi)    
   De frica nu invata nimeni! (Luni, 12 septembrie 2011, 8:08)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Dan

   De placere, insa, invata nu numai copiii dar si oamenii mari. Se vede ca Funeriu nu l-a citit pe Creanga ... sau poate l-a citit dar nu l-a inteles.
   • +4 (6 voturi)    
    Ei, de plăcere (Luni, 12 septembrie 2011, 10:33)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Până să ajungă să-ţi placă, merge şi cu biciul!
    Pe principiul: nu ştii ce nu ştii.
 • -5 (7 voturi)    
  Puncte de vedere . (Luni, 12 septembrie 2011, 7:44)

  fshvhhhvh [anonim]

  "Trebuie sa ne distantam de imaginea directorului-jupan cu spate politic, si impreuna sa impunem imaginea directorilor apropiati de elevi si parinti, apropiati de nevoile comunitatii care isi inteleg responsabilitatile uriase de pe umerii lor", a mai precizat Funeriu.
  Cum putem face abstractie de asta din moment ce majoritatea directorilor sunt numiti politic ?
  Daca vreti sa ne distantam de imaginea directorului jupan atunci dati dreptul cadrelor didactice sa-si aleaga directorul prin vot democratic si nu prin impunere de la centru.
  Din partidele care au condus Romania dupa Revolutie numai PSD a lasat cadrele didactice sa-si aleaga directorii si nici atunci in totalitatea scolilor.

  "Pornim de la doua premise. Prima este aceea ca nota 8 sau 9 nu reprezinta acelasi lucru intr-o scoaladin mediul urban si alta din mediul rural. Al doilea lucru este ca nota reprezinta, astazi, o sentinta si reprezinta prea putin un instument pentru orientarea si optimizarea invatarii", a precizat Funeriu.
  Practicienii din invatamant stiu ca in general un 7 sau 8 de la o scoala rurala reprezinta mai mult decat un 7 sau 8 de la un liceu cu renume (la acelai nivel de clase)
  De cele mai multe ori la scolile "cu renume" se pun note mari doar pentru a pastra elevii in scoala la clasele de gimnaziu -cel putin asa este in zona mea.

  Ministrul nu spune nici un cuvant despre veniturile dascalilor ciuntite cu 30%-45% in ultimii doi ani si nici despre drepturile castigate in instanta si neaplicate .
 • +5 (9 voturi)    
  O fi Funeriu ... (Luni, 12 septembrie 2011, 8:23)

  defav [anonim]

  cum o fi , dar pare sa inceapa ceva bun, concret...ee ,asa trebuie continuat ,sa puna saua pe educatie ...
  • 0 (2 voturi)    
   Calul Balan si Sf. Nicolae (Luni, 12 septembrie 2011, 10:05)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui defav

   nu l-au determinat pe Nica sa invete, Smaradinta popii l-a pus cu botul pe carte!
 • +6 (8 voturi)    
  ce imi place... (Luni, 12 septembrie 2011, 8:28)

  mary [anonim]

  In sfarsit ajungem si la chestiunile numite Basic: adica cum scriem....

  Bine, foarte bine, speram sa putem vedea rezultatele transformarii invatamantului in curand, aici, pe net...

  Cu sperante doresc un nou inceput de scoala mai bun!
 • +1 (7 voturi)    
  Starea invatamantului (Luni, 12 septembrie 2011, 10:12)

  analist [anonim]

  Din pacate dl. Presedinte are dreptate. Invatamantul este intr.o stare catastrofala. Iar povestea cu titularii de 80% este imbatarea cu apa rece. Majoritatea titularilor a fost facuta pe baza de dosar. Sistemul este atat de contorsionat incat permite suplinitorilor cu ``note convenabile`` sa predea, in completare, materii de care nici nu au auzit. Dl. Funeriu face treaba buna, dar cu o floare nu se face primavara.
  • -1 (5 voturi)    
   Noi avem presedinte (Luni, 12 septembrie 2011, 13:30)

   eli [anonim] i-a raspuns lui analist

   Noi avem presedinte?
   Noi avem ministri?
   Basescu a facut scoala, ainteles ceva din scoala?
   Sau mai bine spus a facut scoala cum a facut Oprea armata, cum a facut Igas scoala.
   Ar fi timpul sa ne dam seama cu cine mergem ca tot asa ne afundam.
  • +1 (5 voturi)    
   titulari (Luni, 12 septembrie 2011, 13:42)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui analist

   sunt titulari care s-au titularizat fara sa dea un concurs in viata lor. stau bine merci la catedra, nu-i zboara nimeni de pe posturi si nu fac mai nimic cu elevii la clasa. si sunt suplinitori care merg la examene an de an, iau note de 8,9 sau chiar 10 si nu se pot titulariza pentru ca nu sunt posturi. pai mai trimiteti si titularii sa dea concursuri, domnule ministru! ca-s cam depasiti! si atunci sa vedem daca mai comenteaza vreunul.
 • +4 (6 voturi)    
  Felicitari Domnului Ministru (Luni, 12 septembrie 2011, 10:43)

