Pe 12 septembrie elevii incep scoala. Marile noutati ale anului scolar 2011-2012

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2011, 9:20 Actualitate | Esenţial


Socul examenului de Bacalaureat prefateaza un an scolar in care apar cateva noutati, cu impact atat asupra copiilor, cat si asupra parintilor. Elevii care intra pe 12 septembrie in clasa a V-a vor sta in gimnaziu cinci ani. In primele saptamani dupa vacanta mare, vor fi testati la toate materiile pentru a stabili gradul de pregatire al claselor. Si tot la inceput de an scolar sunt asteptate metodologiile de constituire a noilor consilii de administratie si de selectare prin concurs a directorilor de scoli. "Noutatea incontestabila pentru anul de invatamant 2011-2012 este aceea ca se schimba consensual si radical structura si mentalitatea constructiei structurii anului scolar, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.Elevii care incep in toamna clasa a V-a vor sta in gimnaziu 5 ani

Elevii care incep clasa a V-a vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a. La sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe (respectiv sase pentru minoritati), precum si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii, potrivit noii legi a educatiei nationale care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Legea 1/2011 prevede introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial, masura care intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Tot in cazul elevilor care intra in clasa a V-a pe 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfasura la nivelul unitatii de invatamant pentru care opteaza.

Se va stabili gradul de pregatire al claselor prin testarea elevilor la toate materiile in septembrie

In primele saptamani dupa intoarcerea elevilor din vacanta, profesorii ii vor evalua pe elevi, pentru a stabili nivelul de pregatire din cadrul unitatilor de invatamant, a anuntat pe 19 august ministrul Daniel Funeriu. In luna septembrie, toti elevii vor fi testati la fiecare disciplina, astfel incat sa poata fi stabilit gradul de pregatire al claselor: in media scolii, sub media scolii, sau peste media scolii.

Secretarul de stat Oana Badea a explicat ca "fiecare clasa va intra intr-o anumita categorie in functie de rezultatele obtinute la nivelul scolii. Daca media clasei la romana va iesi 7,80 si media scolii e 6,50, clasa cu media 7,80 va fi considerata o clasa peste medie".

"Planificarea profesorului va trebui sa arate foarte clar cum anume recupereaza ceea ce nu au acumulat copiii si abia apoi sa adauge peste", a precizat Oana Badea. Evaluarea se va realiza dupa un calendar stabilit de minister, iar subiectele vor fi lasate la latitudinea unitatilor de invatamant.

Noi proceduri de control a absentelor, atat pentru elevi, cat si pentru profesori

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, anunta in urma cu doua saptamani ca in noul an scolar controlul absentelor va fi mult mai riguros decat pana acum. "Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice", a declarat ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

"MECTS da liniile generale, dar MECTS nu face licitatiile pentru cardurile elevilor. Regula va fi reducerea absenteismului scolar si controlul riguros al absentelor. Mijloacele prin care se realizeaza acest lucru vor fi la indemana scolilor. Cred ca un primar care investeste in scoala va lupta si pentru cresterea rezultatelor la bacalaureat si pentru reducerea absenteismului. Primarul nu se ocupa numai de varuit peretii, ci se implica in procesul educational", a precizat ministrul.

 Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, majoritatea fiind la liceeni. Despre aceasta problema a vorbit si secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din MECTS, Oana Badea, care a declarat pe 26 iulie ca din toamna va fi introdusa o noua forma de control a absentelor.

Va fi introdusa saptamana "Scoala altfel

"Avem o mare noutate, respectiv saptamana 'Scoala altfel', in saptamana 2 - 6 aprilie, in care se vor desfasura activitati de educatie non-formala, sport, olimpiadele scolare. Este un efort din a face scoala mai atractiva", a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, 'Scoala altfel' va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara.

"Scoala Alfel": timpul din aceasta saptamana va fi dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, care vor fi derulate conform unui orar special care va fi elaborat la nivelul unitatii de invatamant, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. Tot in aceasta perioada vor avea loc fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.

Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, acest program "Scoala Altfel" va deveni obligatoriu pentru scoala respectiva si numarul de ore care va fi acoperit de acest program va fi cel putin egal cu numarul de ore normal derulat in orarul obisnuit.

"Tipurile de activitati care vor avea loc in aceasta perioada vor fi activitati, dar nu este limitativ acest tip, culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru cetatenie democratica pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicare in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare", a explicat Funeriu.

Inspectorii generali si cadrele didactice cu functii de conducere, obligati sa predea

Inspectorii generali si adjuncti, precum si cadrele didactice cu functii de conducere vor fi obligate sa predea un anumit numar de ore, incepand din anul scolar 2011-2012, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Mediafax. "Prin ordin de ministru am decis ca nu va exista o degrevare totala a celor cu functii de conducere, ci vor face un anumit numar de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul si cu parintele", a precizat ministrul Daniel Funeriu.

Modificarea acordarii gradatiilor de merit

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat si schimbarea in anul scolar 2011-2012 a modului de acordare a gradatiilor de merit. "Se plang profesorii ca gradatia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era data pe criterii care nu reflectau calitatea pregatirii. Mergeai cu teancul de diplome si gata. Bun, acum lucrurile se schimba. Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta", a declarat ministrul.

Modificarile in ce priveste acordarea gradatiei de merit, in "Metodologia si criteriile privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar"

Structura anului scolar 2011-2012

Anul scolar 2011 - 2012 va fi organizat tot pe semestre. Primul semestru incepe luni, 12 septembrie, si sa se incheie pe 23 decembrie 2011. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat pana acum, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Semestrul I: 12 septembrie - 23 decembrie 2011
Vacanta pentru invatamantul prescolar si primar: 22-30 octombrie 2011
Vacanta de iarna: 24 decembrie-15 ianuarie 2012
Semestrul al II-lea: 16 ianuarie-22 iunie
Saptamana 'Scoala altfel': 2 - 6 aprilie
Vacanta de primavara: 7 aprilie-22 aprilie
Vacanta de vara: 23 iunie-9 septembrie

Numarul de zile de scoala este identic cu cel din anul scolar 2010-2011.

Vicepremierul Marko Bela a prezentat noile manuale de Geografie si Istorie editate in limba maghiara

Noua Lege a Educatiei Nationale prevede faptul ca minoritatile nationale vor invata istoria si geografia in limba materna, in timpul gimnaziului si al liceului, si limba romana in regim de limba straina. Vicepremierul Marko Bela a prezentat sambata, 3 septembrie, la Targu Mures noile manuale de Geografie si Istorie editate in limba maghiara.

"In urma noii a Legii Educatiei, specialistii au tradus manualele de Istorie si Geografie din limba romana (in maghiara - n.r.) pentru clasele a VIII-a si a XII-a si am reusit ca aceste manuale sa apara inainte de inceperea noului an scolar", a anuntat fostul presedinte al UDMR, citat de Agerpres. Potrivit lui Marko Bela, manualele pentru clasa a VIII-a sunt gratuite, conform legii, iar cele pentru clasele XII-a au fost sustinute financiar de Fundatia Communitas si Departamentul Relatiilor Interetnice si vor fi distribuite de asemenea gratuit.

Au fost editate 2.500 de manuale de Istorie si Geografie in limba maghiara pentru clasele a VIII-a si peste 11.000 pentru clasele a XII-a.

In ce priveste realizarea manualelor de Limba si Literatura Romana, Marko Bela a declarat ca maghiarii vor avea o sarcina importanta, intrucat noua Lege a Educatiei face posibila alte programe si alte manuale in cazul copiilor minoritari. "Ei vor invata pe baza altor programe si manuale. si pana acum a existat aceasta posibilitate in cazul claselor mici, dar aceasta dispozitie se intinde acum pana la clasele a XII-a. Am convocat colegii specialisti in predarea limbii romane, se lucreaza pe aceste programe si sper foarte mult ca in anul scolar care incepe sa avem programele elaborate, pe baza carora va fi nevoie sa se scrie alte manuale. E o activitate mai anevoioasa, mai lunga", a precizat vicepremierul.

