Cei trei actionari ai Clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - raman in arest preventiv, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, marti, contestatiile acestora, in dosarul in care sunt acuzati de ucidere din culpa, anunta Mediafax. Decizia Tribunalului Bucuresti este definitiva, astfel ca cei actionari raman pentru 30 de zile in Arestul Politiei Capitalei, unde au fost incarcerati din 2 noiembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost arestati preventiv pe 3 noiembrie, de Judecatoria Sectorului 4, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane.

Tot marti, Tribunalul Militar Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a capitanului George Matei si a dispus plasarea in arest la domiciliu a colegei sale, capitan Antonina Radu, in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv. Decizia instantei nu este definitiva, ci poate fi contestata la Curtea Militara de Apel Bucuresti.

Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut, luni, pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti, la data faptelor, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"In perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu", se arata in ordonanta de retinere intocmita de procurori.

Astfel, cei doi angajati ai ISU ar fi permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, "aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta."

Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Sambata, Judecatoria Sectorului 4 a dispus arestarea pentru 30 de zile a Danielei Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societatii, Cristian Nita, si a pirotehnicianului Viorel Zaharia.

De asemenea, Tribunalul Bucuresti a decis, sambata, arestarea preventiva a fostului primar Cristian Popescu Piedone si a doua angajate de la Primaria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu, - in dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv.

Fostul edil este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual, iar cele doua angajate ale Primariei Sectorului 4, de complicitate la cele doua infractiuni retinute in cazul lui Cristian Popescu Piedone.

Bilantul incendiului din clubul Colectiv a urcat, marti, la 48 de morti.