  Liberty NOII GOLANI [utilizator]

  Sper sa o tina tot asa acest ministru si pe termen lung Romania va avea de castigat. Felicitari.
 • +3 (5 voturi)    
  Idee pentru Minister si Dl. Funeriu (Luni, 12 septembrie 2011, 11:22)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  In compania in care lucrez imi deduc orice studii de limbi straine, poate sa fie Swahili, sau Mandarina, nu conteaza, ca au nevoie in permanenta de limbi noi.

  Insa cu o conditie, iau 10, imi returneaza 100%, iau 9, imi dau 70%, la 8 iau 50%, la 7 nu mai discuta de returnare!

  Daca implementati asta in universitati, corect, atunci sa vedeti cum stau cu toti cu mana pe carti sa fie siguri ca isi iau banii inapoi!

  Intra cineva cu 10 la facultate, (ca la sistemul superior ma gandeam), ia bursa direct, insa, daca in anul 2 cade sub 8, plateste anul, si daca isi revine in urmatorul an, i se returneaza investitia...daca nu, ghinion, poate la anul!

  P.S.: Felicitari pentru masurile luate pana acum, chiar daca au fost mai greu implementate in unele zone, si multa bafta in continuare!

  P.S.2: Scoateti va rog limita de studenti Basarabeni....tot romani sunt, si asa au scazut cei de aici, asa ca putem accepta mai multi
 • -5 (5 voturi)    
  scoala este inchisoare? (Luni, 12 septembrie 2011, 11:46)

  scoala este inchisoare? [anonim]

  Scoala este Inchisoare ?
  “Poti sa fii de acord sau nu. Dar uniforma te aproprie mai mult de inchisoare.
  Nu degeaba liceului meu (probabil si altora) i se spunea Bastila “

  Video: 'School Is A Prison!' - Dr Peter Gray Interviewed on Freedomain Radio
  • 0 (0 voturi)    
   Sau poate ca (Luni, 12 septembrie 2011, 19:09)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui scoala este inchisoare?

   uniforma te apropie de spiritul de colegialitate si de echipa (elevi-profesori) si te face sa te gandesti la prestigiul scolii tale in competitie (constructiva) cu alte scoli. Asa este in Anglia de exemplu. Au uniforme inca de la gradinita si difera de la scoala la scoala.
 • +1 (1 vot)    
  Este nevoie de atitudine! (Luni, 12 septembrie 2011, 11:47)

  Este nevoie de atitudine! [anonim]

  “Din pacate dl. Cezar Preda recidiveaza... Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni - forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga "jos Basescu". Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : "Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte" Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia "ordinii si disciplinei" ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.”
 • -1 (1 vot)    
  Contradictie cu principiile LEN (Luni, 12 septembrie 2011, 11:49)

  Contradictie cu principiile LEN [anonim]

  Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu Legea Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
  Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate........
  (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii............
  Art.3
  "c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;"........
  "n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;".........
  "u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT."
  • 0 (2 voturi)    
   Care lege (Luni, 12 septembrie 2011, 13:25)

   eli [anonim] i-a raspuns lui Contradictie cu principiile LEN

   la noi exista legi?
   Care legi?
   Astia au legile lor,la care noi nu avem acces din moment ce nu am auzit de ele. dar ei ne conduc si ne cer sa respectam legi pe care ei nici nu le citesc sau nu le inteleg sau nu le aplica fiindca ei conduc dupa legea bunului plac.
 • +3 (3 voturi)    
  Lectii online (Luni, 12 septembrie 2011, 12:00)

  elizzza [utilizator]

  Cautam pentru fata mea info despre evaluarea aia in doua sapt. si am gasit o alternativa foarte buna la "profu' traznit", ala cu lectiile de matematica online, astia par mai normali (profesorultau.ro)
  A incercat cineva ceva de genul asta, pe langa scoala, fara meditatii? (fica-mea zice ca ea de meditatii n-are nevoie desi e a 12a)
  • 0 (0 voturi)    
   educatieinmures.ro (Luni, 12 septembrie 2011, 17:21)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui elizzza

   cei de la educatie.inmures.ro au ceva similar de calitate, iar daca fiica dvs. stie bine engleza poate sa foloseasca : www.khanacademy.org
 • -2 (2 voturi)    
  minti! (Luni, 12 septembrie 2011, 13:06)

