Un barbat din SUA, care a orbit la un ochi in urma cu 55 de ani, si-a recapatat vederea, medicii considerand realizarea o premiera, noteaza BBC. Pacientul avea 8 ani cand i s-a desprins retina, dupa ce a fost lovit cu o piatra in ochiul drept.

Cand retina este desprinsa pentru o perioad atat de indelungata, este foarte probabil sa fie afectata permanent, astfel ca reatasarea acesteia nu garanteaza recapatarea vederii.

Barbatul avea 63 de ani cand s-a prezentat la spital, spunand ca il doare ochiul, care era umflat si sangera.

In urma tratarii ochiului cu un medicament care a prevenit formarea de noi vase de sange, ochiul a putut detecta lumina, pentru prima data de la orbire.

Doctorii au considerat ca progresul permite o incercare in a reatasa retina. In urma acestei operatii, barbatul a putut vedea din nou.

Medicii considera ca succesul se datoreaza faptului ca desprinderea retinei a avut loc la o "inaltime" mica.

"Din cunostintele noastre, acesta este primul caz de recuperare vizuala la un pacient cu desprindere indelungata a retinei. Acest lucru nu este grozav numai pentru pacientul nostru, dar are implicatii in recapatarea vederii altor pacienti," a declarat un medic, potrivit Journal of Medical Case Reports.