SMURD Bucuresti a fost dotat cu doua motociclete destinate interventiei rapide si acordarii primului ajutor la locul accidentului, transmite Agerpres. Masura faca parte dintr-un nou concept de acordare a primului ajutor cu autovehicule fara capacitate de transport, lansat marti de ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, impreuna cu ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli si subsecretarul de stat Raed Arafat.

Motocicleta de salvareFoto: Agerpres

''Este remarcabil faptul ca cele doua motociclete reprezinta de fapt contributia populatiei Romaniei la dezvoltarea sistemului de urgenta. Vehiculele au fost achizitionate din fondurile obtinute de catre Fundatia pentru SMURD in Campaniile 2% pentru SMURD 2010. Prin aceste noi concepte ne propunem o mai buna eficienta prin cresterea capacitatii si scaderea timpilor de reactie la interventie'', a spus Ritli.

Raed Arafat a afirmat ca proiectul a fost initiat dupa un model deja existent in Marea Britanie si Olanda. El a explicat ca cele doua motociclete sunt destinate, prioritar, interventiilor in zonele urbane aglomerate, avand in vedere faptul ca traficul aglomerat din marile orase face dificila interventia ambulantelor.

Potrivit secretarului de stat, proiectul, care este "deocamdata experimental", va reduce "semnificativ" timpii de interventie.

"Motocicletele vor fi dotate cu toate echipamentele medicale necesare acordarii extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusa laringoscop, aspirator secretii si geanta medicala de urgenta'', a adaugat subsecretarul de stat Raed Arafat.

Cele doua motociclete de salvare vor fi utilizate in Bucuresti, in special in zona centrala, acolo unde exista un trafic intens sau in zonele cu acces limitat, ca de exemplu zona centrului istoric. Vehiculele vor fi deservite de personal paramedical instruit.

Valoarea proiectului este de peste 44 000 euro.

Tot miercuri a fost prezentata si o autospeciala noua, cu apa si spuma, prevazuta si cu echipamente de descarcerare si prim ajutor, destinata acordarii de prim ajutor pana la sosirea unei ambulante, care va face parte, de asemenea, din dotarea ISU Bucuresti.