  Ana [anonim]

  Copilul meu de cl. a IV a a venit de la scoala cu manuale vechi. Nu-i bai, o sa le foloseasca pe alea sau ii voi cumpara noi, dar, NU MAI MINTI, domnule Ministru! Nu de alta, dar in mare masura sunt de acord cu ce vrei sa faci...
 • -1 (5 voturi)    
  scoala de nenorociti (Luni, 12 septembrie 2011, 13:21)

  ELI [anonim]

  Hai sa discutam cu subiect si predicat pe exemple demne de urmat, ca de fapt asta invata scoala:
  - la o scoala sa spunem Cornetu Ilfov a fost numit un betivan director care si-a mai adus si amanta,adica directorul are catedra la o scoala din alta localitate chiar foarte departe de Cornetu(oare cum isi face orele?),si fiindca nu putea sa traiasca in scoala straina singur si-a adus si amanta.De ce ? Cine ii permite? Din cauza si cu ajutorul funeriilor, basestilor si a tuturor bocilor care numesc inspectori spagari iar acestia numesc directori numai buni de a face educatie si la urma noi parintii ne asteptam sa avem copii buni. Din aceasta cauza si primarii trateaza scolile ca pe propriile lor feude si ajung sa se pronunte asupra unor chestiuni de fond, numind la randul lor pana si femei de serviciu dupa criterii oricum dar numai de competenta nu.
  Tot la Cornetu primarul si-a adus doua pupile pe post de suplinitoare care habar nu au de nevoile reale ale copilului care intra pe usa scolii ,dar primarele este primar si el hotaraste ce conteaza legea au ei legile lor.
  Asa ca sa-i alegem ca sa-si faca mendrele pe banii nosti, pe copii nostri si pe viata noastra!

  Ati auzit Bocilor,Basestilor,Funierilor,Pontilor si Oprilor.Ne-am saturat.
 • -1 (1 vot)    
  vorbarie goala... (Luni, 12 septembrie 2011, 16:15)

  Dorian Gray [anonim]

  Ok, deci rezultatele evaluarii aleia de inceput nu se trec in catalog si prin urmare elevii o vor trata in bataie de joc la scolile si liceele slabe - de la inceput imagine deformata. Iar in privint competentei celor din sistem, funeraliu se lauda ca prin examene severe a impiedicat intrarea in sistemul profesoral a 'zeci de mii' de incompetenti, dar totusi are 100% posturile acoperite! Miroase a rahat ascuns sub pres. Cine este familiar cu sistemul stie cum se 'umplu' posturile de suplinitori care nu s-au ocupat dupa runda din iulie, asa ca sa puna botu' la asemenea info astia care isi dau cu parerea pe aici si se ofusca de faptul ca dau bani din salariul lor si nu au profesori buni la clase. Concluzia e una singura: tot ce propune funeraliu s-a mai incercat si a esuat, nu vad elemente care sa imi arate ca el ar fi constient de asta si ca ar fi imbunatatit planul luand in calcul ceea ce se stie deja din experienta, asa ca...sa se revizuiasca - primesc!, dar sa nu se schimbe nimic...trist, mai e mult pana departe, vor mai fi generatii sacrificate, doar tocmai s-au pus bazele generatiei fara bac care, viitoarea spargatoare de vitrine la malluri cand se va sparge buba...
 • +1 (1 vot)    
  Interziceti meditatiile (Luni, 12 septembrie 2011, 17:35)

  Alex S [anonim]

  Profesorii romani merg la scoala doar ca sa racoleze elevi pt meditatii. Nu le predau cum trebuie, ii lasa si corigenti , si asta special ca parintii sa ii trimita la meditatii. Avem de-a face cu un conflict de interese pe care nimeni nu il observa!
 • 0 (0 voturi)    
  profesorii sunt de vina (Joi, 15 septembrie 2011, 15:37)

  mary [anonim]

  multi dintre profesori vin la scoala sa stea sa se uite in catalog sa manance in timpul orei etc...la noi la scoala e la fel unii profesori nu sunt buni de nimic stau degeaba sau ne pune sa citim 12 pagini din manual (cum am facut si azi) NU E CORECT!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by