Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata, la Braila, ca statiunea Lacu Sarat se va afla printre cele 20 din tara care va fi clasificata drept balneara pana la sfarsitul acestui an, relateaza Agerpres. Udrea a mai spus ca la Braila se va construi un bazin olimpic de inot.

''Lacu Sarat va fi categoric statiune balneara. Venind spre dvs., am vazut zona si mi-am amintit ca acolo am fost in vacanta, mai demult desigur. Zona va fi prinsa in proiect si va fi modernizata. Asteptam sa vedem ce ni se solicita de catre autoritati'', a declarat Elena Udrea.

Douazeci de statiuni turistice din Romania vor primi clasificarea de statiuni balneare, pana la finalul anului 2011, dupa cum a declarat recent Emilian Imbri, consilierul pe turism al ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, la o masa rotunda pe tema turismului balnear.

Lacu Sarat este o statiune turistica cu profil balnear, situata la 5,5 km distanta de municipiul Braila, care este recunoscuta pentru proprietatile terapeutice ale namolului sapropelic, rezultat in urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate - artemia Salinas.

Lacul are o adancime de 1,5 m si se intinde pe o suprafata de 1,72 km patrati. Datorita continutului ridicat de iod, namolul amelioreaza afectiunile aparatului locomotor, motiv pentru care suferinzi din toata tara vin aici la tratament.

El contine importante rezerve de namol sapropelic si de apa minerala hipertonica, cu compusi ai sulfului, clorului, magneziului si bromului, cu mineralizare de 70-84 g/litru.

Aici pot fi tratate bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotic, neurodermatite), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomielita), stari post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), afectiuni respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite).

Bazin olimpic de inot la Braila

Ministrul Turismului a precizat, intr-o conferinta de presa, ca la Braila va incepe constructia unui bazin olimpic de inot, in valoare de peste 30 milioane lei.

''Construim un bazin olimpic de inot la Braila, pentru ca domnisoara Camelia Potec sa poata inota in conditii olimpice. E firesc ca aici, unde se face performanta sportiva, este nevoie de un bazin olimpic, mai mult decat in alte localitati din tara. Lucrarile vor incepe, probabil, luna aceasta. S-au finalizat procedurile de achizitie si asteptam doar confirmarea participarii din partea primariei si atunci dam drumul lucrarilor'', a declarat Udrea.

Ministrul Elena Udrea a spus ca proiectul prevede construirea unui bazin de competitie si a altuia de antrenament, investitie in valoare de 34 milioane lei, care va fi acoperita 30% de la Primaria Braila si restul de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului