Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala cu privire la fapta (in rem) sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse, informeaza miercuri Parchetul General, intr-un comunicat. Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare, se arata in comunicat.

Analize laboratorFoto: Hotnews

"Procurorii au dispus in cauza inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal. In cauza au fost delegati ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR pentru efectuarea unor acte de urmarire penala, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare in vederea realizarii unor teste specifice, in colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sanatatii", se mai arata in comunicat.

Parchetul General s-a autosesizat saptamana trecuta in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor. Potrivit acestora, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o concentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie.

Ministerul Sanatatii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexi Pharma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora.

Totodata, ministrul Sanatatii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achizitii de dezinfectanti la Institutul Oncologic Bucuresti, ca urmare a anchetei realizata de jurnalistii de la euractiv.ro.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, iar ministrul Sanatatii are in vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare si achizitii si la alte unitati spitalicesti.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca, in urma discutiei cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, pe tema dezinfectantilor folositi in spitale, a constatat "cu surprindere" ca in Romania nu exista un laborator acreditat care sa testeze aceste substante. Anterior, seful Guvernului a anuntat ca s-a intalnit cu ministrul Sanatatii, care i-a prezentat stadiul anchetei in cazul dezinfectantilor din spitale, prim-ministrul solicitandu-i acestuia urgentarea clarificarii acestei probleme de siguranta sanitara.

Premierul a anuntat, de asemenea, ca ministrul Cadariu va prezenta miercuri, intr-o conferinta de presa, rezultatele "verificarii de sanitatie" ale unui prim control efectuat de minister.