Dosare de Fiscalitate

Impactul la nivel macro si microeconomic al masurii de reducere a TVA la paine

de Izabela Badarau     Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Marţi, 3 septembrie 2013, 11:08 Dosare Juridice - Dosare de Fiscalitate

Izabela Badarau_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews
Dupa indelungate discutii mediatice activate la inceputul primaverii, cota redusa de 9% la paine si alte produse de panificatie, precum si la materia prima aferenta a intrat in vigoare de la 1 septembrie.

Este adevarat ca reducerea TVA la paine pe tot lantul de productie va avea un anumit impact social pozitiv, cata vreme se va traduce in scaderi de preturi pentru cumparatorii finali. Fiind totusi vorba de o modificare de nisa, cu o sfera destul de restransa de aplicare, si anume asupra unor bunuri comune si pentru care cererea este inelastica, amploarea efectelor reale in economie va fi probabil mai redusa decat amploarea dezbaterilor pe aceasta tema.

Desi Guvernul estimeaza un efort bugetar de 350 mil. lei pe an (conform notei de fundamentare a proiectului legislativ), masura vine la pachet cu reintroducerea de accize pentru produse de lux precum iahturi, blanuri sau bijuterii. Pe modelul Robin Hood, impactul asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare ar fi astfel compensat.

In fapt, efectul real scontat este fiscalizarea sectorului de panificatie si, prin urmare, cresterea incasarilor bugetare dintr-un sector in care procentele vehiculate de evaziune fiscala sunt de peste 50%.

Important e ca aducerea sectorului de panificatie intr-o zona a fiscalizarii va avantaja si IMM-urile corecte, care se luptau cu preturile practicate pe piata neagra. De asemenea, nu este vorba strict de comerciantii en-detail, ci si in amonte e de asteptat un efect de angrenare si creare a unui mediu concurential care sa salveze pe orizontala alte societati care platesc impozitele (de exemplu, furnizori de echipamente).

Indiferent de impactul micro si macro al masurii de reducere a TVA, legiuitorul ar trebui sa clarifice anumite puncte privind aplicarea cotei de 9%, de exemplu, in ceea ce priveste painea vanduta la restaurant, care este, in principiu, o prestare de serviciu supusa unei cote de 24%.

De asemenea, introducerea unei cote reduse la paine ar fi putut sa fie prilej pentru legiuitor de a extinde sfera de aplicare si la alte produse alimentare. Directiva europeana de TVA permite introducerea unei cote reduse pentru toate produsele alimentare iar astfel de reduceri sunt larg raspandite in alte state membre, precum Marea Britanie, Belgia sau Olanda, fiind aplicabile de la peste la ceai sau mate. O asemenea masura ar avea un impact social mai vizibil, in conditiile in care cota de TVA ar fi cu 15 procente mai mica pentru un sfert din cosul zilnic de consum al romanului. Mai important, reducerea cotei ar fi actionat ca o parghie necesara relansarii economice, prin stimularea consumului. Pe o scara mai larga, s-ar putea analiza avantajele implementarii cotei reduse si pentru alte produse sau servicii permise de Directiva europeana de TVA, cum ar fi serviciile de transport de pasageri, furnizarea de apa curenta sau serviciile de restaurant si catering (pentru incurajarea turismului).

Autor: Izabela Badarau, Tax Senior Consultant in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, divizia de consultanta fiscala a firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii

izabela.badarau@tuca.ro


Citeste mai multe despre   






















5359 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    What...if..... (Marţi, 3 septembrie 2013, 15:30)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    Textul incepe astfel: "Este adevarat ca reducerea TVA la paine pe tot lantul de productie va avea un anumit impact social pozitiv, cata vreme se va traduce in scaderi de preturi pentru cumparatorii finali."

    Cu alte cuvinte, nu este adevarat ca reducerea TVA va avea un impact social pozitiv daca nu vom avea scaderi de preturi la consumatorul final. Sau si mai exact, scaderea TVA va avea efecte sociala doar in tandem cu reducerea pretului cu amanuntul. Care nu este obligatioriu legal.
  • -2 (2 voturi)    
    50% sau 70% (Marţi, 3 septembrie 2013, 15:32)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    Daca nu ma insel, ROMPAN a estimat la 70% productia si vanzarea la negru a produselor de panificiatie. De ce sunt astfel de diferente intre estimari ?

    Citat din text: "In fapt, efectul real scontat este fiscalizarea sectorului de panificatie si, prin urmare, cresterea incasarilor bugetare dintr-un sector in care procentele vehiculate de evaziune fiscala sunt de peste 50%."
    • +1 (1 vot)    
      care-i problema? (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:46)

      jbstg01 [utilizator] i-a raspuns lui TiberiuCazacioc

      Crezi ca ''peste 50%'' e mai mare decat 70% si apare o contradictie ?
      Pai peste 50 poate fi si 68, si 69,999999999%Sau chiar 70!
      Diferenta e doar in mintea ta.Unii sint mai vehementi , sau mai siguri pe ei (70% ), altii mai realisti/nesiguri/optimisti, etc si cred ca evaziunea e peste 50% si exprimarea sugereaza ca nu mult.Eu nu vad o neconcordanta!
      Bine , daca esti antenist, nimic din ce nu e cu tine nu-i bine!
  • 0 (2 voturi)    
    Painea, cerere inelastica, elastica ? (Marţi, 3 septembrie 2013, 15:35)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    D-na Badarau are dreptate cand spune ca in cazul painii avem cerere inelastica, pentru ca vrei-nu vrei maninci paine. Si este putin probabil sa maninici semnificativ si mai multe paine, peste o anumita cantitate, chiar daca pretul ar scadea. Citat din articol: "asupra unor bunuri comune si pentru care cererea este inelastica".

    As vrea insa sa atrag atentia asupra unui alt paragraf din articol: "Mai important, reducerea cotei ar fi actionat ca o parghie necesara relansarii economice, prin stimularea consumului." In cazul altor produse din cosul de consum, avem de-a face sau nu cu o cerere elastica?
  • -1 (1 vot)    
    Relansarea consumului? (Marţi, 3 septembrie 2013, 15:37)

    TiberiuCazacioc [utilizator]

    Nu cred ca exista motive sa spunem ca in materie de alimente si industrie alimentara, daca am scadea TVA-ul se va relansa consumul si vor minca romanii mai mult si va creste PIB-ul si se vor crea locuri de munca mai multe, din mai mult parizer, fleici, oua, etc.

    Chiar ? "Mai important, reducerea cotei ar fi actionat ca o parghie necesara relansarii economice, prin stimularea consumului. "
  • +1 (1 vot)    
    Unde e analiza? (Marţi, 3 septembrie 2013, 16:18)

    herhetzl [utilizator]

    Articolul e scris in formula ”cainele care latra nu tace” - adica e doar o serie de enunturi tautologice, care nu raspund la asteptarea creata de titlu.
  • -1 (1 vot)    
    o parere (Miercuri, 4 septembrie 2013, 7:00)

    nicost [utilizator]

    de ce suntem ipocriti ,cate paini cumparam int-ro luna 20-25buc. ce economie 2,5 lei luna,ce roisipa facem prin plata marita la accize si la celelalte scumpiri,hai mai ziaristilor aratatile celor care mai au putin si incing hora prostiei ce au pierdut si ce au castigat,fiti ziarist care informeaza nu dezinformeaza


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version