Un studiu publicat saptamana trecuta in revista Blood anunta o reusita deosebita a oamenilor de stiinta de la Charite University Medicine Berlin, care au reusit sa vindece un pacient infectat cu virusul HIV si suferind si de leucemie mieloida acuta, prin distrugerea sistemului imunitar cu ajutorul chimioterapiei si radioterapiei, urmata de un transplant de celule stem. Reusita ar reprezenta un pas enorm din punct de vedere stiintific, dar nu neaparat din punctul de vedere al tratamentelor medicale, sustin cercetatori familiarizati cu acest domeniu, citati de CNN.

In cautarea unui tratamentFoto: Reuters

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Pacientul a intrerupt tratamentul impotriva virusului HIV in februarie 2007, cand a fost efectuat transplantul. 13 luni mai tarziu, cand leucemia a recidivat, pacientul a fost supus unui nou transplant cu celule stem de la acelasi donator. Acestea aveau o mutatie genetica rara care le face rezistente la infectia cu HIV, arata Kristina Allers, coordonatorul studiului.

La trei ani si jumatate dupa ce a renuntat la tratamentul anti-HIV, pacientul nu mai prezinta nici semne de leucemie nici semnele infectiei cu HIV, iar sistemul sau imunitar functioneaza la fel de bine ca in cazul unui pacient sanatos, sustin cercetatorii. “Rezultatele la care am ajuns sugereaza ca pacientul a fost vindecat”.

Citeste si: