Medicamentele administrate bolnavilor de SIDA pot fi folosite de asemenea pentru prevenirea infectarii cu HIV, arata doua studii desfasurate in Africa, ale caror rezultate au fost facute publice miercuri, potrivit Reuters. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca descoperirile ar putea avea "un impact enorm".

Studiile vin sa completeze dovezi deja existente ale efectelor antiretroviralelor, medicamentele folosite in tratamentul bolnavilor de SIDA.

Cercetarea, care a fost realizata pe cupluri din Kenya, Uganda si Botswana, in care unul dintre parteneri era bolnav de SIDA, arata ca administrarea zilinca a acestora reduce ratele infectarii cu HIV cu 62% pana la 73%, comparativ cu administrarea de placebo.

Unul dintre studii a fost finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates.

"Instrumente eficiente de prevenire sunt necesare urgent si aceste studii ar ptuea avea un impact enorm asurpa prevenirii transmisiei la heterosexuali", a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS, intr-un comunicat.

Aceasta a spus ca agentia pentru sanatate a ONU va lucra acum cu tarile in cauza pentru a implementa masuri care sa se foloseasca de noile descoperiri.