Examenele de titularizare si suplinire vor fi gestionate de scoli

Anul 2011 a fost ultimul in care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a organizat concursuri nationale de titularizare sau suplinire. Odata cu aplicarea noii Legi a Educatiei Nationale, ocuparea posturilor din invatamant va fi gestionata direct de scoli. Profesorii care au intrat pe baza unui examen raman titulari ai sistemului de invatamant, in timp ce profesorii care vor fi angajati direct de scoli vor fi doar titulari ai respectivei unitati.

Legea prevede la articolul 254 alin. 3 si 4:
"In invatamantul preuniversitar de stat si particular, posturile didactice se ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant cu personalitate juridica, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului";
- "Deciziile privind vacantarea posturilor didactice, organizarea concursurilor pe post si angajarea personalului didactic se iau la nivelul unitatii de invatamant de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant, la propunerea directorului, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului".

Prevederile Legii Educatiei care intra in vigoare incepand din 2012
 • Legea educatiei nationale prevede o serie de noi repere curriculare, care trebuie introduse treptat, cu clasele de inceput de ciclu. Noul curriculum va fi finalizat la inceputul anului scolar 2012-2013, potrivit ministrului Educatiei, Daniel Funeriu
 • Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani.
 • Examenul de bacalaureat va avea loc dupa noile prevederi ale legii abia in 2016, cand va termina liceul generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013.
 • Costul standard per elev si principiul "finantarea urmeaza elevul" se vor aplica incepand cu 2012. 
Mai exact, legea prevede ca "Ministerul Educatiei (...) stabileste anual costul standard per prescolar/elev, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei in vigoare. Finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul 'resursa financiara urmeaza elevul', in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata".

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, care se acorda tuturor copiilor nou-nascuti, intra in vigoare din 2013.

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar: "Mi s-ar fi parut normal sa introducem de anul acesta reforma programelor scolare"

Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca obiectivul principal al noului an scolar ar fi trebuit sa fie modificarea curriculei. "Mi s-ar fi parut normal sa introducem de anul acesta reforma programelor scolare, pentru ca elevii sa aiba manuale noi", a declarat Guna.

"Siguranta si sanatatea copiilor in scoli conteaza foarte mult, insa se pot gasi metode de asigurare a securitatii inclusiv prin introducerea de uniforme, nu neaparat prin acele carduri", a precizat aceasta. In ce priveste introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial, "nu stiu daca scolile sunt pregatite sa primeasca si clasa a IX-a. Cred ca probleme vor fi in scolile bune, unde este bataie la intrare, si unde nu stiu daca exista posiblitatea de a primi si clasele a IX-a", a declarat Mihaela Guna.

"Noi sustinem realizarea cat mai rapida a unei reforme curriculare, introducerea de manuale adaptate situatiei actuale si introducerea examenelor de admitere la liceu. Sustinem de asemenea intarirea parteneriatului dintre Ministerul Educatiei si partile implicate in procesul educativ, nu doar la nivel declarativ. Ma asteptam sa punem mai multe lucruri in practica de la acest inceput de an scolar", este de parere presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din invatamantul preuniversitar.

Stefan Vlaston: Se asteapta Metodologiile de constituire a noilor consilii de administratie si de selectare prin concurs a directorilor de scoli

Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare, Stefan Vlaston, a declarat pentru HotNews.ro ca "in preuniversitar s-a elaborat mai putina legislatie secundara, probabil si pentru a nu tulbura inceputul anului scolar".

