Simptomatologia pancreatitei de cauza biliara este caracterizata de dureri abdominale intense, greata, varsaturi, uneori febra si icter. Cand sucul pancreatic se acumuleaza cu presiune in sistemul canalicular intrapancreatic, se produce o autodigestie a pancreasului, proces ce determina distrugerea acestuia si a tesuturilor inconjuratoare. Cea mai buna modalitate de a evita aceasta complicatie a litiazei biliare este tratamentul corect al acesteia prin colecistectomie, chiar daca simptomatologia este estompata, chiar daca pietrele la fiere sunt descoperite intamplator, cu ocazia unei ecografii abdominale de rutina. Ce este pancreatita si care este tratamentul potrivit, aflati din materialul urmator, semnat dr. Victor Radu, medic primar chirurgie laparoscopica.

Litiaza veziculara (sau "pietre la fiere")Foto: YouTube

Citeste intregul articol si comenteaza pe MedLive.ro

Tratament

Pana nu demult, pancreatita era considerata o boala chirurgicala. Astazi, datorita unor achizitii terapeutice de abordare minim invaziva, tratamentul chirurgical este “trecut in rezerva”.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si:

VIDEO Operatie de colecist in direct pe MedLive.ro, realizata de medicul Radu Victor. In studio, medicul Marcel Bogdan a raspuns intrebarilor venite de la cititori