Oficialii ambasadei SUA in Romania au prezentat pentru presa, marti, 6 septembrie, noua cladire in care isi vor desfasura activitatea din 14 septembrie. Potrivit oficialilor americani, din 14 septembrie ambasada SUA la Bucuresti isi va desfasura activitatea intr-un nou sediu din Baneasa. Noul complex de cladiri este situat pe Bulevardul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6, Sector 1, la nord de Baneasa Mall si in vecinatatea padurii Tunari. Pentru constructia cladirii, ale carei costuri s-au ridicat la suma de 100 milioane dolari, au fost utilizati 21 000 metri cubi de beton, 2,2 milioane de ore de munca si au lucrat 1500 de romani.

Ambasada SUA in RomaniaFoto: Hotnews
  • Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania: Noua ambasada reflecta importanta pe care o dam relatiei noastre cu guvernul Romaniei si cu poporul roman
  • Oficialii americani spun ca noua ambasada integreaza tehnologii noi care vor reduce impactul asupra mediului, dar si ca au fost respectate toate normele de securitate impuse de SUA

Noua ambasada are in componenta noua cladiri, o parcare pentru angajati, o cladire pentru utilitati, o cladire principala unde vor lucra angajatii ambasadei, trei puncte de acces securizate, o zona cu depozite, o cladire care va gazdui fortele de protectie , o zona de relaxare si un teren de baschet.

Constructia noii ambasade a inceput in urma cu doi ani si jumatate. Directorul de proiect, Jorge Vazquez, a declarat ca, in final, constructia noii ambasade a costat 100 milioane dolari. Din acesta suma, 60 milioane dolari reprezinta investitie directa in Romania, dupa cum au mentionat oficialii americani.

Contructia a fost ridicata cu ajutorul a 1500 de specialisti si muncitori romani. In total, au fost contabilizate 2,2 milioane de ore de munca si au fost utilizati 21 000 metri cubi de beton. Noul sediu ocupa un amplasament cu o suprafaţă de 4,5 hectare.

La prezentarea pentru presa a noului sediul a participat si Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA la Bucuresti, care a mentionat ca noua cladire reprezinta “o reflectie a importantei pe care o dam relatiei noastre cu guvernul Romaniei si cu poporul roman”.

Ambasadorul a tinut sa mentioneze ca bulevardul pe care a fost construit sediul poarta acum numele Dr. Liviu Librescu, distins om de stiinta si profesor romano-american, supravietuitor al Holocaustului. Profesorul Librescu si-a sacrificat viata pentru studentii sai in masacrul de la Universitatea Virginia Tech, din aprilie 2007, actionand eroic si blocand accesul atacatorului, pentru a le permite studentilor sai sa fuga.

Iata principalele declaratii facute de ambasadorul Mark Gitenstein:

  • "Noul sediu reprezinta culminarea a doi ani si jumatate de munca in Romania si reflecta angajamentul facut de Statele Unite fata de Romania.

Este, in primul rand, o cladire verde. Sunt peste 200 de copaci plantati, este foarte mult spatiul verde.
  • Iar apoi este modul in care este construita cladirea astfel incat sa fie foarte eficienta".

 Guvernul SUA a asigurat o investitie de aproape 60 de milioane de dolari in Romania prin aceasta cladire noua.
  • In ultimii doi ani jumate, in oricare moment, aproape 500 de romani au lucrat la aceasta cladire. In total, au lucrat 1.500 de romani".
  • 

Ambasadorul a mai declarat ca in interiorul noii cladiri a Ambasadei SUA vor fi expuse numeroase lucrari de arta romanesti.

Potrivit oficialilor americani, cladirea a fost proiectata si construita de o companie americana, American International Contractors. La construirea noii ambasade au participat mai multe firme contractoare si de constructie romanesti precum Bog’Art, Sommering, Apolodor, CamServ, Master Build, Green Shop, Alusystem, NM Construct, Lafarge, Schindler-Romania.

Despre nivelul de securitate si protectie al cladirii in sine, oficiali americani nu au oferit prea multe detalii dar au mentionat ca va fi pazita de puscasi marini. “Este o cladire foarte sigura. A fost conceputa si construita in concordanta cu standardele de siguranta in asa fel incat sa protejeze toti angjatii ambasadei”, a mentionat Jorge Vazquez, directorul de proiect.

In noul complex de cladiri care va deservi Ambasada SUA va functiona si Sectia Consulara, locul unde romanii care aplica pentru o viza in Statele Unite vor merge pentru interviuri si pentru a depune actele.

Laurie Meininger, consul general al SUA la Bucuresti, a prezentat jurnalistilor noua locatie unde angajatii ambasadei vor interactiona cu publicul:

  • 

"Romanii care vor avea treaba la Sectia Consulara pentru a-si rezolva problemele cu vizele vor ajunge intr-o noua sala cu 17 ghisee. Vor lua un bon de ordine si vor astepta pana le va veni randul la unul dintre ghisee. Speram ca timpul mediu de asteptare va fi mai mic decat in prezent. Acum se asteapta circa o ora si speram sa reducem acest timp de asteptare. Exista si o sala de asteptare pentru 100 de persoane. Exista si zone speciale pentru persoane cu dizabilitati si pentru copii", a declarat Laurie Meininger, consul general al SUA la Bucuresti.

Nu in ultimul rand, oficialii americani au subliniat faptul ca noua ambasada este si o constructie ecologica. Practic, noua ambasada este construita avand in vedere si criterii precum: economisirea de apa si energie, reducerea emisiilor de CO2 si o atentie sporita fata de impactul asupra mediului inconjurator.

Potrivit unui comunicat oficial, in procesul de constructie si finisare s-au folosit vopsea si materiale de constructie ecologice menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera. Aproximativ trei sferturi din amplasament sunt reprezentate de spatiu verde realizat cu specii de plante si arbori rezistente la seceta, pentru a reduce consumul de apa. S-au plantat peste 200 de copaci: ciresi japonezi, gladite si mesteceni argintii.

Pentru noul sediu s-au folosi vopsele si materiale de constructie ecologice, menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera.

  • Amplasarea cladirii si orientarea ferestrelor au fost concepute pentru a capta cat mai multa lumina naturala.
  • In interior exista tehnologii avansate care permit modificarea automata a iluminatului electric in functie de intensitatea luminii naturale pentru a reduce consumul de curent electric.
  • De asemenea, consumul de apa in interiorul si exteriorul cladirii va fi eficientizat.