Oamenii de stiinta au descoperit un set de proteine care joaca un rol important in dezvoltarea a nu mai putin de 130 de afectiuni cerebrale. Cercetarea a scos la iveala si o legatura surprinzatoare intre aceste afectiuni, inclusiv Alzheimer si Parkinson, si evolutia comportamentului uman.

Conexiuni nervoase Foto: Captura Vimeo.com

Creierul uman este un labirint format din milioane de celule nervoase specializate si interconectate prin miliarde de legaturi electrice si chimice numite sinapse. Anumite proteine formeaza legaturi in cadrul sinapselor, care alcatuiesc o structura moleculara cunoscuta sub numele de densitate postsinaptica. Aceasta joaca un rol cheie in transmiterea si procesarea informatiei, arata AFP.

Citeste articolul complet si comenteaza pe MedLive.ro

O echipa mixta, formata din cercetatori din Statele Unite si Marea Britanie, a analizat sinapsele din tesuturile cerebrale prelevate de la pacientii care urmau sa fie supusi unei interventii chirurgicale pe creier. Astfel, ei au izolat un numar de 1.461 de proteine, fiecare codata de o gena diferita, care au un rol activ in sinapsele umane.

"Am descoperit 130 de afectiuni in care este implicata densitatea postsinaptica, mult mai multe decat ne asteptam", a declarat Grant. "Densitatea postsinaptica este punctul central al unei game vaste de afectiuni care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume". Pe langa tulburarile neurodegenerative, acestea includ epilepsia sau tulburarile din spectrul autist.

Citeste si:

O privire “in spatele cortinei”. Mecanismele care duc la depresie

Persoanele vulnerabile la afectiuni psihice ar putea fi identificate inaintea aparitiei simptomelor

Stimularea cerebrala profunda, o terapie promitatoare pentru bolnavii de epilepsie

Tratamentul pentru Alzheimer este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme. Primele simptome ale bolii Alzheimer