Procurorii DIICOT l-au retinut, joi seara, pentru 24 de ore, pe Constantin Luigi Boicea, tanarul din Craiova acuzat ca se pregatea pentru comiterea unui act de terorism, dupa ce a incalcat conditiile controlului judiciar si ar fi participat la activitatile de instruire desfasurate online de organizatia terorista Stat Islamic, anunta News.ro.

Constantin Luigi Boicea a fost retinut pentru 24 de ore, joi seara, de procurorii DIICOT. Tanarul din Craiova urmeaza sa fie prezentat magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, care vor decide daca emit un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui.

Procurorii DIICOT il acuza pe Constantin Luigi Boicea de pregatire in vederea folosirii armelor de foc si dispozitivelor explozive in scopul comiterii unui act de terorism, dupa ce acesta a incalcat conditiile controlului judiciar, care ii interziceau sa foloseasca internetul.

"Incepand cu data de 9 decembrie 2015, avandu-se in vedere starea de minorat a inculpatului Boicea Luigi Constantin de la acea data, fata de acesta s-a dispus si ulterior prelungit pana in prezent masura preventiva a controlului judiciar, masura pe parcursul careia inculpatului i s-a interzis sa acceseze internetul prin utilizarea de sisteme/dispozitive informatice avand conexiunea de date active", arata reprezentantii DIICOT.

Procurorii sustin ca, din 2015, Luigi Constantin Boicea a promovat in mod sistematic, in public, doctrina radical islamista, prin postarea in mediul online, "prin intermediul unor retele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, inregistrari audio si video reprezentand actiuni armate violente si de propaganda ale gruparii teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitari individuale si colective, incendieri de persoane, executii prin impuscare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupari teroriste, mesaje de propaganda a Statului Islamic, promovarea ), cu intentia de a le face cunoscute si a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o".

Anchetatorii mai arata ca Boicea, pe intreaga perioada a controlului judiciar, a incalcat in mod sistematic obligatia instituita in sarcina sa, inclusiv dupa data de 24 septembrie 2016, cand a devenit major, continuand sa acceseze site-uri de propaganda si instruire a viitorilor combatanti apartinand organizatiei teroriste Stat Islamic si a incercat sa intre in contact cu lideri ori reprezentanti ai respectivei organizatii teroriste in satisfacerea dorintei manifeste de a obtine sprijin logistic si financiar pentru savarsirea unui act de terorism.

Procurororii spun ca au date ca, din 2015 si pana in prezent, tanarul a participat la activitatile de instruire si pregatire desfasurate online de organizatia terorista Stat Islamic pe site-uri de profil.

Pe 6 decembrie 2016, procurorii DIICOT au dispus extinderea cercetarilor, inceperea si continuarea urmaririi penale fata de Luigi Constantin Boicea sub aspectul savarsirii infractiunii de participare la instruirea sau pregatirea in vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munitiilor, explozivilor, in scopul comiterii unui act de terorism.

Boicea a fost adus, joi, la DIICOT Bucuresti pentru audieri dupa ce ar fi continuat sa promoveze pe internet mesaje de sustinere a organizatiilor teroriste.

Politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au facut perchezitii in Craiova, la locuinta tanarului de 18 ani banuit de propaganda terorista, de unde au ridicat dispozitive informatice, telefoane mobile, obiecte si inscrisuri.

Si in urma cu un an, procurorii DIICOT au facut o perchezitie la locuinta din Craiova a lui Luigi Constantin Boicea, atunci fiind retinut de procurorii DIICOT pentru propaganda jihadista. In urma perchezitiei au fost gasite si ridicate documente, materiale de propaganda islamista si sisteme informatice.

Rudele tanarului au povestit ca acesta a renuntat in 2013 la religia crestin-ortodoxa pentru a trece la cea musulmana.

"Dupa convertirea la islamism, tanarul si-a schimbat stilul de viata, izolandu-se de societate si familie, identificandu-se cu Statul Islamic si vorbind permanent in numele acestuia. A inceput sa poarte in public tinuta specifica musulmanilor si sa se afiseze pe retelele de socializare cu insemnele Statului Islamic", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Luigi Constantin Boicea provine dintr-o familie destramata, tatal sau fiind eliberat in 2015 din penitenciar. Mama sa este angajata a Regiei Autonome de Transport Craiova.