Doi directori de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti au fost dusi miercuri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, ei fiind acuzati ca au luat mita de la administratori de firme, in schimbul acordarii unor contracte de achizitie publica.

Facultatea de MedicinaFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, citat de Aerpres, Dan Pahoni, director general administrativ, si Corina Antoaneta Angheluta, director tehnic in cadrul UMF Bucuresti, sunt acuzati de luare de mita si abuz in serviciu in legatura cu atribuirea de contracte de achizitie publica, cu incalcarea cadrului legislativ care reglementeaza sistemul achizitiilor publice, unor societati comerciale detinute sau controlate de oameni de afaceri aflati in cercul lor relational.

In acelasi dosar, Elena Barbulete, Cristian Dumitroiu si Nicolae Florica (administratori de societati comerciale) sunt urmariti penal (primii doi sub control judiciar) pentru dare de mita, iar Diana Carmen Mihailescu-Ivanus este acuzata de luare de mita.

Anchetatorii sustin ca Dan Pahoni si Corina Angheluta au pretins si primit de la administratorii firmelor beneficiare diferite sume de bani.

De asemenea, cei doi au dispus divizarea achizitiilor publice in mai multe contracte distincte care sa se incadreze in limitele valorice impuse de OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de servicii, astfel incat sa poata fi aplicata fie procedura de achizitie directa, fie cea simplificata a cererii de oferta, iar contractele sa fie directionate catre firmele agreate.

Pentru acelasi tip de activitate, in speta reabilitarea unor imobile aflate in patrimoniul UMF si aproximativ in aceeasi perioada de timp, iunie-noiembrie 2009, au fost incheiate mai multe contracte cu societatile detinute sau controlate de oameni de afaceri aflati in cercul relational al celor doi directori.

Din cercetari a mai reiesit ca Dan Pahoni a solicitat sume de bani sub forma de "sponsorizare", in favoarea unor persoane/ entitati din cercul sau relational, de la reprezentantii societatilor cu care se afla in relatii contractuale.

Societatile respective deruleaza sau au derulat cu UMF Bucuresti contracte de prestari servicii, in care au beneficiat de tratament preferential, precum si de sprijin din partea directorului administrativ, Dan Pahoni.

Procurorii si politistii au facut, marti, perchezitii la UMF Bucuresti, la sediile unor firme si la locuintele mai multor persoane suspectate de abuz in serviciu, dare sau luare de mita, in legatura cu atribuirea ilegala a unor contracte de achizitii publice. Contractele de achizitii publice incheiate ilegal de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti erau semnate de directorul administrativ Dan Pahoni, dupa ce solicita 40% din valoarea acestora, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.