Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, luni, cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si a decis ca judecarea dosarului in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului poate incepe la instanta suprema, decizia nefiind definitiva, anunta News.ro.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Judecatorii au stabilit ca sunt nefondate cererile si exceptiile formulate de Calin Popescu Tariceanu si au constatat legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov, care au trimis instantei rechizitoriul in 6 iulie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca fost legal sesizata si este competenta sa judece dosarul, dispunand inceperea judecatii in cauza in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Decizia poate fi contestata de Calin Popescu Tariceanu si de procurorii DNA Brasov, in termen de trei zile de la comunicare.

In acelasi dosar, instanta a admis exceptia formulata de Marius Dorin Marian, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, si a dispus declinarea competentei catre judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Brasov. Judecatorii inastantei supreme au stabilit ca la aceasta instanta sa fie trimise dosarul procurorilor DNA Brasov, respectiv patru volume de urmarire penala, cererile si exceptiile formulate de Marius Dorin Marian si raspunsul anchetatorilor referitor la cererile si exceptiile formulate de inculpat. In cazul lui Marius Dorin Marian, decizia este fara cale de apel.

  • De ce este acuzat Tariceanu

Pe 6 iulie, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pentru infractiunile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in legatura cu declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic.

Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat de marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, in 15 aprilie 2016, in cadrul anchetei privind retrocedarea unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Calin Popescu Tariceanu, in declaratia luata sub juramant, "a facut afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta ingreunarea tragerii la raspundere penala a mai multor inculpati din dosar".

Astfel, presedintele Senatului este acuzat ca a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului) si nici despre implicarea israelienilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare.

De asemenea, sustin procurorii DNA, presedintele Senatului a facut declaratii mincinoase si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu Tal Silberstein, Dan Andronic si Remus Truica, nu a spus nimic despre intalnirile si discutiile purtate cu Truica referitor la taxele notariale privind tranzactionarea terenurilor din Snagov si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

In acelasi context, Tariceanu a precizat ca nu a avut o relatie apropiata cu Marius Marcovici, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu Tal Silberstein, au mai aratat procurorii.

De asemenea, Calin Popescu Tariceanu ar fi afirmat in mod nereal ca nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania.

In acelasi dosar, in 28 aprilie 2016, Dorin Marian a facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, in calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Calin Popescu Tariceanu, urmare a intelegerii acestuia din urma cu Tal Silberstein.

De asemenea, Dorin Marian "a afirmat in mod nereal ca nu cunostea activitatea si atributiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, in conditiile in care acesta din urma era cunoscut in cercurile politice ca 'omul lui Tal'", mai precizeaza DNA.

Pe 18 mai, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.