Cristian Burci, patronul "Adevarul Holding" si al Prima TV, a fost pus, joi seara, sub control judiciar pentru 60 de zile de Tribunalul Olt, in dosarul in care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal, anunta Mediafax. Masura luata de Tribunalul Olt nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Craiova.

Cristian BurciFoto: Agerpres

De asemenea, masura controlului judiciar pe 60 de zile a fost luata si pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal si candidat UNPR la Primaria municipiului, Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG si actual administrator special al "Adevarul", Denisa Turcu, fost administrator special al "Adevarul", si Vilson Stancu, membru al CA Romvag.

Cristian Burci, Ion Dinoiu, Clara Clementina Gheocov, Denisa Turcu si Vilson Stancu au aflat decizia instantei in arestul IPJ, unde vor mai ramane pana tarziu in noapte, cand le vor expira ordonantele de retinere. Ultima care va iesi din centrul de detentie este Denisa Turcu, a carei retinere expira la ora 1.00.

Cei cinci au fost prezentati, joi, judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Olt cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

  • Cristian Burci, acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal

Potrivit unor surse DIICOT Olt, cel care a cumparat ROMVAG de la statul roman, omul de afaceri Cristian Burci, a initiat, incepand cu anul 2006, un grup infractional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primaria Caracal, dar si de alte opt persoane. Printre acestea se numara si Denisa Turcu, fostul administrator special al "Adevarul". Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal si bugetul statului prin evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Anchetatorii spun ca prejudiciul cauzat ROMVAG se ridica la peste 7 milioane de euro si 4 milioane de lei.

Tot incepand cu anul 2006, prin introducerea in circuitele comerciale de persoane si societati comerciale la care detineau actiuni sau erau detinute in totalitate de persoane apropiate, cei vizati de ancheta "au reusit sa recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 euro si 3.811.756 lei".

Pe de alta parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile si evidentierea in actele contabile sau in alte documente contabile care nu au la baza operatiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului roman de peste 25 de milioane lei.

Conform unor surse din cadrul DIICOT Olt, Burci ar fi devalizat fosta fabrica de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda "suveica". Activitatea infractionala a grupului coordonat de Cristian Burci ar fi inceput cu anul 2006, dupa ce Burci si alti actionari ai International Railway Systems SA Luxemburg au imputernicit prin procura notariala pe Denisa Turcu, in calitate de vicepresedinte al societatii, sa le reprezinte interesele in relatiile comerciale si financiare cu terte persoane.

Ulterior, intre SC Romvag SA Caracal, reprezentata de directorul general Ion Dinoiu si directorul economic Dumitru Enache - in prezent decedat - si International Railway Systems SA Luxemburg s-a incheiat un contract prin care ROMVAG urma sa imprumute societatea din Luxemburg cu pana la trei milioane euro. Sursele citate spun ca imprumutul s-a facut in dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobanda si nici garantii. Mai mult, suspectii au trecut in contract ca Romvag SA are un excedent de capital lichid, cand in realitate societatea avea folosita dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro si datorii la furnizori in valoare de 11.455.721 lei, respectiv aproximativ 3,3 milioane euro. La cateva luni dupa acordarea imprumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infractional, in aceleasi conditii, au incheiat un act aditional prin care suma imprumutata s-a majorat la 7,5 milioane euro, din care s-a platit efectiv 7.099.000 euro.

Procurorii sustin ca, folosind un circuit financiar tip "suveica", pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani imprumutate si ingreunarea descoperirii circuitului creat, in scopul disimularii si al spalarii sumelor de bani, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei in euro la BCR Caracal, dupa care banii au fost virati catre International Railway Systems S.A. Luxemburg. In aceeasi zi, sumele incasate au fost transferate in contul unei firme din Capitala, controlata de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou in lei si virate la furnizorii acesteia.

