Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au deschis un dosar pentru moarte suspecta dupa decesul actorului si cantaretului Ioan Gyuri Pascu, acestia solicitand mai multe documente de la Ambulanta Bucuresti-Ilfov si urmand sa fie audiate mai multe persoane, anunta Mediafax, citand surse judiciare. Dosarul de moarte suspecta a fost deschis imediat dupa decesul artistului, potrivit procedurii. Procurorii au cerut fisa de interventie si alte acte medicale de la Ambulanta Bucuresti-Ilfov si de la Institutul de Medicina Legala, urmand ca dupa ce analizeaza documentele solicitate sa fie audiate mai multe persoane.

Ioan Gyuri PascuFoto: HotNews.ro

Medicul care a intervenit initial in cazul artistului Ioan Gyuri Pascu nu a avut cu el intregul echipament si nu a putut face dovada consimtamantului pacientului pentru refuzul de transport la spital, conducerea Ambulantei solicitand sanctionarea disciplinara, potrivit medicului Alis Grasu. Intrebata daca medicul ar fi trebuit sa-i faca o electrocardiograma lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, a precizat ca ea ar fi facut o electrocardiograma, dar ca este "mai exagerata ca alti medici".

Totodata, medicul nu a putut face dovada consimtamantului pacientului pentru refuzul de transport la spital: "Medicul nu are in fisa de interventie consimtamantul pacientului in ceea ce priveste refuzul de a fi transportat la spital, desi declara ca a propus acest lucru, dar a fost refuzat. (...) Pentru aceste abateri, comisia a solicitat comitetului director al Serviciului de Ambulanta sanctionarea disciplinara a medicului, in conformitate cu prevederile codului muncii", a mai precizat Alis Grasu.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat, joi, ca, in cazul mortii lui Ioan Gyuri Pascu, primul medic venit pentru interventie a decis sa nu faca o electrocardiograma, dar "poate ca alt medic facea", precizand ca oficialii Colegiului Medicilor trebuie sa stabileasca vinovatul.

Potrivit Ambulantei Bucuresti-Ilfov, la primul apel dat la ora 03:26 prin 112, motivul invocat a fost "atacul de panica", in timp ce la al doilea apel, dat la 04:46, motivul solicitarii a fost "cianoza, coma".

"La ora 03:26, s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind "atac de panica", la care s-a deplasat un echipaj format din medic si ambulantier. La fata locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panica si insomnie cu debut in urma cu mai multe zile; s-a masurat tensiunea arteriala, alura ventriculara, saturatia O2, toate acestea fiind in limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind in tratament prin fizioterapie. Domnul Pascu nu a comunicat medicului alte informatii privitoare la starea lui de sanatate", a aratat Ambulanta Bucuresti-Ilfov, intr-un comunicat.

Primul medic care l-a consultat pe artistul Ioan Gyuri Pascu a stabilit diagnosticul de atac de panica si insomnie si i-a administrat tratament cu diazepam: "Ulterior la orele 04:46 a fost inregistrat un nou apel pentru acelasi pacient, motivul solicitarii fiind, de aceasta data, ᅡcianoza, comaᅡ. Primul echipaj care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a si inceput manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensiva de la SMURD si un echipaj de tip C2 de la SABIF. In conformitate cu procedurile existente, fortele de interventie fiind suficiente la caz , ambulanta de la SABIF a fost declarata disponibila la locul solicitarii. Pentru analiza unei eventuale raspunderi disciplinare a fost declansata inca din data de 26.09.2016, procedura stabilita prin Codul Muncii si RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplina, in scopul audierii echipajului care a intervenit la caz", potrivit documentului citat.

Actorul si cantaretul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al grupului Divertis, a murit, luni dimineata, la varsta de 55 de ani, in urma unui infarct.

Artistul va fi inmormantat vineri la Agnita, in judetul Sibiu, localitatea sa natala.