Dinu Pescariu si Claudiu Florica au fost audiati de procurorii DIICOT, in calitate de martori, in dosarul in care doi angajati ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzati de hartuirea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta Agerpres. Potrivit unor surse judiciare, audierea lui Dinu Pescariu si Claudiu Florica a avut loc in urma cu doua luni. Numele acestora apar si in dosarul Microsoft, instrumentat de procurorii DNA.

Dinu PescariuFoto: Agerpres

Doi angajati ai firmei israeliene Black Cube - Ron Weiner si David Geclowicz - sunt cercetati de DIICOT, in arest la domiciliu, pentru hartuirea Laurei Kovesi.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (UK), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continutului acestora", sustin procurorii DIICOT.

In cadrul gruparii astfel constituite, Ron Weiner si David Geclowicz aveau roluri si sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de email, in timp ce, in prealabil, David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul Laurei Kovesi si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

DIICOT mai arata ca, in continuarea demersului, Ron Weiner, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept (fara autorizarea/ consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (ID-uri si parolele de autentificare), casutele de email (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor) a trei persoane.

"Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturi online si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate", mai spun procurorii.