Talasemia este o boala ereditara caracterizata de productia scazuta de hemoglobina. Hemoglobina este o molecula din compozitia celulelor rosii ale sangelui, denumite si hematii, care are rolul de a transporta oxigenul catre organe. Chiar daca diagnosticul pare ingrijorator, in ultimele doua decenii metodele de tratament s-au imbunatatit, astfel incat calitatea si speranta de viata a copiilor care sufera de aceasta afectiune au crescut semnificativ.

Transfuzia de sange asigura supravietuirea bolnavilor de beta-talsemie majoraFoto: Agerpres

Citeste articolul complet si comenteaza pe MedLive.ro

Exista doua tipuri de talasemie: alfa si beta-talasemie, denumite in functie de lantul de proteine afectat. Hemoglobina contine doua lanturi diferite de proteine, numite alfa si beta. Orice deficienta a acestor lanturi provoaca anomalii in ce priveste formarea, marimea si forma celulelor rosii, arata kidshealth.org.

Talasemia provoaca o productie insuficienta si/sau ineficienta de celule rosii. Drept urmare, copiii cu talasemie au un numar redus de celule rosii in sange. Boala se numeste anemie si afecteaza transportul de oxigen la celulele si tesuturile corpului. In plus, talasemia poate face ca celulele rosii ale sangelui sa fie mai mici decat normal sau ca hemoglobina din celulele rosii sa fie mai putina decat normal.

Copiii care sufera de diferite forme de talasemie intampina diverse probleme de sanatate. In unele situatii este vorba doar de o anemie usoara, fara efecte grave, in timp ce in alte cazuri se impune tratament medical regulat.

Citeste si: FOTOGALERIE Primul transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora realizat la Bucuresti

Tu ai donat vreodata sange? Oamenii doneaza in anumite conditii sau filantropicul “Mana intinsa trebuie sa spuna o poveste!”

Cine poate dona sange​