Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, cererea de audiere a fostului presedinte Traian Basescu in dosarul in care membrii familiei lui Sandu Anghel (zis Bercea Mondial) au fost condamnati pentru santajarea lui Mircea Basescu, anunta Agerpres.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Familia lui Bercea solicitase in instanta audierea lui Traian Basescu pe motiv ca fostul presedinte ar fi discutat cu fratele sau despre situatia in care era implicat si l-a sfatuit sa faca plangere prealabila. Magistratii au decis ca audierea lui Traian Basescu nu este relevanta in acest dosar.

De asemenea, judecatorii au respins solicitarea de audiere a lui Mircea Basescu si a sotiei acestuia, Doinita.

In schimb, instanta a fost de acord cu audierea si vizionarea inregistrarilor audio si video realizate de Florin Anghel si de catre anchetatori, urmand ca la un termen ulterior al procesului sa fie discutata si o cerere de efectuare a unei expertize privind autenticitatea inregistrarilor efectuate de Mircea Basescu.

Dosarul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 29 octombrie 2015, Tribunalul Constanta i-a condamnat pe patru membri ai familiei Bercea Mondial la pedepse cu executare si la plata de daune morale de 7.000 de euro pentru santajarea lui Mircea Basescu.

Florin Anghel (fiul lui Sandu Anghel) a fost condamnat la 12 ani, 11 luni si 20 de zile; Marius Constantin (ginerele lui Sandu Anghel) s-a ales cu patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, Fanica Anghel (sotia lui Anghel) a primit trei ani si noua luni; Izaura Anghel (sotia lui Marius Constantin, fiica lui Sandu Anghel) a fost condamnata la patru ani, cinci luni si zece zile cu executare. In plus, Ion Grinica Anghel (fiul lui Sandu Anghel) a fost condamnat la sase luni prin masura educativa neprivativa de libertate.

Totodata, instanta a respins atunci pretentiile civile emise de Mircea Basescu, care a cerut daune morale de un milion de euro. Decizia Tribunalului Constanta a fost atacata cu apel atat de familia lui Sandu Anghel, cat si de Mircea Basescu.

In iunie 2014, membrii familiei lui Bercea Mondial au fost trimisi in judecata, dupa ce l-au amenintat pe Mircea Basescu pentru a le returna o suma de bani pe care pretindeau ca i-au dat-o pentru ca fratele fostului presedinte sa intervina pe langa magistrati. In rechizitoriul trimis in instanta se arata ca Mircea Basescu a inregistrat cu telefonul mobil o convorbire purtata in data de 1 noiembrie 2013 cu Florin Anghel, fiul lui Bercea, in cadrul careia este amenintat cu moartea.

Intr-un proces separat, Mircea Basescu a fost condamnat definitiv la patru ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, el fiind gasit vinovat pentru ca a promis interventii la judecatori in schimbul sumei de 250.000 de euro, pe care a primit-o de la Florin Anghel.