Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au explicat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului, ce posibilitati are Romania pentru a atrage investitii straine si cum vor fi afectati cei aproximativ 200.000 de romani care muncesc pe teritoriul Marii Britanii, dar si despre efectul indirect al politicilor Uniunii Europene.

Alin Chitu & Cornel PopaFoto: Hotnews

Vezi interviul integral

​Care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului?

A: Pentru cele fiscale pe termen scurt, nu exista nici o consecinta. Pe termen mediu, in urmatorii 2-3 ani, vom vedea cum se vor negocia noile reglementari ce vor fi aplicate intre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Ce putem face este sa aliniem intr-un fel sau altul, oportunitatile politice si economice, astfel incat, in momentul in care vom negocia la nivelul Uniunii Europene, de exemplu aplicarea unitara a impozitului pe profit, ce este o tema foarte recenta si de mare interes la nivelul UE, sa ne putem apara interesul national. Romania este o tara in care sunt investitii externe dar care nu investeste afara, astfel incat avem nevoie sa pastram profituri impozabile cat mai mari pe teritoriul tarii. Impactul direct, in ziua de astazi, in Romania este aproape insesizabil.

Ne facem probleme pentru cei aproape 200.000 de romani care muncesc in Marea Britanie, care se intreaba daca pe termen lung isi pot pastra joburile acolo, cum probabil se intreaba si cetatenii Marii Britanii care lucreaza pe teritoriul Europei. Efectul economic poate fi reprezentat de o scadere a banilor pe care ei ii trimit acasa – vorbim de salarii destul de mari – insa acum nu ne putem da seama, este prematur. Ne intereseaza mai mult efectul indirect asupra principiilor Uniunii Europene si nu numai, in domeniul fiscalitatii, pentru ca Marea Britanie era singura contrapartida puternica a tarilor din zona Euro ( era singurul stat puternic care nu foloseau moneda unica) astfel ca si noi eram intr-un fel sau altul reprezentati de ea. De asemenea ei aveau o viziune mai pro-business, din toate punctele de vedere ( si al impozitarii dar si al reglementarilor colaterale). Probabil acum Uniunea Europeana va cadea sub influenta mai protectionista a Germaniei si a Frantei in subsidiar si este posibil sa vedem o noua viziune privind impozitarea. Se incearca o uniformizare la nivelul UE pentru impozitarea profiturilor, iar principala voce impotriva acestui demers a fost Marea Britanie. Cea din urma detine si Insulele Virgine Britanice (BVI), care in mod indirect conduc multe investitii si in Romania si nu a fost foarte interesata ca profiturile sa ramana a fi impozitate in tari ca a noastra, astfel ca s-a opus vehement impotriva acestor standardizari. Concluzionand cred ca ne intereseaza mai mult efectul indirect al politicilor UE, decat efectul direct al Brexitului, intrucat relatiile comericale dintre Marea Britanie si Romania sunt unele semnificative, dar nu atat de mari incat sa ne facem probleme pe termen scurt.

C: Ar mai trebui spus ca din perspectiva reglementarilor nimic nu se va schimba prea rapid. In momentul de fata “mingea” este in terenul britanicilor, iar ei au fost in ultima vreme ocupati cu constituirea unui nou guvern si au reusit sa o faca mai repede decat se astepta initial. Ei vor trebui sa analizeze ca prim pas si sa aduca in fata Uniunii Europene acea notificare intocmita conform Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene si dupa aceea sa spuna ce isi doresc, cum vad viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Practic se va intra intr-un proces de negociere, care nu poate dura mai mult de doi ani din momentul notificarii. Notificarea este cumva promisa in cursul acestui an, dar ceea nu spune Articolul 50 este care va fi formula relatiei viitoare. In ce mod Marea Britanie si tarile din UE vor continua sa faca comert una cu cealalta. Ele vor ramane in legaturi cu aceasta, dar ce fel de legaturi nu se poate preconiza. Se pare ca britanicii sunt foarte pasionati de ideea de a avea in continuare acces nelimitat la piata comuna a Uniunii Europene. Aceasta le-ar permite continuarea accesului produselor britanice spre tarile Uniunii Europene, dar si invers este foarte important. Germania are un excedent comercial, in relatia cu Marea Britanie, de peste 50 de miliarde de euro. Britanicii mizeaza foarte mult pe dorinta germanilor de a pastra acest excedent comercial neatins si probabil vor considera ca europenii vor fi predispusi la concesii in favoarea Marii Britanii pentru a pastra neafectat acest acces la piata britanica. Pe de alta parte pentru britanici este foarte important sa se restranga libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii si accesul europenilor la piata de munca britanica, aspect care la randul sau este esential pentru Uniunea Europeana.

