Achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutila pentru cea mai mare parte a persoanelor, deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana, existand si riscul intoxicatiei voluntare, precizeaza intr-un comunicat Ministerul Sanatatii.

"Specialistii in sanatate publica arata ca, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din circuitul farmaceutic deschis este inutila deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana. Mai mult, exista persoane pentru care terapia este nerecomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatie voluntara cu iod", se arata intr-un comunicat remis, luni, de MS.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat Guvernului o informare privind procedura de protectie preventiva a populatiei cu iodura de potasiu, in caz de expunere colectiva la risc, potrivit careia Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor provenind din Japonia.

Potrivit documentului intocmit de specialistii in sanatate publica, administrarea preventiva a iodului non - radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv, subliniaza MS.