"Prin schimbarea conditiilor impuse pemtru reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati) prin reducerea acestui prag la 35%. (...) In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte, la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro

Serban Paslaru_Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca, Zbarcea & Asociatii

Fragmente din interviul realizat in studioul HotNews.ro:

  • Prin proiectele initiate de catre Blocul National Sindical se doreste, in mare, revenirea la situatia anterioara anului 2011.
  • Au existat analize care au relevat impactul pozitiv imediat la acea data, intr-o crestere a contractelor de munca, dar aceasta evolutie s-a datorat mai degraba incheierii de contracte de munca de catre angajatori care foloseau deja forta de munca dar o faceau la negru ca urmare a noilor sanctiuni introduse pentru stoparea acestui fenomen.
  • E foarte greu de evaluat impactul direct al acestor modificari. O schimbare, prin revenirea la situatia initiala la numai un an, nu cred ca poate sa reprezinte un semnal pozitiv pentru investitori.
  • Contractul colectiv de munca la nivel national nu a venit cu reglementari substantiale care sa afecteze reglementarea raporturilor de munca, a avut impact mai mare pentru micii angajatori.
  • Problema din perspectiva angajatorilor este ca existenta acestui contract si a posibilitatii de supra-reglementare a raporturilor de munca induce o lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste costurile de personal. Este un instrument asupra caruia nu au o parghie care sa le ofere posibilitatea unui control. Se pot gasi ca in situatia in care ca in plus fata de beneficiile stabilite a nivelul unitatiiapare acest contract care poate avea costuri suplimentare in ceea ce priveste personalul. Si acest lucru poate crea neplaceri.
  • Prin schimbarea conditiilor de reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati); acum,  reducerea acestui prag la 35%. Pe de alta parte, se doreste sa se dea acces la negocierea colectiva si astfel o parghie de a influenta raporturile de munca oricarei organizatii sindicale, inlaturandu-se de la negocierea colectiva reprezentantii salariatlor- pe salarizatii nesindicalizati.
  • In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte,la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii.
  • Aici ar fi de dorit ca in procesul de dezbatere si de analiza a acestui proiect sa se gaseasca o solutie mai buna.

Biografie:

Serban Paslaru este avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de dreptul muncii. El detine o experienta de 10 ani in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii, incluzand pregatirea documentatiei aferente incetarii raporturilor de munca si parcurgerea etapelor procedurilor de restructurare, negocieri colective, pregatirea si implementarea planurilor de concedieri, efectuarea transferurilor de intreprindere, pregatirea si implementarea unor programe motivationale, conflicte de munca. Serban Paslaru este membru al European Employment Lawyers Association (EELA), membru al comitetului Multilaw privind dreptul muncii si autor al mai multor articole si analize privind legislatia muncii. El coordoneaza editarea ghidului "Employment Guidebook" al Tuca Zbarcea & Asociatii.