Credeti ca se va ajunge la vize sau la Blue Cards?

C: Daca ratiunea va sluji in continuare factorilor decidenti, raspunsul ar trebui sa fie nu. Ar fi o formula din care va pierde toata lumea. Problema este ca deja ne-am inscris intr-un scenariu din care toate lumea pare sa piarda. Nu e foarte clar cine sunt castigatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Ratiunea economica nu e neaparat cel mai bun mijloc pentru a ne da seama de ce se va intampla in viitor.

Tinand cont de declaratiile publice ale anumitor companii internationale care au sediul in Marea Britanie, credeti ca este o decizie inteleapta pentru Romania sa atraga acesti investitori si daca da in ce mod ar putea sa faca acest lucru ?

A: Romania si-ar dori acest lucru, dar este destul de complicat. Acele companii au ales Marea Britanie pentru lucruri pe care Romania nu le poate oferi : expertiza, sistem de drept foarte bine pus la punct, etc. Este de destul de dificil sa convingi o companie international, doar tinand cont de faptul ca Romania este in continuare stat membru al Uniunii Europene si Marea Britanie nu.

C: Romania pe langa aspectele negative are si atuurile sale. Exista industrii care se pot preta pentru anumite investitii in Romania. Ma gandesc prima oara la industria auto. Marea Britanie este la acest moment un producator auto relativ important. Industria auto, de component auto sunt zone care imi vine in minte, cand ma refer la posibilitati pentru Romania de atragere a investitiilor straine in Romania. Nu neaparat la oameni care sa se reloce pe teritoriul Uniunii Europene. Parerea mea este ca oamenii care nu au apucat inca sa investeasca acolo, se vor gandi de mai multe ori inainte sa mearga inainte cu planurile lor. Romania ar trebui sa faca ceea ce se cere de vreo 20 de ani si nu ma refer doar la investitii straine si anume cadru legislativ coerent, previzibil, stabil, si infrastructura. Avem nevoie sa lucram in continuare la pregatirea cadrelor administrative pentru a fi mai receptive cu privire la ce inseamna investitii si necesitatea de a sprijini crearea locuri de munca. Ne luptam zi de zi cu interpretarea legilor. Problema este ca in Romania legile sunt interpretate de diverse autoritati administrative ca si cum autoritatile s-ar dusmani una pe cealalta.

Ce parere aveti despre declaratia primarului Londrei, Sadiq Khan, care si-ar dori ca orasul sa ramana in Uniunea Europeana, dar nu prin devenirea unui oras-stat independent? Acesta a precizat ca exista o nevoie a londonezilor de a-si controla propriul destin, tinant cont ca au votat pentru ramanerea in UE.

A: Riscul mai mare este cu alte parti ale Marii Britanii sa aiba abordarea aceasta.

C: Riscul il reprezinta Scotia, Irlanda de Nord si Gibraltarul. Problema este ca Scotia s-a lovit de o opozitie incipienta, dar foarte clara a Spaniei, care nu va dori sa discuta o astfel de formula. Spania nu doreste sa incurajeze separatismele de orice natura. Spania are o problema cu Catalonia si Tara Bascilor, unde miscarile separatiste sunt foarte puternice si nu sunt de ieri de astazi si sunt zone care oricand vor pune sub discutie apartanenta lor la Spania iar crearea de precedente din perspectiva separarii unor tari care exista de sute de ani, cum e Marea Britanie va da cumva “apa la moara” Cataloniei. Cel putin asta cred ca este temerea de la Madrid. De altfel Spania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent.

A: Pentru Gibraltar este evident de ce vor sa ramana in Uniunea Europeana. Ca orice teritoriu fara resurse naturale au interes sa aduca in locul respective altfel de servicii, astfel ca accesul la piata libera este un active dezirabil si foarte important pentru ei.

C: Marea Britanie de peste doi, trei ani s-ar putea sa arate altfel fata de ce vedem astazi.