Sunt asteptate insa imediat in perioada urmatoare:
 • Metodologia de constituire a noilor consilii de administratie
 • Metodologia de selectare prin concurs a directorilor de scoli
 • Regulamentul de functionare si ordine interioara a unitatilor scolare
 • Metodologia de recrutare a cadrelor didactice direct de catre scoli
 • Monitorizarea prin cartele a elevilor, functie de resursele scolilor si primariilor.
 • Impartirea claselor in foarte bune, medii si slabe, "daca se va pune in practica, este gresita", considera Vlaston.
 • "Nu se leaga salarizarea de performanta si rezultatele muncii, iar pentru anul 2012 executivul anunta ca desfiinteaza si acel 30% din venituri provenind din prime si sporuri. Adica se asteapta o salarizare egalizatoare, nelegata de performanta fiecaruia, exact ca in communism", sustine presedintele EDU-CER.
 • Din 2012 se introduce finantarea per capita. Fiecare scoala va avea atatia bani cati elevi are.
 • Se asteapta si metodologia privind consortiile scolare.
 • "Nu avem inca niciun semn cu privire la noul curriculum, asteptat de multa vreme"
 • S-a anuntat prin OM ca raman aceleasi metodologii de admitere la liceu si Bac, cu precizarea ca vor fi obligatorii camerele de supraveghere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22380 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  asteptarea moarte n-are (Marţi, 6 septembrie 2011, 10:54)

  Mazeta [anonim]

  „Se asteapta Metodologiile de constituire a noilor consilii de administratie si de selectare prin concurs a directorilor de scoli”. Directorii au fost deja numiti politic, nu e nici un concurs. Consiliile de administratie se vor constitui la pastele cailor. Legea Educatiei este si proasta, nici nu este aplicata.
  • +1 (1 vot)    
   noutati in educatie (Marţi, 6 septembrie 2011, 12:41)

   monica [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Mazata(anonim) daca nu ai habart de ce iti dai cu parerea,asa esti platit.Directoriii s-au numit cu delegatie fara concurs pe un an scolar(in baza legii vehi)Cand va fi concurs se va aplica noua lege.Citeste poate devii mai luminat,sau taci
   • 0 (0 voturi)    
    pai asta si ziceam (Marţi, 6 septembrie 2011, 14:18)

    Mazeta [anonim] i-a raspuns lui monica

    delegatia nu e concurs, deci legea educatiei a fost data ori prematur, ori degeaba. p.s. monico, invata sa scrii, ca ajungi ca nen'tu funeriu, sa rada lumea de tine.
 • +1 (1 vot)    
  da... (Marţi, 6 septembrie 2011, 11:47)

  me [anonim]

  sigur...
  in fiecare an se schimba ceva in invatamant... si tot vai de noi suntem...

  examene la 15 materii sunt bune numai daca sunt de cultura generala...
  personal cred ca erau mai bune sistemele vechi cu admitere la liceu si facultate

  de asemenea materia e greoaie si prea academica. manualele trebuie facute ca sa si atraga elevu...
 • +1 (1 vot)    
  nelamuriri (Marţi, 6 septembrie 2011, 12:37)

  parinte [anonim]

  In anul scolar 2012-2013 apare "clasa pregatitoare" (adica clasa 0) ca facand parte din "invatamantul primar". Deduc de aici ca va trebui facuta in scoala, cu invatatorii; daca n-ar fi asa, unde ar mai fi "schimbarea"?
  Din clasa 0 vor face parte copiii care vor avea 6 ani. vor fi insa si copii de 7 ani (anul acesta ei vor fi la grupa pregatitoare, in gradinite) care se vor inscrie in clasa 1.
  Astfel ca in anul scolar 2012-2013 vor merge la scoala 2 noi generatii odata! De unde se iau noi invatatori? Un invatator care anul acesta va avea clasa 4, in urmatorul an scolar ce clasa va lua: 0 sau 1? Exista garantia ca spatiile scolare sunt suficiente? Sau va fi o mare bulibaseala in toamna lui 2012 si domnul (fost) ministru al educatiei se va reapuca de calculat viteza palmei prezidentiale...
  • +1 (1 vot)    
   Cine sa mai inteleaga (Marţi, 6 septembrie 2011, 16:49)

