In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate sunt femeile tinere, cu varste intre 15 si 44 de ani. Statisticile inregistreaza peste 40.000 de romance care au diagnosticul de cancer de col uterin. Multe dintre ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei dragi, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie a explicat pentru cititorii MedLive.ro cauzele producerii cancerului de col uterin, metodele de diagnosticare si tratament.

Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologieFoto: MedLive.ro

Citeste articolul complet si comenteaza pe MedLive.ro

Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una din explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.

"In general, tarile civilizate au un procent mai mic de imbolnaviri de cancer de col, pentru ca screeningul si urmarirea sunt mult mai bune si adresabilitatea pacientelor catre medic este mult mai ridicata. In Romania, incidenta este de 33 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidenta destul de mare, chiar daca cifra pare mica", a declarat pentru MedLive.ro dr. Camelia Iacob.

In marea majoritate a cazurilor, cancerul este generat de prezenta virusului HPV, "dar anumite piese de biopsie ale persoanelor cu cancer de col nu contin virusul HPV, deci cancerul de col, in situatii rare, poate sa aiba alt factor declansator (ipoteza in studiu)".

Citeste si