Omul de afaceri Adrian Sarbu a fost adus marti cu o duba a Politiei la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax Group. Sarbu a fost retinut luni de procurori pentru 24 de ore, el fiind acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. In acest dosar sunt cercetate penal mai multe persoane pentru evaziune fiscala.

Adrian Sarbu, retinut de procuroriFoto: Agerpres

Intr-un comunicat din luna decembrie 2014, Parchetul General arata ca, printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale Mediafax Group SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei.

In acest context, societatea comerciala, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.

In acest fel, SC Mediafax Group SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile, deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

"Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativa erau angajate si la societatile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajatii de la resurse umane sa semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societati, fara a intra in contact direct cu reprezentantii legali, in sensul existentei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor", au sustinut anchetatorii.