​Contractele de achizitie publica reprezinta o categorie de contracte din ce in ce mai des intalnita in practica. Suntem adesea bombardati cu stiri privind, indeosebi, neregularitatile constatate in legatura cu atribuirea si incheierea acestor contracte. In acest context, se ridica intrebarea fireasca: ce se intampla cu acele contracte de achizitie publica care au fost incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale?

O astfel de intrebare este cu atat mai pertinenta cu cat este posibil ca respectivele contracte sa fi fost deja executate si sa-si fi produs efectele la momentul la care se constata nulitatea. De asemenea, este posibil ca respectivele contracte sa fie unele cu executare succesiva, in cazul carora obligatiile partilor se executa in timp, cum sunt anumite contracte de lucrari sau servicii. Sunt obligate partile, efect al constatarii nulitatii contractului, sa-si restituie prestatiile deja executate sau nulitatea va produce efecte doar in legatura cu prestatiile viitoare care nu au fost executate la momentul constatarii nulitatii?

Contractele de achizitie publica (spre deosebire de alte categorii de contracte care isi au izvorul, in principal, in Codul civil) beneficiaza de o reglementare specifica reprezentata indeosebi de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii (OUG nr. 34/2006).

In cuprinsul acestui act normativ, mai precis la art. 28710 alin. (6), se prevede ca in toate cazurile in care sanctiunea nulitatii nu poate avea efect retroactiv, intrucat desfiintarea obligatiilor contractuale deja executate este imposibila, instanta va aplica in plus si sanctiunea amenzii. Asadar, s-ar putea interpreta ca OUG nr. 34/2006 consacra principiul potrivit caruia, in cazul contractelor de achizitie publica cu executare succesiva (doar in cazul acestor contracte se pune problema unor prestatii deja executate si a unor prestatii care vor fi executate in viitor), nulitatea va produce efecte doar pentru viitor.

Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro