Ministrii de externe, de interne si respectiv ai justitiei din Romania au trimis omologilor lor de la Paris o scrisoare comuna in care isi arata dorinta de a colabora pentru rezolvarea chestiunii delincventei minorilor romani din Franta. Oficialii romani propun numirea unui atasat juridic si psiho-social pe langa tribunalul de minori din Paris. RFI Romania a avut acces la acest document care propune mai multe axe de colaborare romano-franceze.

Una dintre propuneri se refera la " reuniune de lucru in privinta problemei minorilor, la sediul ambasadei romane din Paris". Potrivit celor trei ministri romani, aceasta intalnire ar putea avea loc chiar in septembrie.

La ea ar urma sa participe "politisti romani, atasatul roman pentru afaceri interne de la Paris si diversi magistrati". Partea romana propune de asemenea "un posibil proiect pilot de cooperare politieneasca tintit pe dezmembrarea retelelor de trafic organizat care au ca scop exploatarea minorilor prin activitati ilegale".

Surse diplomatice au declarat pentru RFI ca Romania doreste o cooperare similara celei avute cu politia britanica. Aceasta colaborare a permis anul trecut dezmembrarea unei retele de traficanti din localitatea Tandarei.

Autoritatile romane spun ca sunt gata "sa furnizeze toate informatiile, expertiza si resursele umane inalt calificate si promit de asemenea sa puna la dispozitie datele referitoare la situatia minorilor izolati din Romania".

Chestiunea minorilor romani este foarte importanta in tabloul general al delincventei romane din Franta. Potrivit ministrului francez de interne, "practic jumatate din infractiunile romanilor sunt comise de minori".

Ca urmare, in scrisoarea adresata omologilor francezi, ministrii Teodor Baconshi, Traian Igas si Catalin Predoiu insista pe numirea unui atasat juridic si psiho-social pe langa tribunalul de minori din Paris.

Acest lucru, care necesita avizul favorabil al francezilor, "este considerat a fi foarte util de pus in practica cat mai repede, inca din aceasta toamna". Deocamdata, autoritatile franceze nu au raspuns autoritatilor romane.

Surse diplomatice franceze spun ca Parisul apreciaza scrisoarea si ca in acelasi timp ar dori ca la Ambasada Romaniei din Paris sa fie numit un magistrat de legatura.

Neintelegeri intre autoritatile franceze

Nu-i mai putin adevarat ca intre diversele autoritati franceze exista pentru moment, aparent, si cateva neintelegeri, nemultumiri exprimate chiar si public. Astfel, Michel Gaudin, prefectul de Paris denunta intr-un interviu publicat vineri de ziarul proguvernamental Le Figaro "indulgenta judecatorilor cand vine vorba de delincventi, de cele mai multe ori minori. Sunt persoane care au fost arestate de 97 de ori", afirma responsabilul politiei din capitala franceza, dand astfel vina pe magistratii care ar trebui sa se ocupe de pedepsirea acestor delincventi.

Numai la Paris ar exista o lista de 11 mii de nume cu oameni care au comis peste 50 de delicte fiecare. Odata triata aceasta lista pentru a vedea care sunt una si aceeasi persoana sub diverse nume de imprumut, politia a reusit totusi sa identifice o mie de "campioni ai recidivei". Ca urmare, prefectura a decis sa le comunice ziaristilor saptamanal informatiile cu privire la arestarile efectuate.

Cifrele delincventei romane

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, reatragea atentia, pe 29 august, ca prezenta delincventilor romani in Franta este "ingrijoratoare".

Claude Gueant explica intr-un interviu pentru postul BFM ca "delincventa romanilor a explodat si se diversifica, reprezand 2 la suta din totalul actelor comise in Franta in 2010". Jumatate din aceste infractiuni ar fi comise de minori.

Datele oficiale arata ca 1,8 la suta din actele de delincventa din Franta sunt comise de cetateni romani. Potrivit acelorasi date, in 2006, delincventa romanilor era de 1, 6 la suta.

Anul trecut, 21.806 de cetateni romani au fost arestati in Franta sub diverse acuzatii. Cele mai frecvente infractiuni comise de cetateni romani in Franta sunt furturile.