   Ami [anonim] i-a raspuns lui parinte

   Nici eu nu inteleg.
   Fii-miu, care nu are 6 ani la 15 septembrie anul acesta, face anul pregatitor la gradinita anul acesta, iar la anul va merge la scoala si va face inca o data anul pregatitor. Asa o fi?
 • 0 (0 voturi)    
  11 septemrbie (Marţi, 6 septembrie 2011, 12:52)

  magda [anonim]

  Mai e invatamantul gratuit???
  In fiecare an platim materiale auxiliare. DE CE???
  La fiecare materie - cate un auxiliar sau chiar 2. Chiar si la Religie! Asta in clasa a III-a.
  Mi-e groaza ca de la an la an apar altele....!!!
  Vai de scoala noastra!
 • 0 (0 voturi)    
  Consensual, pentru cine? (Marţi, 6 septembrie 2011, 13:34)

  Hook [anonim]

  Limbajul de lemn al unui ministru : "se schimba consensual si radical structura si mentalitatea constructiei structurii anului scolar, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu." Declaratii fara valoare, fara substanta, raman doar camerele de luat vederi. In acest timp, in Bucuresti, la diverse scoli se fac clase si aranjamente pe criterii de relatii si pozitie sociala, mai ales in clasele primare! Sunt acceptati elevi din provincie si din alte arondismente contra spaga 300-400 Lei in defavoarea celor din zona! De ce se continua astfel!De 21 de ani invatamantul este bulversat, nu conlucrati cu corpul profesoral si parintii, ca sa se stabilizeze odata acest invatamant!Totul se decide la inspectorat, de unde se fac si presiunile si aranjamentele! Vrem un invatamant normal domnilor!
 • 0 (0 voturi)    
  da (Marţi, 6 septembrie 2011, 14:50)

  george [anonim]

  Oare oamenii acestia care "guverneaza" sunt constienti de faptul ca intervin in mod nefast asupra destinelor a mii si mii de oameni ? Oare acest ministru" intelege ca pentru a crea oameni care sa reprezinte un beneficiu societatii nu este indeajuns sa modifici niste date si niste intervale temporale?
  Alo "Victoria" treziti-va!!! Sunt oameni aici romani din Romania. Voi ce tara conduceti?
 • -1 (1 vot)    
  funeriu (Marţi, 6 septembrie 2011, 15:23)

  acelasi nelu [anonim]

  e un bun manager, dar.... doar atat. executa ordine care iau in calcul strict considerentele financiare.

  daca vrei calitate, nu o poti obtine cu cheltuieli zero. cheltuieli minime - efort minim, interes minim.

  ministerul si directorii suciti te ingroapa in hartii si-ti cer sa te imparti intre elevi de nivel diferit, cu interese diferite, sa urmezi enspe cursuri de perfectionare platite care sunt la fel de plictisitoare ca ale profilor universitari care cer de la tine metode noi, interactive, dar care nu sunt in stare sa renunte la prelegere cu niciun chip - si vor calitate cu 700 ron pe luna, bani din care platesti naveta la 50km de casa, facturi, chirie, haine, iar mancare nu ti mai permiti, ca nu ti trebuie.

  cadrele didactice sunt o specie atipica. trebuie sa fii un pic masochist si sa crezi ca ai o datorie karmica de platit ca sa stai in sistem pe bani putini, la batjocura parintilor si a superiorilor ierarhici. dar las', ca s-o curati sistemul de oameni capabili si-or sa ramana cu loazele care fac aranjamente cu directorii pe plan local.

  clasa politica actuala - impreuna cu cea de dinainea astora - se va face vinovata de viitorul negru al generatiilor care vin.
 • -1 (1 vot)    
  Criterii de performanta (Marţi, 6 septembrie 2011, 16:57)

  Baba Ana [anonim]

  Cata vreme criteriul [principal] de performanta il reprezinta notele elevilor, nu se va face nici un progres: cand stii ca de notele clasei tale depind toate (de la finantarea scolii pana la salariul tau de la sfarsit de luna), nu-i asa ca vei avea o clasa de premianti?
 • 0 (2 voturi)    
  Invatamantul vocational?... (Marţi, 6 septembrie 2011, 22:37)

