Captura de ecran casmb.ro / situatia financiara/ 11 mai 2010
Captura de ecran casmb.ro / situatia financiara/ 11 mai 2010
Foto: sorinpaveliu.ro

Pe site-ul casmb.ro (Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti) se gaseste la loc de frunte un strigat disperat de ajutor venit din partea functionarilor acestei institutii. Au postat un tabel cu veniturile repartizate de catre Ministerul Sanatatii si cheltuielile efective pentru unele din principalele programe de sanatate, din care reiese insolventa reala a institutiei, scrie Sorin Paveliu, pe blogul sau .

Gestul este inedit in sine, este un fel de scuza, o vesta de protectie si un strigat de deznadejde in acelasi timp, un mesaj adresat pacientilor neoplazici, diabetici etc. si furnizorilor, disperati la rindul lor din motive diferite, dar la fel de grave. Bolnavii cronici isi vad viata amenintata de lipsa unor medicamente precum citostaticele sau insulina. Furnizorii tremura atit pentru ca trebuie sa faca aprovizionarea cu o marfa pentru care nu sunt platiti, dar anuntul in sine ii pune si in situatia juridica de a-si recupera banii “la Pastele cailor” – contractul cadru prevede faptul ca distributia se face pina la atingerea limitei bugetare aprobate, iar depasirea acestuia – facuta publica prin intermediul site-ului, este dovada ca livrarile se fac fara o acoperire legala!!! Mesajul se adreseaza, in mod evident si Ministerului Sanatatii, ramas tacut la solicitarile financiare ale functionarilor CASMB si CNAS.

Putem face citeva prezumtii legate de acest semn de inedita transparenta:

1. Din start, bugetul alocat a fost la o cifra comparabila (cvasi egala) cu cea din anul precedent – ceea ce este o imposibilitate biologica: eficacitatea programului presupune supravietuirea mai multor bolnavi cronici la care se adauga inevitabil cazurile nou descoperite. Alocarea exact aceleiasi sume reprezinta un fel de comanda prin care se cere ca numarul celor care vor muri sa fie egal cu cel care se vor imbonavi! Depasirea intr-o asemenea masura a bugetului alocat arata insa ca ceva este mult mai putred decit am putea crede.

2. Bugetul programelor de sanatate se alimenteaza din bugetul de stat – prin intermediul Ministerului Sanatatii. Avind in vedere scaderea nedezvaluita a veniturilor bugetului de stat pina la vizita FMI, este lesne de inteles ca Minsterul Sanatatii nu a avut de unde sa-si traga sumele necesare pentru bolnavi. Totusi, aici se poate vedea cit de dramatica este situatia financiara, daca semeni ai nostri, fie ei demnitari sau simpli functionari, au ajuns sa ignore astfel de cheltuieli inevitabile fara a lua nici o masura!

3. Avind in vedere criza (si complicitatile), Ministerul Sanatatii s-a prefacut a fi, inca o data, “o sfioasa fata mare”. In ultima zi a mandatului ministrului Bazac, se faceau pregatiri febrile pentru o conferinta de presa “bomba”: urma sa se dea publicitatii raportul corpului de control al ministrului referitor la modul de cheltuire a banilor din programele de sanatate, in care se regaseau abuzuri inimaginabile si se indicau, poate pentru prima oara persoanele vinovate – urmind ca impotriva acestora sa se deschida dosare penale. Raportul exista si astazi in sertarul Ministrului Sanatatii insa a fost rapid “neutralizat politic”, iar tacerea s-a asternut. Consecintele - astazi avem depasiri cu 400% a chletuielilor alocate!

4. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este incapabila, incepind cu aceasta luna, sa mai faca fata la cheltuielile cu plata furnizorilor. Pot presupune ca si Ordinul Nr. 428 din 16.04.2010, care ar putea trece neobservat de nespecialisti, are la origine tot o fateta a falimentului: se schimba formularele de raportare – cu lucruri marunte, dar care justifica abandonarea “de facto” a sistemului informatic unic integrat – pentru care nu s-a mai platit licenta de functionare, care se bazeaza pe alte formulare!!!

Orice om de buna credinta din aceasta tara poate vedea cu ochiul liber faptul ca ne indreptam catre cea mai neagra perioada financiara a ultimilor 20 de ani. Cuvintul de ordine pentru viitorul apropiat este haosul. In Sanatate, haosul inseamna insa “decese evitabile, de cauza administrativa”.

Sorin Paveliu este de profesie medic. A fost membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor in legislatura 2004 - 2008 din partea PNL, ulterior, independent, apoi inscris in PDL, perioada in care a avut mai multe initiative legislative in privinta Sanatatii (detalii aici). La finele anului 2008, a demisionat din PDL si s-a retras din politica. In 2007, a initiat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului pentru Protectia Drepturilor Pacientului. In prezent, este medic primar de medicina interna la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu si investigator in domeniul cercetarii. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti. Detalii CV