Unul dintre avocatii lui Dan Voiculescu, Maria Vasii, a declarat miercuri ca procurorii DNA au indisponibilizat sediul Antena 3, iar impotriva deciziei de executare a dispozitiilor din condamnarea din dosarul ICA a fost facuta contestatie la executare, la Tribunalul Bucuresti. Maria Vasii si alti doi avocati ai lui Dan Voiculescu au fost miercuri la Directia Nationala Anticoruptie pentru a li se aduce la cunostinta ca a fost pus sub sechestru imobilul de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, potrivit Mediafax.

Avocata Maria Vasii a declarat, la iesirea de la DNA, ca nu s-a procedat la indisponibilizarea bunurilor si ca s-a luat o singura masura de sechestru, cu privire la un bun. Intrebata in legatura cu cladirea in care functioneaza Antena 3, Vasii a spus: "Este doar indisponibilizat, am promovat deja contestatie la executare, ea se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. Pana la judecarea contestatiei la executare, apreciem ca un alt demers nu mai poate fi efectuat".

Maria Vasii a aratat ca, in opinia apararii, "aceasta masura nu are un fundament legal" si a precizat ca indisponibilizarea prin notarea sechestrului este o simpla notare in cartea funciara, care interzice trimiterea drepturilor reale asupra acestei proprietati. "Una din pozitiile noastre fata de masura sechestrului este aceea ca bunurile trebuiau evaluate si individualizate in teren, respectiv trebuiau luate taxele care greveaza acest imobil si trebuia ca aceste persoane sa fie introduse in procedura, iar aceasta procedura n-a fost urmata. Din punctul nostru de vedere, masura sechestrului despre care discutam astazi este doar o notare in cartea funciara a existentei acestui ordin de indisponibilizare, respectiv a sechestrului, si nu antreneaza alte consecinte juridice", a declarat Vasii.

Avocata a mai aratat ca, pana la acest moment, DNA nu a anuntat apararea in legatura cu niciun alt demers in legatura cu executarea laturii civile a sentintei Curtii de Apel Bucuresti din dosarul ICA, acesta fiind primul de acest gen. Intrebata ce obligatii si sarcini i-ar reveni statului dupa o eventuala finalizare a procedurilor de sechestru, Maria Vasii a spus: "Nu vedem realizabila aceasta ipoteza. Statul nu poate merge mai departe pe procedura confiscarii, pentru ca aceasta procedura deocamdata nu are niciun fundament legal. Asistam la un prim act de indisponibilizare sub forma sechestrului. Pana la confiscare mai este un drum lung de parcurs si nu stim daca acesta va putea fi parcurs sau nu".

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 8 august, in dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, si pe Sorin Pantis, fost ministru, la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar au fost condamnati fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, la opt ani de inchisoare, Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, si Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS, la cate sase ani de inchisoare, si Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

In acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanta dispunand confiscarea mai multor imobile apatinand inculpatilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena si cel al grupului de firme Grivco.

Totodata, magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis sa confiscarea de la Dan Voiculescu a penthouse-ul din Soseaua Kisseleff, cu o valoare estimata de 250.000 de euro.

De asemenea, trebuie sa i se confiste lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezinta chiria pe care a incasat-o in baza contractului de inchiriere a spatiului Grivco de catre Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanta a dispus confiscarea bunurilor mobile si imobile si a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate in tara sau in strainatate.

Instanta a mai dispus, in cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are in conturi pana la concurenta sumei de 15 milioane de lei, la BRD, si pana la concurenta sumei de cinci milioane de lei, la RBS Bank.

De asemenea, Cameliei Voiculescu ii va fi confiscata suma de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.947.861 actiuni detinute la ICA, donate de Dan Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentand contravaloarea a 9.947.862 de actiuni detinute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatal sau. Totodata, de la Camelia si Corina Voiculescu trebuie sa fie confiscate sumele donate de Dan Voiculescu in urma inchirierii spatiului Grivco catre Romtelecom.

In cazul lui Dan Voiculescu, pentru doua din dispozitiile instantei a fost desemnat pentru punerea in executare procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie: una legata de identificarea de bunuri mobile, imobile, conturi pentru aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare speciala) si cealalta privind aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare extinsa).

Potrivit actelor din dosar, in ce priveste confiscarea speciala a sumei de peste trei milioane de dolari plus TVA, s-au dispus masuri asiguratorii, respectiv identificarea bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Voiculescu, conturi la societati comerciale unde acesta este imputernicit, administrator, beneficiar real sau asociat in tara si strainatate. Dupa identificarea acestor bunuri, trebuie puse in executare, pana se ajunge la suma de peste trei milioane de dolari plus TVA confiscata special.

Instanta a retinut ca s-a dovedit definitiv ca Dan Voiculescu a obtinut suma de peste trei milioane de dolari plus TVA din fapte penale, dar trebuie identificate alte bunuri - in afara celor patru imobile cu sau fara constructii si a celor peste noua milioane de actiuni -, pentru a se confisca in favoarea statului, in vederea recuperarii prejudiciului.

Conform dispozitiilor instantei, procurorul sef al DNA trebuie sa identificare bunuri si conturi, in scopul aplicarii sechestrului asigurator pentru confiscarea speciala. In acest sens, vor fi facute demersuri la Ministerul Justitiei, Biroul de recuperarea a creantelor din statele membre UE, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Oficiul Registrului Comertului, Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor.

Concret, procurorul sef al DNA trimite copia minutei deciziei instantei la procurorul sef al sectiei care a facut rechizitoriul si ii cere sa faca demersurile la institutiile mentionate in document sa identifice bunurile si conturile care vor fi puse sub sechestru. Dupa ce aceste bunuri sunt identificate, situatia este trimisa procurorului sef al DNA, iar acesta informeaza instanta, care la randul sau dispune organelor de executare ale statului sa confiste special.

Aceeasi procedura este urmata si in cazul executarii sechestrului asigurator asupra imobilului din Soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, compus din teren in suprafata de 4.184 de metri patrati si constructii de 3.140 de metri patrati.

In acest caz, dupa ce procurorul sef al DNA trimite copia minutei deciziei instantei la procurorul sef al sectiei care a intocmit rechizitoriul din dosarul ICA, se aduce la cunostinta detinatorilor imobilului ca acesta este sechestrat. Dupa ce este pus sechestrul pe acest imobil, situatia este transmisa procurorului sef al DNA, iar acesta informeaza instanta ca a aplicat sechestrul asigurator.

Seful DNA, Codruta Kovesi, a declarat luni, la Adevarul Live, ca Directia a fost desemnata de instanta sa identifice si sa indisponibilizeze conturi si imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, iar executarea o va face statul, prin Ministerul Finantelor, Antena 3 nefiind parte in cauza.

In acest context, Kovesi a spus ca neaga categoric afirmatia ca Antena 3 este confiscata de DNA sau de orice alta institutie a statului, intrucat Antena 3 nu a avut nicio calitate in acest proces, in care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care si Dan Voiculescu.

Codruta Kovesi a subliniat ca jurnalistii de la Antena 3 nu au fost implicati in dosarul ICA si nu s-a dispus de catre instanta, prin decizia definitiva, confiscarea unor bunuri de la acestia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro.