Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat miercuri ca in dosarul Microsoft sunt foarte multe masuri asiguratorii, prejudiciul fiind "foarte usor de recuperat". "Nu pot sa comentez decizia definitiva, insa ce este important este ca prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpatii condamnati. Este important sa va reamintesc ca in acest dosar, inca din cursul urmaririi penale, au fost dispuse masuri asiguratorii, au fost indisponibilizate in curs 25 de terenuri, imobile si cladiri, in jur de cinci apartamente si mai multe bunuri care pot fi executate", a aratat sefa DNA, citata de Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: AGERPRES

Kovesi a adaugat ca "Din acest moment, responsabilitatea executarii prejudiciului revine Ministerului Finantelor prin structura specializata. Sper ca se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra caruia instanta s-a pronuntat. Exista foarte multe masuri asiguratorii in acest dosar, deci el ar trebui sa fie destul de usor de exercitat din punctul nostru de vedere."

In legatura cu celalalt dosar Microsoft, care se afla inca in cercetare la DNA si in care sunt implicati mai multi fosti ministri, Kovesi a explicat ca acesta este in lucru: "Dosarul este in lucru, s-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de perchezitii informatice asupra unor medii de stocare, in principal calculatoare si alte unitati IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutiile care au detinut astfel de documente si care intereseaza cauza. In acest moment, suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Este important sa va spun ca urmeaza pentru stabilirea certa a prejudiciului, una dintre acuzatiile principale vizeaza infractiunea de abuz in serviciu, si pentru a dovedi aceasta infractiune si pentru a finaliza rechizitoriul sau o alta solutie care se poate da in cursul procesului penal este necesar sa stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmeaza sa se stabileasca printr-un raport de constatare sau o expertiza in domeniul achizitiilor publice si se impune si efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucreaza ritmic in acest dosar."

Cu privire la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror anticoruptie, procurorul-sef al DNA a precizat ca acest aspect reprezinta "o chestiune interna": "Datorita faptului ca in DNA avem si colegi care au venit in urma interviurilor, dar mai ales datorita faptului ca anumiti procurori aveau in instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obisnuim sa formam echipe de procurori care sa lucreze in dosare sau redistribuim dosare si unor procurori nou-veniti in DNA, dar aceasta este o chestiune interna. Va pot asigura ca se lucreaza ritmic in acest dosar, este un dosar complex (...), in conditiile in care procurorii care instrumenteaza acest dosar au peste 140 de dosare in lucru."