Medicul cardiolog militar Iancu Mocanu, cunoscut ca "medicul de inimi", a fost condamnat, in aceeasi zi, 19 mai 2016, de Curtea Militara de Apel Bucuresti, la cate 2 ani de inchisoare cu suspendare in doua procese diferite, ambele pentru luare de mita, scrie Adevarul.ro. Daca cele doua sentinte cu suspendare ar fi fost pronuntate in zile diferite, ele s-ar fi cumulat si medicul ar fi executat pedeapsa cu inchisoarea intr-unul dintre procese. Rezultatul pronuntarii ambelor sentinte cu suspendare in aceeasi zi este ca medicul nu va face nicio zi de inchisoare.

Ambele dosare in care medicul cardiolog, colonel in rezerva, a fost condamnat la cate 2 ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incarcerare de 4 ani, erau pe rolul instantelor din 2013 si 2014, iar sentintele finale au fost pronuntate in aceeasi zi: 19 mai 2016.

Iancu Mocanu ocupa functia de sef al Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Centrul Clinic "Vasile Candea" cand a fost prins in flagrant luand mita de 2.000 de euro pentru a opera un pacient. Dosarul era pe rolul instantelor militare din octombrie 2013. Iancu Mocanu le-a spus atunci anchetatorilor ca suma gasita in buzunarul din partea stanga a bluzei a primit-o "ca atentie din partea unui apartinator al pacientului". Acesta preciza ca din cei 2.000 de euro, jumatate erau pentru el, iar restul de 1.000 de euro urmau sa fie impartiti cu alti trei medici, care trebuiau sa primeasca 500, 300 si, respectiv, 200 de euro.

In noiembrie 2014, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe medicul militar Iancu Mocanu pentru luare de mita, el fiind acuzat ca a cerut mita de la trei persoane diferite, pentru a face investigatii medicale si interventii chirurgicale.

Potrivit anchetatorilor, in perioada august-septembrie 2013, medicul Iancu Mocanu a cerut sumele de 3.100 de lei, 4.500 de lei si 7.000 de lei, de la trei denuntatori sau in prezenta acestora. Motivul pentru care a cerut acesti bani a fost acela de a-si indeplini atributiile de serviciu, respectiv, investigarea medicala si efectuarea interventiilor chirurgicale asupra unor pacienti. Sumele de bani au fost primite, fie anterior, fie ulterior indeplinirii actului medical, dar in baza unei pretinderi aluzive premergatoare indeplinirii atributiilor sale de serviciu, potrivit procurorilor.

Atunci cand au judecat primul dosar de coruptie a lui Iancu Mocanu, magistratii Curtii Militare de Apel au sesizat, in februarie 2015, Curtea Suprema, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru lamurirea unor chestiuni de drept. Magistratii au aratat ca medicii au calitatea de functionar public - tot in baza unei decizii a Curtii Supreme - dar ca Legea drepturilor pacientului prevede ca pacientii au posibilitatea de a oferi angajatilor sau unitatii in care au fost ingrijiti plati suplimentare sau donatii, atat timp cat legea este respectata.

Dupa ce au analizat sesizarea, judecatorii Curtii Supreme au stabilit ca medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public, iar primirea "atentiilor" este infractiune. Curtea a aratat ca daca li s-ar accepta medicilor sa primeasca donatii, ar fi o discriminare fata de celelalte categorii de functionari publici. Aceasta decizie a fost motivata de magistrati in luna august. Tot atunci medicii s-au infuriat si au iesit in numar mare in strada sa protesteze.