Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au in lucru un dosar penal privind lucrare de doctorat a lui Robert Negoita, dupa ce Academia de Politie "Al. I. Cuza" a cerut retragerea titlului de doctor al edilului Sectorului 1, avand suspiciuni ca teza este plagiata, anunta Mediafax.

Robert NegoitaFoto: Agerpres

Dosarul a fost deschis ca urmare a autosesizarii procurorilor de la Serviciul pentru coordonarea activitatii Ministerului Public, in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Ulterior, cauza a fost inregistrata pe rolul Parchetului Judecatoriei Sectorului 1, nefiind inceputa urmarirea penala "in personam".

Potrivit legii drepturilor de autor, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, in intregime sau in parte, opera unui alt autor si o prezinta ca o creatie intelectuala proprie. Impacarea inlatura raspunderea penala".

Ministerul Educatiei anunta, la data de 24 iunie, ca CNATDCU a primit cererea Academiei de Politie "Al. I. Cuza" privind retragerea titlului de doctor in cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoita, institutia de invatamant constatand ca lucrarea de doctorat este plagiata.

Robert Negoita este doctor in Stiinte Juridice din anul 2012, cand si-a dat doctoratul la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", teza fiind intitulata "Criza economico-financiara si impactul acesteia asupra echilibrului social".

La scurt timp dupa ce a primit verdictul de plagiat, Robert Negoita a reactionat pe pagina sa de Facebook: "Singurul lucru pe care il regret este acela de a ma fi lasat tentat, in trecut, de aceasta <> a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum si din care am invatat o lectie importanta: singurele realizari notabile sunt cele construite pe o baza sanatoasa! Mi-am asumat acest principiu in calitate de primar dar, din pacate, nu l-am avut in vedere din perspectiva academica. Tocmai de aceea, ma voi supune deciziei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), daca acesta va decide sa imi retraga titlul de doctor".