Avand in vedere ca suma a fost imprumutata pentru o perioada de un an, la 31 decembrie 2007, Ion Dinoiu si Denisa Turcu au semnat un nou act aditional prin care termenul de rambursare s-a prorogat la 30 iunie 2009. La data de 30 iunie 2009, Mihai Danciu, noul director general la SC Romvag SA Caracal si Denisa Turcu, reprezentant al International Railway Systems S.A. Luxemburg, au semnat un nou act aditional, prin care termenul de restituire a fost stabilit la 30 decembrie 2009.

Surse din DIICOT mai sustin ca, in luna iunie 2007, in Elvetia a fost infiintat un off-shore, avand ca actionar majoritar societatea infiintata de grup in Luxemburg, manager cu drept de semnatura fiind de aceasta data chiar Cristian Burci. Imediat dupa infiintare, intre societatea elvetiana si Romvag s-a incheiat un contract de fabricatie prin care intreaga productie a fabricii de vagoane ajungea la beneficiarii finali, exclusiv prin intermediul off-shore-ului controlat de Burci, aceasta societate jucand rolul unui agent de vanzari. Anchetatorii spun ca acest contract a fost semnat de Marian Mitran, director economic al Romvag si de Denisa Turcu. Dupa semnarea contractului, productia Romvag se livra si factura catre firma din Elvetia, astfel ca si sumele primite de la beneficiarii finali ai productiei erau incasate de catre aceasta societate, care acum avea un control total asupra sumelor de bani ce faceau obiectul tranzactiilor.

De la semnarea contractului si pana la intrarea in insolventa fabricii de vagoane Caracal, in anul 2010, diferenta intre valoarea marfurilor livrate si facturate si valoarea sumelor incasate de la firma elvetiana a ajuns la aproximativ 15.500.000 euro si s-a majorat la aproximativ 17.500.000 euro, pe perioada de reorganizare, deoarece livrarile au continuat fara a se tine cont ca societatea datora cei 15.500.000 euro.

In propunerea de arestare preventiva, procurorii DIICOT aratau ca "produsul financiar rezultat din afacerile ilegale derulate de grupul infractional condus de Cristian Burci are dimensiuni impresionante, banii murdari vehiculati de acest grup au circulat practic aparent la vedere, constituind oxigenul care da forta infractorilor constituiti in grup, aflati foarte aproape de nucleu, ori chiar in intimitatea structurilor de putere ce le garanteaza si acopera activitatile infractionale, fiind sprijiniti pe paliere din gradul grupului piramidal, de membrii grupului, avand astfel de facilitati infractionale din prisma activitatilor acestora".

Procurii DIICOT evidentiau, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva, ca "este limpede pentru omul de rand care asista neputincios la acest spectacol ca in teritoriul ocupat de crima organizata actioneaza profesionistii din lumea industriei, comertului, investitiilor si finantelor, intr-o perfecta articulare, cu exponenti ai puterii. Afacerile ilegale de mare amploare, rezultat al grupului infractional organizat, constand in evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare, abuz in serviciu, practici frauduloase in privatizarea unor societati comerciale, cum este si SC Romvag SA Caracal, nu se poate initia, derula si finaliza fara existenta parteneriatului ilicit intre gruparea infractionala autohtona, cu ramificatii transnationale, cu corespondent ale acestora care actioneaza pe teritoriul altor state".

"Stancu Vilson, un alt membru al grupului infractional, a primit importante sume de bani de la IRS Industries Gmbh Lugano, sume pe care le ridica in numerar sau le vira in conturile numitilor Burci Cristian-Ionel si Straulea Ioana-Daiana, din Monaco si Franta. Burci Cristian-Ionel a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 850.136 euro in conturi personale din Bucuresti, Monaco si Lyon(Franta)", se mai arata in referat.

DIICOT Olt a facut, miercuri dimineata, patru perchezitii, dintre care una la domiciliul omul de afaceri Cristian Burci, iar o alta la sediul redactiei Adevarul. Zece persoane sunt vizate de ancheta pentru infactiuni de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, delapidare, evaziune fiscala,instihare la delapidare cu consecinte deosebit de grave.