Presedintele PMP, Traian Basescu, s-a prezentat, marti dupa-amiaza, la Parchetul General, pentru a da explicatii in legatura cu inregistrarea data publicitatii de patronul RTV, Sebastian Ghita, in care fostul sef al statului vorbea despre dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare.

Traian BasescuFoto: Agerpres

UPDATE (Ora 16:35): Traian Basescu a parasit sediul Parchetului General dupa aproape 3 ore, declarand, la iesire, ca a dat "o declaratie de martor, completa, pe toate intrebarile procurorului. Nu va pot spune continutul ei, conform Codului Penal". Intrebat de jurnalisti daca a influentat vreodata justitia, fostul sef al statului a raspuns: "Niciodata, scoateti-va din minte gandirea ca vreodata am intervenit in vreun dosar."

Procurorii Parchetului General au deschis un dosar penal dupa ce postul Romania TV a difuzat aceasta inregistrare, iar Traian Basescu l-a acuzat pe Sebastian Ghita ca l-a inregistrat "cand era cu el la masa".

Sebastian Ghita a dat publicitatii la Romania Tv o inregistrare in care interlocutor este fostul presedinte Traian Basescu, care sustinea ca stie cum a fost condamnat Dan Voiculescu si cum ar fi fost aranjata mutarea judecatoarei Camelia Bogdan in locul magistratului Stan Mustata. In inregistrarea difuzata de Romania TV, Ghita a afirmat ca "sunt multe persoane carora in acesti 10 ani li s-au facut mari nedreptati. Cazurile pe care le cunosc indeaproape cu amanunte si stiu cat de nedrept, incorect au fost aranjate si masluite sunt cel al lui Adrian Nastase, al lui Seres, felul in care lui Geoana i s-au furat alegerile, felul in care au fost pacaliti milioane de romani la suspendarea lui Basescu, felul in care a fost deturnata vointa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan si judecatorul Stan Mustata, felul in care s-a masluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul in care s-a aranjat dosarul Sarbu pe adresa secreta a lui Florian Coldea".

Potrivit inregistrarii prezentate de Ghita, Traian Basescu vorbeste despre "stat mafiot" si afirma, raspunzand unei intrebari privind dosarul Voiculescu: "Sa-i vezi cand vorbeau a doua zi dupa condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile inainte, s-a implinit. Cum imi spunea: Maine il luam pe Mustata si intra Camelia Bogdan. Sa-i vezi dupa o zi cand spuneau: Am vorbit cu Bogdan si a spus ca daca aveam Codul penal ii dadea 20 de ani, a putut sa-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, stii. Sa-l vezi ce spectaculos e Coldea cand trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecator in dosarul ginerelui. Un judecator care duce dosarul de un an este schimbat si la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Pai ba, Bogdan, eu te stiu cine esti!"