Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a acordat statutul de precalificare la nivel global pentru vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus produs de GlaxoSmithKline, Rotarix, potrivit unui comunicat remis de compania GlaxoSmithKline Romania. Potrivit sursei citate, aceasta echivaleaza cu o recomandare a OMS pentru includerea acestui vaccin, la nivel global, in programul obligatoriu de vaccinare (decizie care urmeaza sa fie luata de fiecare stat in parte, in functie de specificul sau, de asezare geografica, caracteristici demografice etc - vezi cazul tarilor din Asia, Africa, in comunicatul de presa atasat).

Potrivit sursei citate, Grupul Strategic Consultativ de Experti (SAGE) din cadrul OMS a recomandat includerea vaccinarii impotriva infectiei cu rotavirus in cadrul tuturor programelor nationale de imunizare. Cu alte cuvinte, ca urmare a recomandarii OMS, anumite state pot obliga parintii, prin adoptarea de reglementari legale in acest sens, la un vaccin impotriva virusului care le provoaca bebelusilor gastroenterocolita.

Producatorul citat precizeaza ca Rotarix se poate administra concomitent cu alte vaccinuri, potrivit sursei citate (vezi comunicatul de presa atasat).

Cate vaccinuri?

Intrebarea ridicata de medicii de familie: cate vaccinuri pot fi administrate unui bebelus/copil fara efecte, dat fiind ca lista vaccinurilor obligatoriu a crescut considerabil fata de acum 20 de ani.

In plus, o serie de parinti sunt convinsi de medicul pediatru sau de cel de familie sa-l imunizeze pe copil si prin vaccinuri facultative, cum ar fi Prevenar (anti-pneumococic), Varilrix (anti-varicela) etc, cu privire la care contr-argumentul ar fi ca aceste boli sunt tratabile.

De aceea unii medici de familie recomanda parintilor atentie la poli-vaccinari, pentru ca trebuie discernamant intre o boala care poate fi tratata (in cazul in care copilul o face, e posibil sa nu o faca) si o boala pentru care nu exista tratament.

Un pas important in medicina, dar care ridica inca o data intrebarea: pana unde iti lasi copilul pe mana stiintei si de unde il lasi sa se lupte el singur cu boala? O decizie greu de luat.

Ce spun specialistii. Poli-vaccinarile versus sistemul imunitar

Decizia imunizarii copilului printr-un astfel de vaccin apartine numai parintilor, dupa o informare facuta de medic. Acestia pun insa in balanta tot mai des aparitia unor studii care arata ca exagerarea in imunizarea prin vaccinare poate avea rezultate nedorite. O parte semnificativa din societatea americana, de exemplu, se opune imunizarii, unii duc chiar la extrem revolta si refuza chiar si vaccinurile obligatorii pentru copiii lor, sustinand ca organismul trebuie sa lupte singur impotriva bolilor, se arata in lucrarea „The Vaccine Controversy", a specialistului in imunizare Kurt Link.

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, secretar al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, a declarat pentru Hotnews.ro ca, in Romania, infectia cu rotavirus nu a facut pana acum probleme foarte grave, insa introducerea unui vaccin ca Rotarix nu poate fi privita decat ca un demers cat se poate de pozitiv.

"Intotdeauna este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Deja exista multi pacienti care platesc ca sa faca acest vaccin, chiar daca nu este obligatoriu. Pentru ca oamenii sunt informati si stiu la ce riscuri isi supun copiii daca refuza vaccinul", a explicat Sandra Adalgiza Alexiu. Cat despre pericolele pe care polivaccinurile le-ar putea reprezenta pentru cei mici, a declarat ca "exista studii mult mai numeroase care atesta binefacerile vaccinurilor, fata de cele care se refera la problemele provocate de imunizare. Si, de multe ori, aici e vorba despre competitie intre companiile producatoare de vaccinuri sau de probleme ale pacientilor care nu au fost facute publice".

Atentie la specificul geografic si demografic

Rotavirus - una dintre cauzele majore de deces la copiii din statele subdezvoltatesi in curs de dezvoltare

Infectia cu rotavirus, o boala grava de natura diareica, este una dintre cauzele majore de deces la copiii sub cinci ani din zonele subdezvoltate. Alianta Globala pentru Vaccinuri si Imunizari asigura inca din 2006 suport pentru introducerea vaccinului si estimeaza salvarea a 2,5 milioane de copii pana in 2025.

Rotavirusul cauzeaza decesul a peste 500.000 de copii anual si imbolnavirea a altor milioane, majoritatea acestora provenind din tarile in curs de dezvoltare. In acest context, decizia OMS ar putea facilita accesul la vaccin in Europa si mai ales in Asia si Africa, acolo unde efectele rotavirusului sunt cu predilectie mai severe. Desi boala este considerata endemica pretutindeni, mai mult de 90% din decese apar in tarile in curs de dezvoltare.

Informatii despre Rotarix

Rotarix este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului. OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-32 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus. Vaccinul este acum prezent si se realizeaza in peste 100 de tari din lume.