  Andrei [anonim]

  ...ati auzit de asa ceva? Comunistilor...
  Rolul scolii este de a descoprti harul fiecaruia dintre copii, nu cat de mult poate asimila. Invatamant sovietic reformat = 0 barat.
  • 0 (0 voturi)    
   aferim! (Miercuri, 7 septembrie 2011, 9:22)

   silvia [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Ai mare dreptate.! Acest aspect care este extrem de important nu este luat in calcul de nimeni,dar de nimeni in sistemul de invatamant. Ramane un sistem de invatamant imbacsit ,fara finalitate,bazat pe acumulari de cunostinte fara rost,netriate si uitate imediat.Cate din cunostintele asa-zis acumulate in scoala sunt folositoare vietii de om matur? Este una sa-i dai niste jaloane elevului si alta a-l tampi cu o ghiotura de notiuni abstracte pe care le toceste ptr nota si apoi sunt sterse din memorie.Manualele sunt O MIZERIE,probabil au fost concepute de profesorii cu merite politice deosebite,caci ,clar,nu de cei cu pregatire "beton" si cu o viziune corecta a ceea ce inseamna notiuni necesare si invatare cu logica,nu stilul"papagal".Stimati fosti tovarasi si actuali domni,faceti din scoala ceea ce trebuie sa fie,nu ce ati invatat sau mostenit .Nu uitati ca suntem in anul 2011 ,nu in 1811 !
  • +1 (1 vot)    
   catre andrei (Miercuri, 7 septembrie 2011, 13:07)

   Tzompi [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Care invatamint ... sovietic??? Andrei te inseli - Ceausescu a derusificat Romania si a adoptat un invatamant pe model frantuzesc. Cu tarele lui, dar net superior fata de haosul care baga in spital copiii de 20 de ani incoace.
 • 0 (0 voturi)    
  liceu-4 ani (Joi, 8 septembrie 2011, 14:35)

  cet [utilizator]

  De acord,cu o exceptie - lasati liceul cu 4 ani!
  In rest,o lege a educatiei completa si complexa,care poate aduce performanta...
 • 0 (0 voturi)    
  obligativitatea uniformelor este in totala contrad (Duminică, 11 septembrie 2011, 11:01)

  obligativitatea uniformelor este in totala contrad [anonim]

  Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu Legea Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
  Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate........
  (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii............
  Art.3
  "c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;"........
  "n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;".........
  "u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT."
 • 0 (0 voturi)    
  impotriva uniformelor scolare causes (Duminică, 11 septembrie 2011, 11:04)

  impotriva uniformelor scolare-causes [anonim]

  “Din pacate dl. Cezar Preda recidiveaza... Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni - forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga "jos Basescu". Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : "Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte" Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia "ordinii si disciplinei" ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.”

  causes : impotriva uniformelor scolare
 • 0 (0 voturi)    
  scoala (Vineri, 23 decembrie 2011, 16:26)

  stoicana cristian [anonim]

  Nu avem inca un sistem de valori pus la punct in scoli. Nu mai zic de faptul ca profesorii nu sunt obligati sa-i invete pe elevi la scoala . Totul devine formal ,dar continut lipsa . Cine vrea si poate invata, sa nu mai spun ca sunt descurajati tot timpul . Ar trebui sa fie incurajati si sprijiniti ,relatii profesori-parinti ,da de unde ,mai rar. Si ei ,prichindeii sunt viitorul tarii pana la urma ,comoara cea mai de pret , sa incercam sa-i intelegem ,asa, de langa ei ,e asa de greu.
 • 0 (0 voturi)    
  xaidendee@yahoo.com (Vineri, 9 martie 2012, 21:04)

  Andreea [anonim]

  Am si eu o intrebare referitoare la "Scoala altfel". Pe noi doamna diriginte ne-a inscris fara sa ne ceara parreare la niste activitati si acum ne spune ca trebuie sa mergem. Este normal? In alte scoli cum se intampla?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by