Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat in cadrul unui interviu despre legislatia fiscala din Romania, impozitarea activitatilor independente si a bascisului si despre prioritatile Guvernului privind fiscalitatea. "Normele de aplicare ale Codului Fiscal actual prevad faptul ca profesiile libere nu pot fi incadrate ca activitati dependente. Avem un proiect de Hotarare de Guvern (n.r. intre timp a fost emisa aceasta Hotarare de Guvern insa pana acum nu a fost publicata in Monitorul Oficial) care elimina aceasta exceptare si are aplicabilitate imediata. Ceea ce inseamna, probabil, ca in a doua jumatate a anului va trebui sa respectam aceasta noua prevedere”, a declarat Alex Chitu.

Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax Foto: Hotnews

Legislatia fiscala din Romania si activitatile independente

Vorbim deja de trei ani despre un nou Cod Fiscal si despre noi norme de aplicare ale acestuia, respectiv de un nou Cod de procedura fiscala. Deja la aceasta data ar fi trebuit sa avem Codul Fiscal si normele de aplicare ale acestuia, precum si Codul de procedura fiscala, ce vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2016. Codul Fiscal a trecut de Senat si se afla acum in dezbatere in Camera Deputatilor, dar inca nu stim clar ce o sa fie in 2016. Normele sunt intr-un statiu incipient si mai avem mult de dezbatut pe marginea lor.

Cum si-au dat autoritatile cu stangul in dreptul

In afara acestor prevederi pe care le asteptam de foarte mult timp, in perioada recenta au fost puse pe site-ul Ministerului Finantelor doua prevederi legislative care afecteaza intr-un fel sau altul activitatea desfasurata de profesiile liberale.

Prima prevedere se refera la urmatorul aspect: normele de aplicare ale Codului Fiscal actual prevad faptul ca profesiile libere nu pot fi incadrate ca activitati dependente. Avem un proiect de Hotarare de Guvern care elimina aceasta exceptare si are aplicabilitate imediata. Ceea ce inseamna, probabil, ca in a doua jumatate a anului va trebui sa respectam aceasta noua prevedere.

Problemele au fost generate tot de catre autoritatile fiscale. ANAF-ul a facut controale, a reasezat impozitele reconsiderand activitatile independente ca fiind dependente si a emis decizii de impunere. Acestea (deciziile de impunere - n.red.) au fost contestate, iar autoritatile si-au dat seama ca argumentele legale in favoarea contribuabililor exista, ele fiind prevazute in normele Codului fiscal. Astfel, sumele nu puteau fi impozitate pentru ca legislatia nu ii ajuta in acest sens. Drept urmare, au venit cu o Hotarare de Guvern si au schimbat in timpul jocului aceasta prevedere.

Tot legat de aceasta agresivitate a ANAF-ului, vorbim de asa-zisa aministie. Aici este vorba de cea de-a doua prevedere aflata in dezbatere publica si din care intelegem ca se ofera o aministie celor care au desfasurat profesii libere, dar care au fost reincadrati ca prestand activitati dependente, precum si celor care au acordat angajatilor diurne pentru activitati desfasurate in afara Romaniei. Si in cazul diurnelor vorbim de o reinterpretare neclara a prevederilor. Adica, Fiscul vine acum dupa 3-4 ani si spune ca diurna este asimilata salariului, deci trebuie platit impozit. Aceste controale au generat decizii de impunere, contestatii.

Si-au dat seama ca in practica nu vorbim de niste obligatii clare ale contribuabililor de a plati si au realizat ca in instanta vor pierde. Deci ei au generat o presupusa obligatie si acum tot ei (ANAF-ul - n.red.) vin cu aministie. Nu putem vorbi de o aministie decat in cazul in care obligatiile sunt certe.

Pot sa spun ca principiu ca, in momentul de fata, exista o intentie de a impozita suplimentar pe cei care desfasoara o activitate independenta. Asteptam insa sa vedem ce se intampla cu noul Cod Fiscal.

Despre impozitarea bascisului

Mie mi se pare ca se pierde foarte mult timp cu reglementarea unor aspecte, cum ar fi bacsisul. De fapt ce s-a intamplat cu bacsisul? A venit ANAF-ul, au inceput controalele si conform legilor aplicabile, in masura in care existau diferente in casa de marcat, trebuiau luate niste masuri drastice. Contribuabilii au mentionat faptul ca diferentele sunt generate de bacsis. ANAF-ul, ca sa rezolve aceasta problema, s-a gandit sa impoziteze bacsisul. Peste noapte, au venit cu un draft, iar implicatiile unei astfel de masuri nu au fost analizate. Oamenii au cheltuit bani cu refiscalizarea caselor de marcat, iar ulterior, Guvernul a realizat ca e aproape imposibil de aplicat respectiva prevedere. Se pierde extrem de mult timp cu niste aspecte minore in bugetul general al Romaniei.

Avem alte aspecte importante de reglementat, cum ar fi impozitarea hidrocarburilor. Firmele din domeniul petrolier au descoperit anumite zacaminte in Marea Neagra. Firmele nu pot avea un plan pe viitor, pentru ca nu stiu cum vor fi impozitate aceste hidrocarburi. Mai departe, este blocata pe orizontala toata industria din domeniu. Trebuia emisa o prevedere in acest sens inca de anul trecut cand au expirat prevederile anterioare. Nu putem sa amanam la nesfarsit o decizie politica pentru ca anul acesta sunt alegeri si nu vrem sa suparam pe nimeni. Deciziile trebuie luate pentru ca e in interesul tuturor. As vrea si eu sa inteleg care sunt prioritatile Guvernului. As fi vrut sa cred ca prioritatile in domeniul fiscal sunt emiterea acestor trei reglementari extrem de necesare: Codul Fiscal, normele de aplicare si codul de procedura fiscala. Dar daca noi schimbam regulile in timp ce ele sunt in dezbaterea Senatului si a Camerei Deputatilor, atunci nu mai inteleg exact care sunt obiectivele.

Urmareste interviul integral: