Fostul deputat William Branza, fost candidat la alegerile prezidentiale, a fost pus sub control judiciar, joi, dupa audierea sa de catre procurorii DIICOT, in dosarul in care este suspectat de evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, anunta Mediafax, citand surse judiciare. William Branza a fost dus la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), joi la pranz, in baza unui mandat de aducere emis pe numele lui. Procurorii l-au audiat pe William Branza, i-au prezentat acuzatiile si au luat in cazul fostului deputat masura controlului judiciar.

William BranzaFoto: AGERPRES

Aceeasi masura a fost luata de procurori si in cazul lui Daniel Branza, fratele fostului deputat, care a fost dus la DIICOT tot in baza unui mandat de aducere.

Potrivit surselor citate, ca William Branza este suspectat in dosarul in care, in decembrie 2014, au fost facute 36 de perchezitii, intre care si la Ministerul Fondurilor Europene. In acest dosar se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, in legatura cu livrari de produse, in special carne, precum si pentru incercarea de accesare ilegala de fonduri europene. Prejudiciul in acel moment era estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.

In urma perchezitiilor au fost duse atunci la audieri aproximativ o suta de persoane, printre care si mama lui William Branza.

Surse din randul anchetatorilor au declarat ca acum in acest dosar cercetarile ii vizeaza pe fostul deputat William Gabriel Branza si pe fratele acestuia, Daniel Branza, care in calitate de administratori a doua societati - SC Willis Finance SRL si Alrod Consult SRL - ar fi inregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infractionala, privind achizitii de consultanta. Ulterior, banii virati in baza facturilor false ar fi fost retrasi din banca, iar in acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de patru milioane de lei.

William Branza a avut doua mandate de deputat in perioada 2004-2012, pentru primul mandat candidand din partea PRM, iar pentru cel de-al doilea din partea PDL. De altfel, el a fost si presedinte al PDL Diaspora.

William Branza a candidat si la alegerile prezidentiale din 2014, din partea Partidului Ecologist Roman.

In declaratia de avere depusa cu ocazia candidaturii sale la alegerile prezidentiale, William Branza mentiona ca are un teren intravilan de 1.528 de metri patrati, cumparat in 2001 in Campina si un teren extravilan de 1.075 de metri patrati achizitionat in 2004, la Snagov. Acesta detine un apartament in Campina, cumparat in 2004, si patru spatii comeriale - doua in Bucuresti (182 metri patrati) si doua in Ploiesti (1.070 metri patrati).

El declara atunci trei conturi curente in care detinea peste 31.000 de euro, unul dintre conturi fiind deschis pe numele cabinetului sau de avocatura, iar un altul fiind la o banca din Spania.

William Branza mai nota in declaratie datorii totale de 650.000 de euro: un credit de 200.000 euro, luat de la Bancaja Europesa - Spania in 2007, scadent in 2047, un credit de 300.000 euro, luat, in 2011, de la Millenium Bank, scadent in 2026, si un imprumut de 150.000 euro luat de la o persoana fizica in 2011, pe care trebuie sa il restituie pana in 2026.

In anul 2013, Branza a realizat venituri de aproape 6.000 lei, ca lector la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" si 30.000 euro, ca avocat. La acese venituri s-au adaugat uzufructul pentru perioada 2012-2017 de 20.000 euro pentru un imobil din Ploiesti si 19.125 euro pe luna din inchirierea unor spatii comerciale, conform declaratiei sale de avere.