Dosare Juridice

Activitatile de voluntariat in ONG-uri, recunoscute ca experienta profesionala

de Mihai Anghel     Tuca Zbarcea & Asociatii
Marţi, 24 iunie 2014, 16:03 Dosare Juridice - Dreptul Muncii


Mihai Anghel
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
La sfarsitul lunii mai, plenul Camerei Deputatilor a votat noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat in Romania, care inlocuieste astfel vechea reglementare privind voluntariatul, respectiv Legea nr. 195/2001 (republicata in 2007). De asemenea, legea a fost promulgata recent si de presedintele Romaniei.

Voluntariatul reprezinta o activitate pe care persoana implicata o desfasoara in mod liber si constient, fara a primi in schimbul muncii sale o remuneratie.

Una dintre cele mai importante modificari vizeaza introducerea in forma scrisa a contractului de voluntariat si definirea continutului obligatoriu al acestuia, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor. De exemplu, voluntarul are dreptul de a beneficia de cursuri de formare sau pregatire profesionala in domeniul in care activeaza ca voluntar pe cheltuiala organizatiei gazda, de a beneficia de rambursarea cheltuielilor ocazionate de desfasurarea activitatii sale ca voluntar, obligatia organizatiei gazda de a suporta integral daunele suferite de catre voluntar pe parcursul desfasurarii activitatii daca nu a incheiat o asigurare in acest sens etc. Mai mult, contractul de voluntariat va fi insotit de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului: astfel, sunt cunoscute cu exactitate activitatile pe care voluntarul le va desfasura, iar existenta fisei de protectie demonstreaza ca acesta a fost instructat cu privire la riscurile implicate de activitatea desfasurata. In baza contractului incheiat cu organizatia-gazda, voluntarul se poate retrage in orice moment din activitatea de voluntariat, prin denuntarea contractului cu un preaviz de 15 zile.

De departe cea mai asteptata modificare este recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala si/sau in specialitate a activitatii de voluntariat, experienta care va fi dovedita prin eliberarea unui certificat de competente eliberat voluntarului de organizatia gazda. Aceasta nu inseamna vechime in munca si nu se refera la includerea voluntariatului in sistemul de asigurari sociale sau in sistemul de pensii, nefiind o activitate remunerata. Mai mult, contractele de voluntariat pot fi incheiate exclusiv de catre persoanele juridice fara scop lucrativ (asa numitele ONG-uri). Cu alte cuvinte, perioadele de stagiatura, cunoscute sub denumirea de ¬internships¬ nu sunt recunoscute ca activitati de voluntariat. De altfel, noul proiect de lege stabileste in mod expres acest aspect.

Legea voluntariatului in forma modificata intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, prin urmare nu poate avea efecte retroactive in ceea ce priveste activitatile de voluntariat finalizate. Pe de alta parte, voluntarii care au incheiat activitatile de voluntariat pot solicita organizatiilor gazda eliberarea unui certificat care sa ateste competentele dobandite in cursul voluntariatului.

Autor: Mihai Anghel, Avocat senior, Tuca Zbarcea & Asociatii
mihai.anghel@tuca.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7692 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  experienta profesionala (Miercuri, 25 iunie 2014, 8:18)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  De ce este as un mare succes?

  este munca voluntara la ONG in luata considerare de angajatori?

  Nu ma refer la multinationale si, eventual, la companiile mari, care se uita in CV dupa experienta de lucru in domeniu, limbi straine, lucru in echipa, comunicare, si altele de felul acesta.

  Ma refer la grosul populatiei tinere si de peste 45 de ani care ingroasa randurile somerilor si care pot fi anagajati local de micile firme.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by