Un procuror de la Parchetul General le-a solicitat joi magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sanctionarea cu amenda a europarlamentarului Mircea Diaconu, in procesul in care acesta este acuzat de conflict de interese, transmite Agerpres.

La termenul de joi al procesului, procurorul de sedinta a cerut ca Mircea Diaconu sa fie doar amendat, cu minimum 250 de lei pentru fiecare dintre cele cinci infractiuni de conflict de interese.

Procurorul a adus ca argumente "remarcabila" cariera lui Mircea Diaconu si faptul ca acesta nu si-a favorizat sotia.

Tot acum, Mircea Diaconu a refuzat sa mai dea o declaratie in fata instantei, sustinand ca nu mai are nimic de spus.

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce in luna martie Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe Mircea Diaconu in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, acesta primind o amenda administrativa, in cuantum de 1.000 de lei.

Mircea Diaconu a fost trimis in judecata in noiembrie 2012 de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub acuzatia de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Procurorii sustin ca Mircea Diaconu, in calitate de director al Teatrului C.I. Nottara, a participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea de catre sotia sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot in calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor).

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la aceasta institutie publica de cultura (dupa ce anterior aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie), i-a acordat calificative maxime iar apoi a emis o decizie de promovare a sotiei sale, act administrativ in baza caruia aceasta a realizat un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta.

Parchetul sustine ca prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru sotia sa in cuantum total de 29.112 lei