Tribunalul Bucuresti a decis vineri ca medicul ortoped Gheorghe Burnei, trimis in judecata pentru ca ar fi primit mita de la pacienti, poate profesa din nou in spitalele publice, inclusiv la Spitalul "Marie Curie", anunt Agerpres. Hotararea nu este definitiva, putand fi contestata de procurori.

Gheorghe BurneiFoto: Agerpres

"Constata legalitatea si temeinicia masurii controlului judiciar luata fata de inculpatul Burnei Gheorghe. Admite cererea de modificare si in consecinta inlatura interdictia impusa inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfasura activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele, respectiv in cadrul Spitalului Clinic de Urgente de Copii 'Marie Curie' sau in alta unitate din sistemul public de sanatate", se arata in decizia tribunalului.

Medicul Gheorghe Burnei s-a prezentat vineri la tribunal, unde le-a cerut judecatorilor permisiunea sa efectueze din nou operatii in spitalele de stat, sustinand ca are sute de pacienti care il asteapta.

"Vreau sa va spun cu toata sinceritatea ca nu am facut nimanui rau. Eu incepeam serviciul la sase si jumatate, desi trebuia sa fiu acolo la opt, si terminam la 12 noaptea. Nu am fost de acord cu nimeni de pe lista pe care o aveti sa-mi dea ceva. Nu pentru asta faceam actul medical, pentru ca puteam sa il fac la privat si eram mult mai avantajat. Eu am ramas sa desfasor actul medical in tara in care m-am nascut, pentru ca voiam sa ii ajut pe ei. Va rog sa imi dati dreptul sa ii ajut in continuare", a spus Burnei in fata judecatorilor.

Gheorghe Burnei a fost trimis in judecata pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita, dupa ce ar fi cerut bani de la parinti pentru a le opera copiii internati la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti.

Procurorii sustin ca exista indicii privind savarsirea de catre Gheorghe Burnei a unor infractiuni contra vietii si contra integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, stare pe care Burnei a agravat-o prin actiunile sale intentionate.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la parintii ai caror copii urmau sa fie operati, insa dupa ce efectua interventiile chirurgicale le permitea parintilor "sa il gratifice" cu diverse sume. In anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior interventiei chirurgicale, incercand sa le mascheze intr-o forma aparent legala, incheind un inscris sub semnatura privata pe care il intitula contract de donatie. Persoanele care ajungeau la Burnei si care ii ofereau mita erau parinti ai caror copii aveau anumite deficiente fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.

Gheorhe Burnei ii interna pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interna in mod repetat, fara a le efectua nicio interventie chirurgicala, pentru a-i determina astfel pe parinti sa ii dea bani sau alte foloase pentru efectuarea interventiilor chirurgicale.

Anchetatorii mai spun ca medicul apela si la amenintari cu refuzul efectuarii operatiei daca parintii nu se conformau cererilor sale.

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operata in urma cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxatie congenitala la sold. Fata a fost supusa in total la 11 interventii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operatiile nu au reusit insa, iar fata este acum imobilizata la pat.