Acumularea de lucruri, cu precadere in perioadele de reduceri, nu se naste dintr-o nevoie clara si reala. Nu de frig cumparam mai multe haine, nici de infometati mai multa mancare. De regula, ceea ce ne face sa cumparam mai mult decat ne este necesar sunt: tendintele in moda, plictisul, nevoia de a tine pasul cu ceilalti, si uneori chiar si simplul fapt ca nu am luat masa inainte de a merge la supermarket.

Deci: stii unde se duc banii cand se duc?

1. Aproape jumatate din bugetul lunar al unei familii se duce pe mancare. Dupa fiecare vizita la supermarket ajungem acasa cu mai multe lucruri decat aveam pe lista si mai putini bani in buzunar.

Cumperi prea multa mancare? Incearca sa cumperi mai putin data viitoare si sa observi unde anume s-a simtit lipsa. Este posibil ca economia nici sa nu se simta pentru ca reprezinta exact cantitatea de mancare pe care ai fi aruncat-o dupa o saptamana.

Nu cumpara lucruri care nu iti sunt necesare pentru ca gasesti o promotie.

Prea multe dulciuri? Nu merge la magazin la cumparaturi cand iti este foame – mananca inainte. Altfel, te vor atrage toate ambalajele apetisante de pe rafturi si vei cumpara instinctiv mai mult.

2. Prea multe optionale si optiuni extra.

Vrei sa iti cumperi masina – dar nu ti-ar trebui si tapiterie de piele, jante speciale sau un tratament cu ceara al caroseriei macar o data pe luna? Saci de gunoi parfumati, servetele cu patru straturi, mobilul pe care nu stim sa il folosim decat pentru mesaje, iPod-ul pe care ni l-am dorit o saptamana dar nu l-am mai folosit de 3 luni, abonamentul de 1000 de minute din care vorbim 170 – toate intra in categoria “n-ar fi rau de avut”, dar nu in aceea de “necesar de avut”.

3. Utilitatile, chiria si abonamentele.

Adesea, abonamentele sunt platite lunar, dar evaluate cel mult anual. Utilitatile, cablul TV, chiar si abonamentul la sala – cat din ele folosesti si cand ai comparat ultima oara preturile mai multor furnizori? Ce chirie platesti – acasa ori la birou – si cand ai renegociat ultima oara cu proprietarul?

4. Electronice.

Omul modern este de multe ori fascinat de fiecare noua inovatie in acest domeniu: ultimul robot de bucatarie, LCD-ul cu cea mai buna imagine, masina de facut paine de ultima generatie, laptop-ul cel mai performant. Cat din ce este nou este relevant si util pentru noi?

Nu te uita la toate reclamele de noi produse scumpe si "vitale" si incearca sa nu zabovesti asupra paginilor colorate din revistele de gadgets: promoveaza produse care costa mult, se demodeaza rapid si raspund adesea unor nevoi artificial create.

5. Lucruri mai mari/mai scumpe decat avem nevoie.

Nu iti cumpara o masina mare, o casa mare si o cantitate mare de mobila cu care sa o umpli. Oricate camere ai cumpara, tot doua vei folosi de fapt, poate trei. Masina nu trebuie sa fie SUV daca nu locuiesti in mijlocul padurii sau in varful unui deal. De fapt, gandeste-te de doua ori daca intr-adevar ai nevoie de/iti permiti o masina. Daca trebuie sa platesti vreo reparatie simpla maine si asta ti-ar dezechilibra bugetul semnificativ, revino cu planurile la transportul in comun.

Hainele ultra-moderne au si ele doua dezavantaje: unu, sunt mai scumpe decat celelalte si doi, nu sunt ultra-moderne decat pana apare urmatoarea colectie.

Nu te ingropa in datorii pentru lucruri care nu iti sunt necesare si, cand cumperi, cumpara exact cat folosesti. Nu cumpara azi pentru salariul si planurile de maine.