In ultimele luni, fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu un credit pentru casa, masina sau nunta la care nu mai poate plati ratele. Uneori acea persoana suntem chiar noi. Ce este de facut cand primesti in fiecare saptamana telefoane de la creditor si scrisori recomandate prin care ti se cere sa platesti ceea ce nu ai?

Cand oamenii nu isi mai permit sa plateasca ratele, s-a produs cel mai adesea unul din doua lucruri: o scadere in venituri pe care nu o preconizau sau o crestere a ratelor pentru care nu erau pregatiti. In cele mai rele cazuri, se intampla ambele.

Ce putem face inainte de contractarea unui credit ca sa ne fie bine dupa?

In primul rand, trebuie sa fim atenti la fiecare comision sau taxa care intra in costul creditului si ar putea creste rata lunara dincolo de nivelul suportabil. La fel, trebuie sa alegem intelept intre dobanda variabila, fixa ori mixta si sa ne asumam faptul ca dobanda variabila poate fluctua pana la un nivel pe care trebuie sa ni-l permitem. Si, ca sa nu avem surprize din directia cursului de schimb, este bine sa evitam monedele interesante dar imprevizibile precum francul elvetian si sa facem credite in moneda in care avem venituri.

Inainte de semnarea oricarui contract de credit, cititi-l foarte atent. Retineti in ce conditii poate fi marita rata pentru ca puteti semnala Oficiului pentru Protectia Consumatorului orice incalcare a contractului, dar nu si ceea ce ati semnat deja.

Uneori motivul pentru care oamenii nu pot plati ratele nu este de natura legala. Pur si simplu nu mai sunt bani, si atunci cea mai proasta cale de iesire din criza este ignorarea problemei.

Anuntati institutia financiara din timp ca nu mai puteti continua platile si faceti o cerere scrisa in care sa solicitati o amanare sau reesalonare a platilor. Alaturati cererii acte care sa arate ca intr-adevar s-a produs o modificare a veniturilor: adeverinta de somaj, decizie de micsorare a salariului, decizia de incetare a contractului de munca etc.

Incercati sa faceti toate aceste demersuri in mai putin de 30 de zile daca doriti sa evitati raportarea de Biroul de Credit si in mai putin de 90 de zile pentru a evita riscul inceperii executarii silite.

La finalul anului trecut, peste 655.000 de romani intarziasera cu mai mult de 30 de zile plata ratelor, conform datelor BNR. Daca va aflati in aceasta situatie, un specialist al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC Romania) va oferi sfaturi personalizate tuturor celor care ne povestesc experienta lor prin comentarii la articol.